Sjećanje na Jasminku Čaušević – 28 godina nedostajanja

petak, 24 April 2020 12:42

Učenjem Fatihe na mezaru rahmetli Jasminke Čaušević, polaganjem cvijeća i učenjem Jasina ispred džamije u Arapuši, obilježena je 28. godišnjica od ubistva prve civilne žrtve Bosanske Krupe, koja je ubijena na svom pragu, s još nerođenim djetetom.

„O Jasminki se nije znalo dvadesetsedam godina.Ubijena je zajedno sa svojim nerođenim djetetom na kućnom pragu.Njen muž poginuo je neka dva mjeseca nakon što je agresor svirepo ubio tako da je otišla jedna cijela porodica.I zato u sjećanje na nju smo i organizirali manifestaciju na dan njene pogibije te se iskreno nadamo da ćemo ovakvim i sličnim aktivnosti otrgnuti od zaborava nešto što nam treba i mora biti opomena“ – kazala je Suada Velagić iz udruženja žena Jasminka Čaušević .

Situacija koju je donijela pandemija COVID19 je promijenila planove obilježavanja smrti heroine iz Arapuše, ali su žene ovog udruženja našle način da se na prigodan način obilježi i prisjeti na Jasminkino ime i život. Predsjedavajuća Općinskog vijeća Bos.Krupa Elvira Mehić je zajedno sa ženama iz udruženja Jasminka Čaušević prisustvovala ovom simboličnom obilježavanju života i smrti, zločina.

Jasminka Čaušević je prva civilna žrtva općine Bosanska Krupa,odnosno Arapuše.Agresor ju je pokosio rafalom na njenom kućnom pragu 1992.godine i ne samo nju, već i njeno nerođeno dijete. Upravo u pomen na Jasminku koja je u očima ovih ljudi danas simbol opstanka i ostanka na ovim prostorima i formirano je udruženje žena koje čuva i njeguje uspomene, ali i sa još jednim zadatkom ,a to je da učini sve da ovaj kraj živi i ne bude zaboravljen.

Pomen na Jasminku Čaušević, njena priča, njena smrt i smrt njenog nerođenog djeteta, dvadeset osam godina su tuge, nedostajanja i opomene na strašni zločin i neljudskost.

 

Elma Velić

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 644 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1630 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa