USK:U toku izrada boračkog zakona

Implementacija federalnog Zakona o demobilisanim borcima i izrada boračkog zakona na nivou kantona, bila je tema prošlosedmičnog sastanka federalnog i kantonalnih resornih ministara. Tom je prilikom konstatirano da se federalni Zakon bez problema primjenjuje u svim kantonima.Do sada je oko 17.360 veterana podnijelo zahtjev za ostvarivanje egzistencijalne naknade, a procjene su da će do avgusta biti 20.000 zahtjeva. Ujedno, kantoni rade na proceduri donošenja svojih zakona koji bi uveli u pravo demobilisane  borce mlađe od 57 godina.Bosansko- podrinjski kanton prvi je riješio ovo pitanje, a u Sarajevskom je završena javna rasprava o Nacrtu zakona. Blizu donošenja ovog propisa je i Zeničko - dobojski, a pripreme za njegovu izradu privodi kraju  i Unsko- sanski kanton.

Ministar Ermin Zulić očekuje da bi već idućeg mjeseca Vladi USK mogao ponuditi Nacrt. Zakon će biti težak šest miliona maraka.Najviše novca izdvojiće se za finansiranje egzistencijalne naknade boraca mlađih od 57 godina.Takvih u Krajini ima oko 8.000 no radi se o ukupnoj cifri koja će se reducirati kriterijima.

Međutim, kada se odbiju svi oni koji su ili na birou ili imaju veća primanja ili oni koji imaju učešće manje od 12 mjeseci, mi smo na neki način, na zajedničkom sastanku sa BIZ-ovima utvrdili da je to negdje između dvije i tri hiljade što bi finansijski otprilike trebalo biti oko četiri miliona.Ne znam još tačno, ali ću ja predložiti da ipak idemo na tih 12 mjeseci, ona minimalna naknada koja je zakonom propisana, zapravo trebalo bi biti isto kao federalni zakon, jedino što možda, vjerovatno, nećemo moći ispoštovati je iznos od 5 KM.“ – rekao je ministar Zulić.

Najvjerovatnije će to biti četiri marke a po usvajanju zakona rebalansom će se obezbijediti dodatna sredstva za realizaciju odluke o egzistencijalnoj naknadi.

Izvor: RTVUSK /RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 527 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1646 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa