Kako kući za bajramske praznike ako se naredbe ne izmijene ?!

ponedjeljak, 11 Maj 2020 11:16
MGP Izačić MGP Izačić

Mnogo je pitanja i nedoumica, a malo adresa kod kojih se mogu ovih dana dobiti odgovori kada je u pitanju ulazak naših državljana iz zemalja Evropske unije, posebno kako se približava vrijeme bajramskih praznika.

Tako primjerice jedno od najčešćih pitanja je da li se porodice kada dodju u BiH mogu vratiti nazad, ako su ovdje proveli tek nekoliko dana, a ne 14 kako to nalažu pravila samoizolacije nakon čega se dobija potvrda kojom se dokazuje da su osobe negativne na korona virus.Ta potvrda svakako je neophodna pri izlasku iz BiH i ulasku u Evropsku uniju tj. zemlju u koju je povratak.

Prema onom što smo saznali, kako sada stvari stoje, samo je jedan način dolaska u domovinu i povratka u zemlje prebivališta, a to je onaj koji od vas traži boravak u četrnaestodnevnoj samoizolaciji. Dakle, ako se ulazi u BiH 14 dana samoizolacije je obavezno, jer jedino tako će Dom zdravlja Bos.Krupa izdati potvrdu bez koje ne možete nazad.

Neke druge zemlje, poput Hrvatske su uvele, posebno na aerodromima, sistem brzih testova,koji ne smije biti stariji od četiri dana, čiji negativan nalaz je proopusnica preko granica. U BiH takva mogućnost za sada ne postoji. Obzirom na sadašnje naredbe koje su na snazi ,ukoliko se ništa u medjuvremenu ne promijeni, naša dijaspora neće moći kući na par dana.

S obzirom da će polako doći i vrijeme godišnjih odmora kada se i broj ulazaka bh državljana u domovinu povećava zatraženo je od Kriznog štaba FBiH da se ukine obavezna samoizolacija, a da se na graničnim prelazima osiguraju brzi testovi odnosno da pri ulasku u domovinu imaju potvrdu ne stariju od dva do tri dana kojom se dokazuje da je osoba negativna na COVID-19. Za sada popuštanja mjera u ovom pravcu još nema.

Renata S.

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 11 Maj 2020 11:23
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 159 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 591 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa