Dan bijelih traka u Bosanskoj Krupi

FOTO: ilustracija FOTO: ilustracija

U organizaciji Udruženja logoraša općine Bosanska Krupa u nedjelju je obilježen Međunarodni dan bijelih traka.Poštujući trenutna ograničenja prouzročena pandemijom ,članovi ovog Udruženja i građani općine Bosanska Krupa su u više grupa obišli uži dio grada u širem području Trga Alije Izetbegovića,noseći na svojim nadlakticama bijele trake u spomen ovoga dana i tragedije Prijedorčana.

U razgovoru s predsjednikom Udruženja Emirom Bešićem smo saznali da su ove godine odlučili ,njegujući kulturu sjećanja,na ovaj način obilježiti ovaj dan.Prošle godine,kako je rekao bili smo u Prijedoru gdje smo vežući bijele trake na ruže za 102 djece svjedočili krajnjoj nekorektnosti i žalosnoj nepristojnosti sadašnjih građana Prijedora kojima su samo dolijevali sol na boli koje nose porodice ubijenih u Prijedoru.Naglasio je da će svake godine nastaviti sa sjećanjem na ovaj dan,kao i da će zajedno sa roditeljima prijedorske ubijene djece biti u svim aktivnostima koje će probuditi svijest i odgovornost prijedorskih vlasti da na jednoj,od sedam ponuđenih lokacija,dopuste gradnju spomenika za ubijene 102 djece.To je i uvjet da bi se u ovom gradu napokon počelo istinitije i odgovornije gledati u događanja iz prošlosti,kako naredne bi generacije u ovom gradu mogle živjeti bez aveti prošlosti,a cjelokupno stanovništvo bez kolektivne krivnje pokazati da ne želi da se ikom drugom dogodi ono što se uradilo njihovim sugrađanima.

Dan bijelih traka, 31. maj, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

Na današnji dan, vlasti bosanskih Srba su prije 28 godina naredile stanovništvu koje nije srpske nacionalnosti da nose bijele trake oko ruku, a na kuće i stanove da okače bijele čaršafe. Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. maja 1992. godine: "Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice."

„Jer Dan bijelih traka je nadrastao Prijedor, nadrastao je i BiH, to je obilježavanje zločina nad svim nevinim ljudima, djecom svih nacija. Dan bijelih traka je pobjeda ljudskosti nad nacionalizmom. Dan bijelih traka je dan pobjede empatije nad negiranjem zločina. Neophodno se sjetiti svih žrtava. Jer žrtva nema naciju, a mi svi nismo zločinci. I svaku žrtvu je potrebno prepoznati. Danas u Prijedoru, sutra u svim gradovima“-rečeno je danas u Prijedoru,Sarajevu,Zagrebu i mnogim drugim gradovima,ne samo u BiH.

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen nedjelja, 31 Maj 2020 12:48
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1545 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa