U borbu protiv dijabetesa prevencijom i pravovremenom reakcijom

Četrnaestog dana u mjesecu novembru, od 1991.godine obilježava se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Cilj obilježavanja ovog dana jeste podići svijest o dijabetesu te informirati ljude o značaju pravovremene reakcije, prevencije i liječenja. I u Bosanskoj Krupi je obilježen ovaj značajan datum.

U Bosanskoj Krupi se svake godine, prigodnim dešavanjima, obilježi Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Već tradicionalno besplatna kontrola šećera s popratnim predavanjem i savjetima doktora Saliha Šahinovića, o preventivnim načinima kontroliranja šećera u krvi, informiše Krupljane kako prevenirati i boriti se s ovom bolešću.

U prostorijama Hotela Ilma, preko 100 građana bosanske krupe je izmjerilo šećer i dobilo značajne upute kako tretirati svoje stanje. Udruženje Dijabetičara s područja naše općine istaklo je da ima oko 90 članova ovog udruženja koji su registrirani na području naše općine, ali da je broj oboljelih od dijabetesa značajno viši. Preko 500 osoba je registrirano liječenjem inzulinom dok je , kako navode iz udruženja preko 1200 osoba oboljelih od dijabetesa na nekom drugom vidu liječenja.

''Kad se dijabetes otkrije na vrijeme i kad se krene s terapijom pravovremeno, moći će stabilizirati stanje i liječiti ovu bolest jednostavnije te neće prouzrokovati nepotrebne komplikacije'' - rekao je predsjednik udruženja dijabetičara Bosanska Krupa Ibrahim Oraščanin.

Pravovremena reakcija te pravilno liječenje je najznačajniji čimbenik za osobe kod kojih se otkrije ova bolest, a doktor Šahinović navodi da se s modernim tehnologijama i načinima liječenja dosta lakše može živjeti s dijabetesom i tretirati ga, u svakom životnom dobu.

''Dijabetes je u moderno doba dobio epidemijske razmjere na terenu, kako cijelog svijeta tako i naše općine, na mikroplanu. U Bosanskoj Krupi imamo čak visoke prosjeke u pogledu prevalence pojavljivanja šećerne bolesti u odnosu na Europu. Dijabetes kao bolest je multifaktorijalna i upravo da bismo kontrolirali dijabetes moramo djelovati i s aspekta struke i društvene zajednice i socijalne zaštite i tako dalje. Današnje predavanje je bazirano na prevenciji šećerne bolesti jer je prevencija upravo i osnova primarne zdravstvene zaštite. U Bosanskoj Krupi je funkcioniralo dijabetološko savjetovalište koje je ukinuto. Imali smo egzaktne podatke i indikatore da je to dobar način rada, daleko manji broj hospitaliziranih pacijenata, a znamo da je sekundarna zdravstvena zaštita, odnosno BO dani najskuplji u zdravstvu. Sada to ne funkcionira. Ako pogledamo HbA1c kao indikator, možemo kazati da imamo negativan trend u zadnje vrijeme, što mogu slobodno reći da je dijabetes jako loše kontroliran na području naše općine'' - kazao je doktor Salih Šahinović, doktor interne medicine.

Sponzor današnje akcije je Bauerfeind d.o.o, a aktivnost sprovodi Udruženje dijabetičara Bosanska Krupa.

Elma V.

Dijabetes BK 14.11 1

Dijabetes BK 14.11 3

Dijabetes BK 14.11 6

Dijabetes BK 14.11 7

Dijabetes BK 14.11 8

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 520 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1329 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa