Na područje USK-a u ovoj godini stiglo već oko 1.800 migranata

Ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić na prvom ovogodišnjem sastanku Operativne grupe za situaciju s migrantima, potvrdio je kako je na područje ovog kantona u 2020. godini stiglo već oko 1.800 migranata.

-Svakodnevno pratimo priliv migranata i izbjeglica na područje kantona i možemo konstatovati da ih je u januaru stiglo oko 1.800. Taj broj je približan onom iz istog perioda prošle godine, tako da ne možemo reći da se reducirao dolazak ilegalnih migranata u ovaj dio BiH. Trenutno u ovdašnjim privremenim prihvatnim centrima boravi oko 3.600 ljudi, dok je veliki broj migranata koji borave po napuštenim i privatnim objektima - rekao je ministar Kljajić.

Istaknuto je i da se očekuje završetak radova na pripremi migracionog centra Blažuj u Sarajevu, kako bi se pokušala dodatno rasteretiti situacija u Unsko-sanskom kantonu.

-Očekujemo završetak te druge pripremne faze u Blažuju, kako bismo tamo transportovali migrante za koje nema mjesta u privremenim centrima u Bihaću, Cazinu i Velikoj Kladuši. Svima nam je u interesu da tim ljudima obezbijedimo dostojanstvene životne uslove, odnosno da i dalje kontroliramo sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije u gradovima i općinama USK - dodao je Kljajić.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić napomenuo je da je cilj prvog ovogodišnjeg sastanka Operativne grupe zapravo početak priprema za dolazak novog migrantskog vala.

-Moramo biti maksimalno spremni, jer pretpostavljamo šta nas očekuje. Zato ćemo tražiti i hitni sastanak u Ministarstvu sigurnosti BiH, kako bismo odredili pravac zajedničkog djelovanja i postupanja. Također, analizirali smo i određene sigurnosne i zdravstvene izvještaje, te utvrdili da je kompletan proces zatvaranja kampa Vučjak uspješno završen - riječi su premijera Ružnića.

Posebna pažnja na današnjem sastanku usmjerena je na proces zaštite ranjivih kategorija, odnosno migrantskih porodica i maloljetnika, te na maksimalni angažman kantonalne i gradskih organizacija Crvenog križa.

Izvor: FENA

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 467 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1575 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa