Jednoglasno podržane mjere na suzbijanju posljedica po privredu uzrokovane epidemijom COVID-19

petak, 24 April 2020 08:07

Vijećnici Općinskog vijeća Bosanska Krupa na juče održanoj elektronskoj,vanrednoj sjednici jednoglasno su podržali odluke kojima se nastoji pomoći pravnim subjektima sa područja Općine koji od momenta proglašenja nesreće,od 18.marta, a naredbom federalnog Štaba civilne zaštite ne rade ili rade u otežanim uslovima.

4

Jedna odluka tretira subvencije u komunalnim naknadama,zatim za privremeno korištenje javnih površina te subvencije u odvozu otpada, a druga odluka tiče se subvencije na redovne kamate po kreditima.

Subvencija komunalne naknade u ovinsnosti da li je subjekt radio u otežanim okolnostima ili je morao prestati sa radom biće subvencioniran u 100 % ili 50 % iznosu računajući period od 18.marta do 31.decembra. Ukoliko je neki od obveznika izvršio uplatu obaveza za periode u kojima je na snazi stanje nesreće, bit će mu izvršen povrat sredstava.

Na identičan način samo u vremenskom periodu od 18.marta pa 30 dana nakon proglašenja prestanka naredbe o zabrani primjenjivaće se subvencija pravnim,ali i fizičkim licima na korištenje javnih površina. Zahtjevi pravnih i fizičkih lica za subvencije kako za naknade tako i za korištenje javnih površina podnose se općini Bos.Krupa.

Kada se tiče odvoza otpada za pravna i fizička lica kojima je potpuno zabranjen rad ili onima kojima je rad otežan u 100 % odnosno 50% iznosu subvencija će biti primjenjena na period 30 dana nakon proglašenja prestanka naredbe o zabrani. Zahtjev se podnosi JKP“10 juli“ Bos.Krupa.

Što se tiče subvencija na redovne kamate po kreditima ova odluka tretira poslovne subjekte kojima je zabranjeno ili otežano obavljanje djelatnosti naredbom federalnog Štaba civilne zaštite , koji imaju pad prometa 20% i više u periodu 1.januara do 30.aprila 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine i koji na dan 29.februar 2020. godine nisu imali dospjelih, a neizmirenih obaveza prema Općini po bilo kojem osnovu.

Ova subvencija odnosi se na kredite uzete od 01.februara ove godine, ako je namjena kredita finansiranje obrtnih ili osnovnih sredstava, za likvidnost ili za refinansiranje kredita po navedenim osnovama, zatim ukoliko iznos kredita nije veći od 20.000,00 KM, te ukoliko rok otplate nije duži od dvije godine.

Kompletan iznos redovne kamate biće finansiran ako je nominalna kamatna stopa do 7%, ako je viša Općina će finansirati do predvidjenih 7%, a korisnik kredita preostali dio.Korisnik će Općini mjesečno dostavljati potvrde o uplati rate u roku od 15 dana od uplate.Iz budžeta za ove subvencije Općina izdvaja 50 000 KM, a prema procjenama ovim sredstvima poslovni subjekti će se iskreditirati sa oko 900 000 KM. Ovakav fond će se u budžetu Općine planirati i u naredne dvije godine sa mogućnošću povećanja.Javni poziv koji će u medjuvremenu biti raspisan biće otvoren do 31.decembra ove godine.Obzirom na usvojene odluke,a kako je i ranije najavljivano u pripremi je i rebalans budžeta općine Bosanska Krupa.

Renata S.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 444 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1622 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa