ISPLATNI KOEFICIJENT ZA SVE BORAČKE NAKNADE BIT ĆE UVEĆAN

-      - Nakon što je prije deset godina smanjen, isplatni koeficijent za sve boračke naknade bit će uvećan na jedan

Isplatni koeficijent

U skladu sa Zakonom o osnovnim pravima branilaca i članova njihovih porodica koeficijent za isplatu lične i porodične invalidnine čiji su korisnici ratni vojni invalidi i porodice šehida i poginulih boraca utvrđuje se svake godine i usklađuje s inflacijom i raspoloživim sredstvima.

Predstavnici Koordinacije boračkih organizacija i udruženja Armije R BiH i HVO su prilikom susreta sa Salkom Bukvarevićem, federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambebno-oslobodilačkog rata, zatražili povećanje koeficijenta u skladu s porastom svih troškova života.

Već duži niž godina naš je koeficijent 0,96. Koordinacije boračkih organizacija na nivou Federacije postigle su dogovor da se taj koeficijent vrati na 1,00. U osnovi to znači povećanje od četiri posto na svako lično primanje. Ukupno na mjesečnom nivou za ove kategorije to znači nešto preko 800.000 KM a na godišnjem nivou blizu 10 miliona.“ – rekao je Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida USK.

Povećanje isplatnog koeficijenta osjetiće i oko 4.000 korisnika novčanih naknada iz kategorije porodica šehida i poginulih boraca.

“ Mi, kao i ratni vojni invalidi, idemo na izmjene i dopune federalnog zakona o osnovnim pravima branilaca gdje ćemo mijenjati i taj koeficijent gdje tražimo da naša invalidnina bude 80 posto od prosječne plate u Federaciji BiH. Tražimo 80 posto ali bićemo zadovoljni da to bude 50 ili 60 posto”. - rekla je Nevzeta Mujčinović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca USK-a.Također je naglasila kako djeca šehida ove godine više nisu studenti te ne ostvaruju pravo na stipendije a učenici koji se ne školuju ne primaju porodičnu invalidninu. Stoga smatra kako ta značajna sredstva treba usmjeriti u povećanje njihovih primanja.

Kako navode mediji federalni resorni ministar Salko Bukvarević podsjetio je na tom sastanku da je u proteklih nekoliko godina naknada borcima povećana tek jednom, što je imajući u vidu porast svih troškova života, nedopustivo. Istaknuto je kako je ovo jedini način na koji trenutno, dok ne dođe do izmjena zakonskih akata naknade mogu biti povećane.

Za ovo povećanje neće biti potrebna dodatna finansijska sredstva jer su već planirana u budžetu federalnog ministarstva za pitanja boraca i RVI za ovu fiskalnu godinu. Usaglašeno je i da resorno ministarstvo uputi prijedlog odluke o isplatnom koeficijentu Vladi Federacije BiH koja bi se o tome trebala očitovati na nekoj od narednih sjednica.

Izvor: RTV USK / RadioBK

Zadnji put promjenjen srijeda, 29 Januar 2020 09:20
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 636 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1613 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa