Kljajić: U petak počinjemo proces zatvaranja prihvatnog centra Bire

utorak, 19 Maj 2020 10:54
FOTO: FENA FOTO: FENA

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (USK) Nermin Kljajić najavio je izmještanje određenog broja migranata iz prihvatnog centra Bira u petak, 22. maja, odnosno početak procesa zatvaranja tog centra u središtu Bihaća.

-To je najavljeno i nakon jučerašnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu. Zajedno sa Upravom policije smo odmah krenuli u sastavljanje operativnog plana, tako da ćemo u petak, 22. maja početi akciju izmještanja migranata iz Bire. S ciljem brze realizacije našeg plana, od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih organizacija tražili smo proširenje smještajnog kapaciteta u prihvatnom kampu na lokalitetu Lipa - izjavio je Kljajić.

U prihvatnom centru Bira trenutno je smješteno oko 650 ljudi. Oko 350 osoba bi trebalo biti izmješteno na lokalitet Lipa između Bihaća i Bosanskog Petrovca, a traži se i pomoć za zbrinjavanje maloljetnika bez pratnje.

-Najveći problem je to što je među njima i oko 300 maloljetnika, zbog čega smo i tražili pomoć UNICEF-a. Djecu je neophodno izmjestiti u prihvatne centre sa adekvatnijim uslovima van Unsko-sanskog kantona. To se mora uraditi u naredna dva ili tri dana, inače će sve međunarodne organizacije i nadležne državne institucije snositi odgovornost za njih, kada se zatvori centar Bira. Ostalih oko 350 migranata želimo premjestiti u kamp na Lipi, jer je zamišljeno da upravo on bude rješenje problema, a ne samo jedan u nizu prihvatnih centara u ovom dijelu BiH - naglasio je Kljajić.

Istakao je i kako Kantonalna operativna grupa za situaciju s migrantima u ovom ima podršku Ministarstva sigurnosti BiH.

-Zatvaranje prihvatnog centra u središtu Bihaća je važno zbog kontrolisanja sigurnosne, ali i epidemiološko-zdravstvene situacije u gradu. Možda bi predstavnici međunarodnih organizacija željeli zadržati ovaj centar, međutim to je nedopustivo. Imamo podršku i ministra Radončića po ovom pitanju, tako da se nadamo brzoj realizaciji planiranog - dodao je ministar unutrašnjih poslova USK.

Ponovljeno je i kako se pokušava uspostaviti saradnja s općinskim vlastima u Velikoj Kladuši, kako bi se napokon krenulo u postupak formiranja tranzicionog centra, odnosno rješavanja problematične situacije i u ovoj općini.

 

Izvor: FENA

Zadnji put promjenjen utorak, 19 Maj 2020 10:58
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 61 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 596 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa