U Bos.Krupi održana javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu USK

Ishod još jedne javne rasprave o Nacrtu zakona o turizmu USK , kojim su radnici u turizmu s područja općine Bosanska Krupa iznijeli svoje ideje i nezadovoljstvo, biće jasniji u narednim mjesecima, kada se ovaj zakon u formi prijedloga nađe pred skupštinskim zastupnicima.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o turizmu USK koja je ovog petka održana u Domu kulture u Bos.Krupi otvorila je neke stare rane, pitanja i nejasnoće, a svi prijedlozi, sugestije, kritike, kao i neslaganja, uzeti su u obzir i biće prezentirani radnom tijelu koje radi na ovom zakonu. Predstavnici Ministarstva privrede i Radne grupe Vlade Unsko-sanskog kantona, uz podršku predstavnika UNDP BiH - MEG projekt (Projekt okolišnog i ekonomskog upravljanja) predstavili su novi Nacrt zakona o turizmu te objasnili i pojasnili nejasnoće na koje su naišli turistički radnici i u prethodnih šest općina i gradu Cazinu, gdje su održali javne rasprave dok je poslije Bosanske Krupe ostao još samo grad Bihać te će imati upotpunjenu sliku potreba i htijenja ovdašnjih turističkih djelatnika.

U generalnoj ocjeni turistički djelatnici su se složili da Bosanska Krupa nema dovoljnu potporu te je nedovoljno zastupljena u svim nivoima i oglašavanjima, ali i financijskim podrškama.

'Nije Una do Srbljana, već do Bosanskog Novog', kazali su učesnici ove javne rasprave, aludirajući da se Nacionalni park ističe kao turistička atrakcija Bihaća.

Kazano je također da se politici više ne vjeruje te da politički predstavnici naše općine u skupštinskim klupama nemaju interes za ovu tematiku i stoga nemamo ni dovoljnu podršku koju svakako zaslužujemo.

Iz radnog tijela su istakli da rade na ravnomjernoj zastupljenosti svih turističkih kapaciteta, jedinstvenom zakonu o prijavi i odjavi turista, kao centralnog elektronskog sistema prijave i odjave u Kantonu, stalnom registru u turizmu te ostaloj problematici koju su i prijašnjih godina isticali turistički djelatnici i zbog čega ni prijašnji zakon nije bio dovoljno kvalitetan da bi bio realiziran u praksi, a svi problemi ovog zakona vuku korijene s federalnog nivoa, odnosno federalni propisi ne postoje – u prijevodu, tehnički problemi pojedinih turističkih djelatnika ne mogu biti kvalitetno obrađeni u kantonalnom zakonu niti olakšane metode rada, funkcioniranja ili registriranja turističkih radnji.

Ono što je nepoznato većini građana Bosanske Krupe jest da je Turistička zajednica Bosanske Krupe registrirana odmah poslije Bihaća, ali za razliku od njih, nije zaživjela, baš zbog zakona o turizmu, koji još nije precizirao kako ta turistička zajednica treba da funkcioniše. Unatoč promjenama kriterija za upravljačka tijela,koji su i u prethodnim nacrtima bili problem, složili su se i na ovoj javnoj raspravi, i dalje su previsoki i nedostižni za pojedine općine te su kao takvi neprihvatljivi.

Odnos prema turizmu vidi se i u samoj činjenici da se godinama čeka na kvalitetan zakon, da je podrška turističkim djelatnicima spora i troma ili gotovo skroz izostala, da turizam kao grana privrede unatoč prirodnom potencijalu tone, posebno vidljivo u vrijeme migrantske krize i epidemije koronavirusa...

Tema o kojoj skoro svako u našoj općini ima mišljenje i komentar, privukla je tek nekoliko turističkih radnika naše općine, a zaključak javne rasprave jest da Bosanska Krupa ima potencijal i da je neophodna turistička zajednica da bi se uopće razgovaralo o organiziranom turizmu i životu od turizma.

Elma V.

Zadnji put promjenjen petak, 17 Juli 2020 13:06
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1827 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa