Printaj ovu stranu

Sutra 15.novembra konačna presuda za ubistvo 11 muškaraca u Bos.Krupi 1992.godine

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

U Beogradu na specijalnom sudu  sutra 15.novembra ce biti objavljena konačna presuda za ratni zločin u Bosanskoj Krupi iz 1992. godine kada je ubijeno 11 muškaraca.Tužilaštvo za ratne zločine je na suđenju u oktobru zatražilo pravdu za 11 ubijenih muškaraca. Postupajući tužilac Bruno Vekarić traži da okrivljeni Joja Plavanjac bude osuđen na 20 godina zatvora, a Zdravko Narandžić na 8 godina.

Oni se terete da su 1992. godine u Osnovnoj školi Petar Kočić u Bosanskoj Krupi držali zatvorene civile bošnjačke nacionalnosti, a potom ih ubili.

Radi se o 11 mladih ljudi, starosti od 18 do 23 godine, čija su tijela ekshumirana iz jame "Zvečarka" u opštini Sanski Most 2006. godine.

Branioci optuženih su poručili da tužilac tokom završnih riječi nije uspio da pruži jasne dokaze koji potvrđuju da su Plavanjac i Narandžić izvršili zločin za koji se terete.

Oni su ukazali da pojedini iznijeti dokazi nisu tačni i da zamjeraju što im tokom ročišta nije bio odobren prijedlog da se saslušaju svjedoci koje su oni predložili.

Po izlasku iz sudnice, optuženi i advokati nisu željeli da daju izjave za medije. Advokat Aleksandar Nikolić je kratko poručio: "Ne mogu stvarno, evo čuli ste u završnoj riječi, nemam šta više da kažem".

Optužnica protiv Plavanjca i Narandžića je prenijeta iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Okrivljeni Plavanjac je tokom počinjenog zločina pripadao snagama Vojske Republike Srpske, dok je Narandžić bio pripadnik čete vojne policije.

Od počinjenog zločina prošlo je 27 godina, a oni su i dalje na slobodi. Zato porodice žrtava i tužilaštvo poručuju da se nadaju da će pravda biti zadovoljena i da će okrivljeni biti proglašenim krivim.

N1/RadioBK

Zadnji put promjenjen četvrtak, 14 Novembar 2019 13:14
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 400 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости