Završava se arapuška cesta,gradi se pješačka staza prema Govedarnici,kružna raskrsnica iduće godine

petak, 15 Maj 2020 12:20

Protokol koji se odnosi na asfaltiranje preostalih 1400 metara arapuške ceste, izgradnju pješačke staze od Doma zdravlja do krušničkog mosta u naselju Govedarnica i izgradnju kružnog toka na Trgu Džemaludina Čauševića potpisan je danas izmedju općine Bosanska Krupa i Direkcije za ceste USK.

Prema riječima direktora Direkcije za ceste USK Amira Osmančevića arapuška cesta ovom fazom bi bila završena,odnosno preostalih 1400 metara makadamskog puta bi bio asfaltiran i time kompletna trasa bila završena. Sa projektom izgradnje arapuškog puta dugog 11 km krenulo se još 2012.godine i radjen je u više faza.

Arapušu, u kojoj živi oko 200 stanovnika, sa jezgrom grada veže ovaj regionalni put. Zbog loših uslova života,prvenstveno infrastrukturnih značajan broj mještana je od poslije rata napustio svoje rodno mjesto. Dovršetak asfaltiranja puta prema Arapuši osim samog opstanka stanovništva je od iznimnog značaja i za razvoj vjerskog turizma, jer kao što je poznato, u Arapuši je rođen bosanski Reis-ul-ulema Džemaludin ef. Čaušević i zalaganjem pojedinaca i udruženja kao i Općine već godinama se stvaraju pretpostavke za turističku promociju ovog kraja, a jedna od njih je upravo cesta.

Pješačka staza o kojoj se već dugi niz godina govorilo kao neophodnoj je staza od Doma zdravlja do krušničkog mosta u dužini od oko 850 metara.Sredstvima Direkcije za ceste USK i ovaj projekt bi u 2020.godini mogao biti završen ,a time povećana sigurnost pješaka u saobraćaju, posebno kada su u pitanju naši mladji sugradjani.

Projekt kojeg obuhvata danas potpisani protokol je projekt izgradnje kružnog toka na Trgu Džemaludina Čauševića,kod Doma zdravlja i Općinskog suda Bosanska Krupa.No, prema riječima nadležnih realizacija ovog projekta sačekaće 2021.godinu,dok će se u ovoj pripremiti sva neophodna dokumentacija.

Načelnik općine Armin Halitović,direktor direkcije Amir Osmančević kao i zastupnica u Skupštini USK Ifeta Kadić zaključili su da bez obzira na negativne efekte epidemije korona virusa investicije ne mogu stati te će se planirano i realizirati. Javni poziv će biti raspisan u narednih desetak dana, početak radova na arapuškoj cesti i pješačkoj stazi u junu mjesecu, dok je završetak radova planiran za august ili septembar mjesec.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 130 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 575 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa