“Ni srpska,ni,hrvatska,ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska!”

Sinoć je u Domu kulture u Bos.Krupi održana Svečana akademija kojom je obilježen 25.novembar , Dan državnosti BiH. Akademijii su prisustvovali predstavnici političkog života odnosno zakonodavne i izvršne vlasti iz Bos.Krupe,zastupnici sa nivoa Federacije i Kantona,a iz naše općine, pojedini vijećnici kao i gradjani. Uz intoniranje državne himne i učenje fatihe čime je odana počast za sve poginule u odbrani državnosti naše zemlje referatima o historijskim činjenicama nastanka 25.novembra i današnje važnosti ovog datuma u opstojnosti države Bosne i Hercegovine govorili su predsjedavajuća Općinskog vijeća Bosanska Krupa Elvira Mehić i načelnik Općine Armin Halitović.Čestitajući Dan državnosti predsjedavajuća Mehić je pored ostalog kazala:

„Ako postoje oni koji se pitaju zašto je 25. novembar važan neka obrate pažnju na činjenice koje su sabrane u četiri pojma: Bosna i Hercegovina, sloboda, antifašizam i jednakost. Svaki pokušaj da se odustane od bilo kojeg pojma donosio je velike probleme uključujiući i rat devedesetih godina a u ne tako davnoj prošlosti bili smo svjedoci nastojanja da se izbrišu i Bosna i Hercegovina i ZAVNOBiH i 25. novembar i naša sloboda i antifašizam i naša jednakost kao da nikad nisu ni postojali“.

Osvrćući se na trenutno stanje u društvu i vukući paralele borbe za bosansku državnost nekad načelnik općine Bos.Krupa Armin Halitović je rekao:

„Želim istaći da se radi o događaju koji ne samo da potvrđuje kontinuitet državnosti BiH već potvrđuje i multinacionalni karakter države BiH, i to na način koji je jedini bio i jeste ispravan. A to je - svaki građanin BiH je jednak u svojim pravima i načinu života, bez obzira na kojem dijelu BiH živi, i bez obzira pripada li “većini ili manjini” u tom dijelu naše domovine. Ili još jednostavnije – Bosna i Hercegovina, svaki njen i najmanji dio, pripada svakom njenom građaninu. U svojoj hiljadugodišnjoj historiji BiH, njeni narodi su pokazali, iako su pretrpjeli i preživjeli mnogo rana od raznih neprijatelja i politika, da su mir, tolerancija i zajednički život njihov genetski kod“.

Plesom,recitacijama,performansima ove godine u povodu Dana državnosti program Svečane akademije obogatili su učenici osnovnih škola iz Jezerskog,Otoke,Prve OŠ i Druge OŠ kao i SŠC ”Safet Krupić”.

Za kraj ostaju riječi zapisane te 1943.godine kako Bosna nije ni srpska,ni hrvatska,ni muslimanska,već i srpska i hrvatska i muslimanska.Upravo to su temelji od kojih treba graditi budućnost i zato bilo kakvo negiranje obnove državnosti i ovog datuma od bilo kog naroda koji je kako tad tako i danas konstutivan nema uporišta u promišljanju o suverenitetu,nezavisnosti i državnosti Bosne i Hercegovine.Oluje dolaze i prolaze,ali konstanta je jedna: Bosna!

Renata S.

Dan drzavnosti BiH 1

Dan drzavnosti BiH 13

Dan drzavnosti BiH 14

Dan drzavnosti BiH 9

Dan drzavnosti BiH 3

Dan drzavnosti BiH 2

Dan drzavnosti BiH 4

Dan drzavnosti BiH 6

Dan drzavnosti BiH 5

Dan drzavnosti BiH 7

Dan drzavnosti BiH 8

Dan drzavnosti BiH 10

Zadnji put promjenjen subota, 23 Novembar 2019 11:16
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 671 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1477 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa