Uskoro ažuriran Jedinstveni registar boraca

Federalno ministarstvo za boračka pitanja privodi kraju unošenja podataka za svakog pripadnika oružanih snaga ,odnosno-kojoj je jedinici pripadao.Ovaj posao bi trebalo da bude završen do 10. februara i javno objavljen u sklopu Jedinstvenog registra boraca.Tako će se znati ko je od 593.597 pripadnika oružanih snaga bio u borbenom, a ko u neborbenom dijelu, a što je jedan od prioritetnih boračkih zahtjeva.

Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica zapravo nije precizirao da se u Registar treba unijeti podatak ko je bio pripadnik Armije, HVO-a i MUP-a kao borbeni dio ili tko je bio pripadnik civilne zaštite, namjenske industrije, logističkih baza ili nekih drugih propratnih jedinica.

Bio je to borački zahtjev tokom boračkih protesta,ali i tokom brojnih primjedbi koje su uslijedile kada je spisak boraca u Jedinstvenom registru objavljen.Uslijedila je provjera,a dosta primjedbi je bilo opravdano.

Zbog toga u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja kažu da je njihova želja da unesu broj posljednje jedinice kojoj je borac pripadao i u kojem dijelu oružaih snaga je bio - rekao je federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević.Članovi Radne grupe za provedbu Zakona o demobilisanim borcimasu saopštili da napokon žele da se ovom dopunom Registra odvoji borbeni od neborbenog sektora i da se i ti podaci javno objave. Time će se tačno znati broj pripadnika koji su bili po vojnim jedinicama. Pored svakog pripadnika Armije BiH, HVO-a ili MUP-a će stajati broj vojne jedinice i oznaka to je borbeni vojni sektor. Naglasili su da će tako biti ispravljene sve netačnosti iz objavljenog Jedinstvenog registra boraca vezane „lažne“borce,ali borce koji su izostavljeni.

Radio Bosanska Krupa/Faktor

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 708 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1647 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa