Malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem“.

nedjelja, 17 Maj 2020 10:02

U novijoj historiji pa i ekologiji kada je u pitanju čuvanje Une najviše je dao pokojni Boško Marjanović,osnivač Unskih smaragda, koji je rekao:Za život u 21. vijeku spreman je samo onaj ko rijeku učini bistrijom, zrak čišćim, a tlo zdravijim i plodnijim.“

Koliko uopšte ispunjavamo taj zadatak.Puna su nam usta Une,pune su stranice fotografija,nagradnih konkursa,takmičenja,rekli bi zajedno : duša i krajnji cilj podizanje svijesti stanovništva . Ne može se zanemariti ni rad malih i velikih ekoloških organizacija koje svakodnevno podsjećaju na ogromno prirodno bogastvo rijeke Une.Ni ulaganja međunarodnog kapitala u dugoročnu zaštitu rijeke Une putem raznih strategija nisu bila mala.Kanalizacija brojnih općina u Unsko-sanskom kantonu ipak završava u rijeci koja napaja gradske vodovode.Najmanji ulog u svemu tome imaju državne institucije BiH nadležne za oblast ekologije.Iako nebrige čovjeka ima mnogo,od one najprostije bacanja smeća u krajišku ljepoticu ,do sveprisutne divlje gradnje neskladno zakonu za koju je odgovoran čovjek i službe koje ne reaguju blagovremeno,pa nazvali bi to i neodgovornom i maćehinskom politikom,pa čak i jednom vrstom ljubomore,uništavanja obala samovoljnim radovima,sječom ili čupanjem već poznatih stabala koje čuvaju Unu,do javnih i pritajenih želja da se iskoristi snaga vode,pretvori u električnu energiju i uzme novac za koncesionare koji ne brinu o blagu koje ide uporedo s vodom i čini Unu jedinstvenom i posebnom.

Koliko će u tome istrajati istinski zaljubljenici Une ne zna se.Zna se da su spriječili gradnju Regionalnog odlagališta za kojeg su milioni praktično bačeni u vodu,ne da bi je zaštititili, nego da bi se pokrivale ideje koje nisu dobile prolaz ni kod svih stručnjaka,a ni stanovništva.Zna se za borbu u Martin Brodu i za Naconalni park „Una“ kao najveći garant za nedirnutu i njegovanu prirodu i nevjerovatno mala ulaganja gotovog turističkog potencijala,Unsku regatu,Unske lađare,manifestaciju „Potraga za kraljicom Une“,kao i divnu ideju Rotarijanaca da kanjon rijeke Une postane staza za zaljubljenike u prirodu,za pješake,bicikliste,za promociju turizma i novac koje bi stanovništvo zaradilo promovirajući prirodni način ishrane i prirodno liječenje i rekreaciju u ovom dijelu Une.Zna se,ali su mnogi nijemi i većina novca ipak odlazi u neke druge dijelove BiH.

Martinbrod

Od prošle godine slapovi Martinbroda upisani su na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu

Martinbrodski slapovi upisani su na Tentativnu listu UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu, rekli su za Radiosarajevo.ba iz Državne komisije za saradnju sa UNESCO-m. Prostorno najveći kompleks većih i manjih sedrenih barijera koje čine slapove i bukove, riječne bazene, ade, brzake, rukavce i sedrene pećine, nalazi se u naseljenom mjestu Martin-Brod gdje je nekad postojao veliki broj vodenih mlinova i bučnica (eko veš mašina), etnografske baštine koja je gotovo nestala.  Slijedi rad na izradi nominacionog fajla i plana upravljanja u skladu s Smjericama UNESCO-a, te dostavljanje nominacije UNESCO-u, a o svakoj nominaciji odlučuje Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Obzirom na stanje epidemije korona virusa ove godine odgadja se obilježavanje svih dogadjaja pa tako i Dana rijeke Une u čemu je inače na USK prednjačio Nacionalni park „Una“ i „Unski smaragdi“.

Na području bosanskokrupske općine Dan rijeke Une obilježavao se u školama i vrtiću kroz eko-radionice, predavanja i razgovori o važnosti čuvanja rijeke Une. O Uni trenutno u Bos.Krupi najviše brinu udruženja i neformalne grupe, jer ekološko udruženje ne postoji već dugi niz godina.

I za kraj kako reče naš Skender Kulenović:

"Bila je to Una... malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem“.

RadioBK

Zadnji put promjenjen nedjelja, 17 Maj 2020 10:08
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 80 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 475 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa