U toku restauracija spomenika Amri Sedić i Lepoj Radić

Trenutno se izvode radovi na magistralnoj cesti M14 u Bos.Krupi,kod kružnog toka te se završetak istih očekuje u roku od mjesec dana. Proširenjem saobraćajnice došlo je i do izmještanja spomenika dvije heroine, koji će biti restaurirani i prebačeni na već određenu lokaciju, a po saznanju našeg medija, to će biti odmah po završetku rekonstrukcije ove saobraćajnice.

Iznenadni radovi, mogli bismo tako kazati, su otpočeli bez bilo kakvog upozorenja za građane Bosanske Krupe, a ustvari su dio projekta JP”Ceste Federacije BiH”, rekonstrukcija raskrsnice magistralnog puta M14, gdje se pravi treća traka koja će olakšati saobraćaj prema Krčani odnosno rasteretiti gužve na ovoj saobraćajnici.

Na mjestu radova, kako nam je svima poznato, nalazila su se i dva spomenika. Spomenik Lepoj Radić, najmlađoj borkinji – narodnoj heroini iz Komunističke partije koja je obješena na tom mjestu 1943.godine. I spomenik Amri Sedić , bosanskokrupskoj heroini koja je poginula 15. januara 1994. godine hitcem iz snajpera. Imala je samo 24 godine.

Oba spomenika će, navode iz općine Bosanska Krupa, biti izmještena na lokaciju nedaleko od mjesta gdje su bili postavljeni, zbog proširenja saobraćajnice, a trenutno su poslani na restauraciju.

Spomenici su postulati prošlosti, podsjetnici historije i kao takvi uče nas da poštujemo, učimo i cijenimo prošlost, događaje i činjenice i da ne zaboravimo. Jer kažu 'narod koji zaboravi svoju historiju, osuđen je da je ponovi'.

Dvije žene, heroine, svaka svoga doba, kamen uz kamen, podsjećale su na ono što je bilo, a na nama je da učinimo da ih nikad ne zaboravimo i da im, barem uvažavanjem njihovih spomenika, iznesemo hvalu i poštivanje.

Po završetku radova na saobraćajnici, biće postavljeni i novo-restaurirani spomenici Lepoj Radić i Amri Sedić, koje radi Kamen d.o.o Bihać, a tačna lokacija spomenika će tad biti i predstavljena.

Elma V.

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 507 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 651 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa