Printaj ovu stranu

U susret 76.godišnjici obnavljanja državnosti BiH

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
U susret 76.godišnjici obnavljanja državnosti BiH

Idemo u susret obilježavanju još jednog 25.novembra Dana državnosti BiH.Prema protokolu kojeg smo dobili iz Kabineta Općine Bos.Krupa obilježavanje Dana državnosti koji uključuje obilazak šehidskih mezarja i spomen-obilježja odvijaće se ovog petka 22.novembra.

Organizaciju obilježavanja ovog 25.novembra nose Općinsko vijeće ,Općina Bos.krupa i Centar za kulturu,obrazovanje i informisanje.

Prema protokolu obilježavanje počinje tradicionalnim obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja na prostoru općine Bosanska Krupa, okupljanje je predvidjeno u 9,30 kod Centralnog šehidskog spomen-obilježja, nakon čega će se obići i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci, a zatim šehidska mezarja u Jezerskom i Pištalinama.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa u Domu kulture počinje u 18,00 sati. U kulturno-umjetničkom dijelu sjednice nastupit će učenici bosanskokrupskih škola.

Organizator obilježavanja Dana državnosti u općini Bos.Krupa poziva sve građane Bosanske Krupe da uzmu učešće u obilježavanju ovog izuzetno značajnog državnog praznika, svojim prisustvom programskim sadržajima odaju lično priznanje i poštovanje.

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj  Jugoslaviji. 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.

Ponedjeljak, 25.novembar neradni

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo je javnost da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine propisano da je 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik. Kako su saopćili, tog dana, dakle narednoj ponedjeljka, državni organi, preduzeća i druge pravne osobe ne rade.
"Shodno tome, ponedjeljak 25. novembar/studeni - Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava jedan dan i to na dan državnog praznika, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

 

RadioBK

Zadnji put promjenjen četvrtak, 21 Novembar 2019 12:00
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 470 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости