Darivaoci krvi uvijek na visini zadatka

80. jubilarna akcija dobrovoljnog darivanja održana je u subotu, 11.04.2020.godine, u prostorijama JU ''Prve osnovne škole'' Bosanska Krupa.

Kako su kazali iz Crvenog križa Bosanska Krupa, zalihe krvi u Kantonalnoj bolnici ''Dr. Irfan Ljubijankić'' su trenutno izrazito male te ovim putem u ovo krizno vrijeme koje je zahvatilo citav svijetali i našu općinu, dobrovoljni davaoci krvi su opravdali očekivanja Crvenog križa te pokazali humanost, njih 94, koji su došli i ponudili svoju pomoć.

Zbog određenih tehničkih pojedinosti, kako kaže sekretar CK Bosanska Krupa Hase Čaušević, ciklus davanja krvi se razlikuje kod muškaraca i žena, a od posljednje akcije u januaru su prošla nepuna tri mjeseca te stalni ženski davaoci krvi ovaj put nisu mogle učestvovati. Naime, ženski ciklus davanja krvi je četiri mjeseca, dok je muški tri. Od 94 osobe koje su jučer došle da daju ovu životno vrijednu tečnost, njih 84 je dalo krv dok je deset vraćeno, kako ističe gospodin Čaušević.
Sam prizor ispred Prve osnovne škole na samom početku akcije bio je obećavajući, gdje je preko dvadeset dobrovoljnih davaoca čelako svoj red. Zbog novonastale situacije sa koronavirusom, proces davanja krvi tekao je sporije gdje je i sama procedura prijave davaoca krvi je nešto drukčija, prilagođena današnjoj kriznoj situaciji.
''Stvarno mi je drago vidjeti ovo. Narod Bosanske Krupe je uvijek imao veliko srce. I u ova krizna vremena uvijek postoji nada da će ovo sve izići na bolje i narod je uvijek spreman pomoći'', kazao je Arijan Avdagić, ispred Crvenog križa Bosanska Krupa.

Elma V.

Zadnji put promjenjen nedjelja, 12 April 2020 13:45
Ocijeni
(0 glasova)

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1649 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa