Printaj ovu stranu

Iz ekoloških naknada za 2019.godinu za nabavku cisterne za JKP”10 Juli” osigurano 48 000 KM

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Iz ekoloških naknada za 2019.godinu za nabavku cisterne za JKP”10 Juli” osigurano 48 000 KM

Juče su u Vladi u Vladi Unsko-sanskog kantona potpisani Ugovori o (su)financiranju projekata iz ekoloških naknada za 2019. godinu između Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i predstavnika gradova i općina Unsko-sanskog kantona. Ugovori u ukupnom iznosu od 680 000 KM potpisani su za implementaciju projekata lokalnih zajednica i NVO, javnih ustanova i preduzeća. Za lokalne zajednice ove godine izdvojeno je 285.000 KM ,a u projektu “Efikasno upravljanje otpadnim-fekalnim vodama” općina Bos.Krupa je prošla sa 28 251 KM što je dio sredstava koja će se iskoristiti za nabavku cisterne za zbrinjavanje otpadnih voda u kanalizacionom sistemu naše lokalne zajednice za koju je potrebno izdvojiti nešto više od 72 000 KM. Prema riječima načelnika općine Bos.Krupa Armina Halitovića ostatak sredstava osiguraće Općina- 11 949 KM i JKP”10 Juli” u iznosu od 32 340 KM. S obzirom da je i naše komunlano preduzeće juče potpisalo ugovor sa Ministarstvom i iz eko naknada za 2019.godinu dobilo sredstva u visini od 20 000 KM, biće neophodno da osiguraju oko 12 000 KM svojih saredstava za nabavku cisterne.

Potpisivanju Ugovora prethodila je procedura prijava gradova i općina shodno za dodjelu sredstava u 2019. godini od strane Ministarstva. U okviru navedenih sredstava i potpisanih Ugovora Grad Bihać nabavit će energijski efikasne pumpe za prepumpne stanice Klokot i Komarac, Grad Cazin izgradit će glavni kolektor na dionici Ćuprija - Havin most, općine Bosanski Petrovac i Sanski Most implementirat će kao i Bos.Krupa također projekte u oblasti zbrinjavanja otpadnih voda, općine Bužim i Ključ projekte u oblasti javne rasvjete, a općina Velika Kladuša izgradit će retenciju vezano za zaštitu od poplava u ovoj lokalnoj zajednici.

Nakon ovog potpisivanja ugovora sa predstavnicima lokalnih zajednica u popodnevnim satima Ministarstvo je potpisalo ugovore sa udruženjima,ustanovama i preduzećima. Ugovori sa ukupno 13 javnih preduzeća i ustanova kantonalnog i lokalnog nivoa, te sa dvije neprofitne organizacije u ukupnom iznosu od 262.946 KM potpisani su za implementaciju projekata kojima su navedeni aplicirali nakon što je u junu 2019. godine od strane Ministarstva objavljen javni poziv za kandidiranje projekata u 2019. godini.

Naredne, 2020. Godine, kako je najavljeno, fond sredstava koji će Ministarstvo staviti na raspolaganje lokalnim zajednicama, javnim, ustanovama, preduzećima i udruženjima za iste svrhe biće znatno veći.

Renata S.

1 1

1 3

1 4

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 368 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости