U martu nacrt,u junu prijedlog kantonalnog Zakona o dopunskim pravima boraca?

FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

U sali Skupštine Unsko-sanskog kantona u subotu je održan sastanak predstavnika većine boračkih udruženja s područja Krajine kako bi se razgovaralo o problemima s kojima se susreću demobilisani borci mlađi od 57 godina starosti. Naime, oni za razliku od nekadašnjih saboraca koji imaju iznad 57 godina, nisu obuhvaćeni novim federalnim boračkim zakonom, te nemaju borački dodatak, bez obzira što nemaju izvor prihoda.

Porazna je činjenica da i nakon četvrt vijeka nakon završetka rata, oni koji su nam dali slobodu i dalje traže svoja prava, čak i ono najosnovnije, pravo na egzistenciju. Prošle su i dvije decenije traženja od vlasti da nekadašnji borci starosti iznad 57 godina dobiju borački dodatak.

''Danas smo pozvali borce i udruženja sa USK radi implementacije zakona o rješavanju socijalno-statusne situacije boraca branitelja sa USK, ali i šire u bosanskoj Krajini s 57 godina starosti, koji trebaju da ostvare borački dodatak'' – kazao je Senad Bajrić, predsjednik regionalnog udruženja ''Sove Krajine''.

Ta isplata pa i za oslobodioce Krajine sa Federalnog nivoa krenula je nedavno, međutim na vjetrometini su ostali oni mlađi od 57 godina za koje i ovdašnji ministar za pitanja boraca kaže da su i najzaslužniji, ali i najoštećeniji u poratnim godinama. Za financijsku pomoć ovim ljudima odgovornost je prebačena na kantonalna boračka ministarstva.

''Mi smo za zakon za naše demobilisane borce do 57 godinu u ovoj budžetskoj godini u plan i program rada našeg ministarstva stavili da u martu donesemo nacrt ovog zakona a u junu prijedlog'' – kazao je ministar za boračka pitanja u vladi USK, Ermin Zulić.

Svaki kanton u Federaciji je zasebna priča kada se govori o regulisanju prava bivših boraca do 57 godina starosti bilo po financijskom ili nekom drugom modalitetu. Stoga je za srijedu dogovoren sastanak kantonalnih boračkih ministara s ciljem razmjene iskustava, a time i olakšavanjem izrade zakonskih rješenja. Kod nas u kantonu je oko 500 boraca kojima je potrebna pomoć.

''...koji nisu zbrinuti, koji su socijalno ugroženi, koji ne rade, koji nemaju primanja veća od 174 KM. Mišljenja smo, da bi ova vlada,a vidimo da vlada i ministar imaju sluha, mogli krenuti u realizaciju ovog projekta odnosno da bi mogli donijeti zakon da zbrinemo borce mlađe od 57 godina'' – kazao je Jasmin Nadarević, predsjednik organizacije boraca ''Unija veterana USK''.

 

Predsjednik saveza ''Jedinstvena organizacija veterana boraca 91-96 USK'' ističe: ''Glavni cilj saveza je da zajedno sa političkim partijama zaustavimo odlazak naših građana, jer situacijama nam uopće nije dobra. A to samo možemo ako imamo saradnju s političkim partijama, to jest ako riješimo ovaj projekt koji se zove 'Resocijalizacija do smanjenja suicida' tj.da borci dobiju svoja primanja, kao što je to riješeno u nekim drugim kantonima''.

Decenijama su bivši borci na biroima rada. Bez mogućnosti na dostojanstven život. Mnogi od njih su napustili državu za koju su se borili, jer su bili prepušteni samima sebi, a mnogi su nažalost digli ruku na sebe. Međutim još uvijek među nama ima ljudi koji su nas odbranili, koji sigurno zaslužuju nešto više od tapšanja po ramenu. Hoće li im ovaj zakon to i omogućiti?!

Izvor: RTVUSK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 768 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1575 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa