SUKOBI, GLAD I NEIMAŠTINA: SVJETSKI DAN IZBJEGLICA OPOMINJE NA UGROŽENOST SA KOJOM SE SUOČAVA GOTOVO 80 MILIONA LJUDI

subota, 20 Juni 2020 13:07

Odlukom Opšte skupštine Ujedinjenih naroda od 2000. godine, 20. juni obilježava se kao Svjetski dan izbjeglica.

Međunarodni dan izbjeglica najprije je uvela Organizacija afričkog jedinstva koja ga je obilježavala kao Afrički dan izbjeglica, da bi odlukom Opšte skupštine UN-a prerastao u Svjetski dan izbjeglica.

Sukobi, glad i neimaština raselili su do kraja 2019. širom svijeta gotovo 80 miliona ljudi, od kojih su polovina djeca, što je gotovo dvostruko više nego prije deset godina.

Upravo njima posvećen je Svjetski dan izbjeglica, ustanovljen s ciljem da podsjeti na težak položaj tih ljudi, na njihova ugrožena ljudska prava i na potrebu da im se pomogne, u skladu s važećim međunarodnim konvencijama.

Zemlje Zapadnog Balkana posebno se suočavaju sa problemima migrantske krize koja se može riješiti samo usvajanjem jedinstvene strategije i bliskom saradnom na evropskom nivou, međutim danas se dešava sve suprotno – zemlje EU zatvaraju svoje granice, pretvarajući države Zapadnog Balkana u neku vrstu rezervata za migrante.

Clementine Nkweta-Salami, direktorica UHCR-a za Afriku, kaže da pandemija koronavirusa predstavlja dodatni izazov. "Na Svjetski dan izbjeglica, poruka je da zajedno možemo promijeniti stvari i da je svaka akcija važna", istaknula je Nkweta-Salami.

Izvor: RTV USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 92 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 555 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa