Printaj ovu stranu

Dijabetes – bolest savremenog doba

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Četrnaestog dana u mjesecu novembru, od 1991.godine obilježava se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).  Cilj obilježavanja ovog dana jeste podići svijest o dijatebetesu te informisati ljude o značaju pravovremene reakcije,
prevencije i liječenja.
 Tema Svetskog dana dijabetesa i Svjetskog mjeseca dijabetesa za 2018. i 2019. godinu je “Porodica i dijabetes”,  a cilj dvogodišnje kampanje je podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na porodicu.Sve porodice su potencijalno pogođene dijabetesom, tako da je svijest o znacima, simptomima i faktorima rizika za sve vrste dijabetesa od
vitalnog značaja za rano otkrivanje, što ranije postavljanje dijagnoze i primjenu potrebne terapije, navode u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a  dijabetes je vrlo često bolest koja iziskuje znatna materijalna sredstva, kako za oboljelu osobu, tako i za čitavu porodicu.

I  u Bosanskoj Krupi se svake godine, prigodnim dešavanjima, obilježi ovaj značajan datum. Već tradiocionalno besplatna kontrola šećera sa popratnim predavanjem i savjetima stručnjaka, održaće se u prostorijama hotela” Ilma”, od 9,00 h, gdje će svi građani Bosanske Krupe imati priliku da prekontrolišu svoj nivo šećera u krvi te pravovremeno djeluju, ukoliko je potrebno.

Udruženje dijatebetičara iz Bosanske Krupe poziva sve građane, da od 9,00 h, 14.novembra, dođu na besplatnu kontrolu šećera u krvi i tako na pravi način pobrinu se za sebe i svoje zdravlje i pravovremeno reaguju ukoliko bude potrebno.

Elma Velić

Zadnji put promjenjen srijeda, 13 Novembar 2019 11:21
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 415 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости