Mladima i NVO u ovoj godini 55 hiljada KM za realizaciju projekata

subota, 30 Maj 2020 10:03

Između načelnika Armina Halitovića i predstavnika nevladinih organizacija i neformalnih grupa mladih danas su potpisani ugovori o su/finansiranju projekata koji su pristigli putem javnih poziva.

Zahvaljujući sredstvima Općine Bosanska Krupa, mladi i nevladin sektor ove će godine u lokalnoj zajednici realizirati četrdeset projekata čija je vrijednost više od pedeset pet hiljada konvertibilnih maraka. Nakon prvog kruga poziva u martu je potpisano devetnaest ugovora, a danas još dvadeset jedan.

Održat će se tradicionalne manifestacije, planinarske aktivnosti i kreativne radionice za djecu i mlade, organizirati sportska takmičenja, poticati zdrav način života, opremit će se nevladine organizacije, ukazivati na važnost obrazovanja i edukacije.

„Projektom želimo animirati što veći broj mladih sa područja naše općine, da kroz fizičke aktivnosti povrate kondiciju koju su izgubili u prethodnom periodu izolacije, da se naš život vrati u normalu. Pažnju ćemo posvetiti edukaciji pravilnog vježbanja i disanja, kao i fizičkoj pripremi mladih osoba. Sada planiramo animirati oko 50 mladih, a nastojat ćemo održati projekt pa možda postane i tradicionalan“, kaže predstavnik neformalne grupe mladih Sanjin Fajić

Među udruženjima koja su dobila sredstva je i Kulturno-umjetničko društvo „Grmeč“ koje okuplja sedamdeset sedam članova, a teži očuvanju kulturne tradicije i umjetnosti, te unapređenju kvalitete života svih generacija.

„Svrha projekta „Prostor bez ograničenja“ je sanacija objekta koji nam je dodijelila lokalna zajednica, a sa projektom „Može i drugačije“ želimo približiti i mladima i starijima situaciju, pokazati da se može živjeti drugačije, bez mobitela, da se može nositi maska, da kompjutere možemo i trebamo koristiti u korisne svrhe“, ističe predsjednik KUD „Grmeč“ Dževad Grošić.

Ekologija, kultura, sport, društveni život, obrazovanje, socijalna zaštita, infrastruktura, samo su neke oblasti u kojima su podržani projekti. Općina Bosanska Krupa prve javne pozive je raspisala početkom godine. Veliki broj aplikacija potaknuo je načelnika Armina Halitovića da poveća sredstva za ovu namjenu u budžetu i pruži još jednu priliku mladima i nevladinim organizacijama.

„Možemo reći da imamo dobru i kvalitetnu godinu, veliki broj projekata, najviše do sada, što znači i najveći iznos sredstava. Civilni sektor, neformalne grupe građana, mladih, izradili su i aplicirali sa ukupno četrdeset projekata vrijednosti od oko pedeset pet hiljada maraka. Dobra je to i poruka prema mladima koji žele da se bave ovim poslom, aktivnostima, a nama pokazatelj da možemo računati na mlade ljude koji na ovaj način i uče pisati projekte, za budućnost prave kapital koji se u svakom slučaju može znatno proširiti“, naglašava načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Pravo predlaganja projekata imale su sve registrovane nevladine organizacije, udruženja mladih, kao i neformalne grupe mladih sa sjedištem na teritoriji općine Bosanska Krupa, čiji će se projekti realizirati na području Bosanske Krupe u budžetskoj 2020. godini. Aplikanti po objavljenom javnom pozivu mogli su prijaviti jedan ili više projekata. Maksimalan iznos sredstava za (su)finansiranje jednog projekta za sve kategorije iznosio je 1.500,00 KM, dok je maksimalan iznos za nevladinu organizaciju 2.000,00 KM, a udruženja mladih i neformalne grupe mladih 2.500,00 KM.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

 

 

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 476 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1403 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa