Poziv nezaposlenim demobilisanim borcima i ratnim vojnim invalidima USK-a

utorak, 23 Juni 2020 11:06
FOTO: RTV USK FOTO: RTV USK

Ovih dana iz Ministarstva pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Unsko-sanskog kantona upućen je poziv demobilisanim,nezaposlenim borcima i ratnim vojnim invalidima koji su mlađi od 57 godina da se prijave u općinske službe Boračko-invalidske zaštite i prilože potrebnu dokumentaciju kako bi se utvrdio konačan broj i spisak onih koji bi po novom kantonalnom zakonu ostvarili pravo na takozvanu egzistencijalnu naknadu kada konačan prijedlog zakona bude usvojen.

Svi demobilisani borci imaju petnaest dana da se jave u ove službe i prilože slijedeću dokumentaciju:tri su dokumenta potrebna - potvrda da je demobilisani borac bio pripadnik Armije R BiH najmanje dvanaest mjeseci,potvrdu koja dokazuje da je uredno prijavljen u evidenciji Biroa za zapošljavanje posljednjih dvanaest mjeseci,te da mjesečna sadašnja primanja demebilisanog borca ne prelaze iznos od 174 konvertibilne marke.
Prema pisanju kolega RTV USK-a koji su pratili predstavljanje Nacrta ovog Zakona ,

članovi radne grupe za izradu novog Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, Ministarstva za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida USK-a, predstavili su devetnaestog juna ove godine predstavnicima boračkih populacija Prijedlog nacrta ovog zakona koji bi između ostalog, trebao riješiti status nezaposlenih demobiliziranih boraca starosti do pedeset i sedam godina života.U ovu svrhu iz budžeta je za isplatu egzistencijalne naknade  godišnje je potrebno  oko 6 miliona , a mjesečno pola miliona konvertibilnih maraka.

Radna grupa Ministarstva za boračka pitanja je procijenila kako su najpovoljniji kriteriji po kojima ovdašnji demobilizirani borci do 57 godina starosti trebaju ostvariti pravo na mjesečnu egzistencijalnu naknadu, 12 mjeseci provedenih u oružanim snagama i isti period na evidenciji biroa za zapošljavanje.

Trenutno se ne slažu podaci o broju demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida u ovoj kategoriji iz službe Boračko-invalidske zaštite i općinskih Biroa za zapošljavanje,pa je tako upućen poziv svim koji smatraju da su obuhvaćeni odredbama ovog Nacrta da se prijave u službe koje za njih obavljaju administrativne poslove.

Rok za prijavi teče,a kako smo kazali,posljednji dan za prilaganje dokumenata koji potvrđuju buduće pravo je 7.juli 2020.

Prema evidenciji odjeljenja za BIZ-u, USK ima 4.000 a Biroa za zapošljavanje 4. 500 demobiliziranih boraca, među kojima 1.800 RVI-a s nižim procentom invaliditeta. Propisano je da ta primanja ne budu veća od 174 KM, što je 50 % od minimalne penzije isplaćene u decembru. 

Ono, što je svakako jedna od manjkavosti ovog zakona jeste što na kraju neće moći svi borci u BiH, odosno Federaciji BiH ostvariti jednaku naknadu i jednaka prava.Mišljenje je boračkih organizacija da bi zakoni koji se donose na nivou kantona trebali biti izjednačeni, kako ne bi došlo do diskriminacije među demobilisanim borcima. Nakon što je donesen federalni Zakon o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica za borce starije od 57 godina, samo je pet kantona izmijenilo zakonske akte i omogućilo pravo na egzistencijalnu naknadu borcima mlađim od 57 godina.

Nada je da će se u Unsko-sanskom kantonu ubrzo se sa Nacrtom ovog zakona krenuti prema Vladi, a poslije toga bi dokument koji usvoji Vlada trebao ići na Skupštinu Unsko-sanskog kantona,poslije čega bi demobilisani nezaposleni borci i ratni vojni invalidi započeli primati ovu naknadu.

Dževada Štancl

(korišeni podaci iz priloga rtvusk-a)

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 158 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 711 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa