Danas kreću sa radom autoprevoznici u FBiH, ali ne i u Unsko-sanskom kantonu

četvrtak, 14 Maj 2020 07:56

Iako od danas, u skladu sa ublažavanjem mjera zabrana Federalnog štaba Civilne zaštite autoprevoznici u FBiH kreću sa radom, u USK do toga za sada neće doći.

Razlog tome su pravila koja se tiču primjene higijensko-epidemioloških mjera prilikom prevoza putnika gdje svako drugo sjedište mora biti prazno, što čini 50 % od mogućeg kapaciteta autobusa, a tome kada se doda da djeca ne idu u školu i uopće ograničenog kretanja gradjana, kako kažu autprevoznici, manji je gubitak ako nikako ne rade. Upravo zbog toga je juče održan sastanak ministra privrede USK Nijaza Kadirića sa članovima kantonalnog Udruženja autoprevoznika « BUS «  kako bi se našao način da se pomogne autoprevoznicima koji trpe ogromne štete.

« Zamolili smo ih da sve svoje zahtjeve i načine na koji mogu startati i kad, dostave na Vladu USK odnosno Ministarstvu privrede, a mi ćemo sa odlukom na Vladi te njihove zahtjeve prihvatiti » - kazao je juče u izjavi za rtvusk ministar Kadirić.

Prema dogovoru koji je postignut Ministarstvo privrede USK je spremno na subvencioniranje za autobus do 50 mjesta po 1 KM po predjenom kilometru, odnosno za minibus do 20 mjesta 0,50 KM po predjenom kilometru sa PDV-om. Takodje zahtjevom prema ministarstvu autoprevoznici traže i da se osiguraju sredstva za minimalni lični dohodak po radniku za one firme koje nisu otpustile radnike.Da li će se i ovaj zahtjev prihvatiti ministar Kadirić kaže :

« Mislim da hoćemo. Mi ćemo to znati iduće sedmice kada razmotrimo ukupan broj radnika koji na to imaju pravo. Odluku takodje ćemo donijeti na Vladi. Oni će nam ostati kao djelatnost koja će i dalje trpiti veće štete, jer ljudi su uložili u svoj vozni park, podigli kredite, a zbog zabrane ne mogu kvalitetno poslovati.

Bosanskokrupska putnička agencija « Putnik prevoz » koja trenutno zapošljava 15 radnika, prema riječima vlasnika Aziza Hadžića, nije otpustila niti jednog radnika. Isplaćena je plata za mart, aprilska je isplaćena kao minimalac i ako se ispune zahtjevi autoprevoznika makar će se malo ublažiti gubici :

« Mi se nadamo da će ispoštovati dogovoreno. Mi na ovaj način bez pomoći Kantona ne možemo. Ne voze se stari,ne voze se mladi ispod 18 godina, ograničeno kretanje gradjana…koga ćemo voziti…prazne autobuse…. « - kaže Hadžić.

Odluka bi prema najavama mogla biti poznata iduće sedmice.

Renata S.

Putnik prevoz 2

Zadnji put promjenjen četvrtak, 14 Maj 2020 08:07
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 102 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 411 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa