OŠCZ Bosanska Krupa situaciju po pitanju pandemije ocijenio zadovoljavajućom, a za sanaciju klizišta „Kosa“ izdvojio 20.000 KM

srijeda, 13 Maj 2020 13:25

Općinski štab civilne zaštite Bosanska Krupa održao je još jednu vanrednu sjednicu na kojoj je situaciju, s obzirom da u općini više od dvije sedmice nema novozaraženih koronavirusom, ocijenio kao zadovoljavajuću i ohrabrujuću.

Štab je prihvatio odluke o plaćanju troškova nastalih provođenjem preventivnih mjera suzbijanja pandemije, ali i odluku kojom se iz preventivnih sredstava za sanaciju klizišta „Kosa“ izdvaja 20.000,00 KM. Najavljena je još jedna dezinfekcija gradskih i prigradskih ulica u Bosanskoj Krupi.

Bosanska Krupa trenutno ima jednu zaraženu osobu i jedan smrtni slučaj koji se dovodi u vezu sa koronavirusom. Četiri pacijenta su se oporavila, a broj osoba u samoizolaciji iznosi šezdeset šest. S obzirom da više od dvije sedmice nema novozaraženih, te da se većina zaraženih uspjela oporaviti, OŠCZ smatra da je epidemiološka slika zadovoljavajuća.

Smatraju da su sve donesene mjere i aktivnosti u protekla dva mjeseca, poput zabrane kretanja, dezinfekcije, podjele sredstava za ličnu zaštitu i sl., značajno doprinijele ovakvom stanju. Bez obzira na to što se mjere popuštaju, što se život postepeno normalizira u svakom smislu, preventivno djelovanje neće izostati ni u narednom periodu. Pred bajramske praznike još jednom će se, kako je rekao komandant OŠCZ Bosanska Krupa Armin Halitović, dezinfikovati sve gradske i prigradske ulice u lokalnoj zajednici.

Općinski štab na današnjoj sjednici prihvatio je nekoliko odluka o korištenju sredstava posebne naknade, oko sedam hiljada KM, utrošenih na osnovna sredstva tokom provođenja preventivnih mjera suzbijanja pandemije, dijeljenjem paketa pomoći socijalno ugroženim porodicama, pomažući stanovnicima koji imaju zabranu kretanja u nabavci životnih namirnica i lijekova, te kontrolisanjem osoba kojima je propisana samoizolacija.

Donesena je i odluka kojom se iz preventivnih sredstava za sanaciju klizišta „Kosa“ u naselju Jezerski izdvaja 20.000,00 KM. Ovo je jedno od najvećih i najkompleksnijih klizišta na području Bosanske Krupe nastalo prije nekoliko godina. Za njegovu sanaciju potrebno je oko 250 hiljada KM. Očekivanja su da će ona biti završena do kraja građevinske sezone, a za realizaciju projekta sredstva će osigurati Kantonalna uprava civilnih poslova i Općina Bosanska Krupa, kako iz svog budžeta tako i od drugih nivoa vlasti, prvenstveno iz budžeta USK.

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 91 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 449 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa