Stari grad u Bosanskoj Krupi sinoć isijavao ružičastu svjetlost

Simboličnim osvjetljavanjem nekih od najljepših građevina i objekata u BiH u ružičastu boju zvanično započeo "Oktobar - mjesec borbe protiv karcinoma dojke".

Po prvi put je to, tako, obilježeno u Bosanskoj Krupi ,u organizaciji udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ iz Bosanske Krupe.

U utorak u večernjim satima osvijetljena je starogradska tvrđava,a oko 21 sat ,ispod nje okupile su članice udruženja,veliki broj građana i građanki i svojom šetnjom i razgovorom o svemu onome što znači toliko potrebna agilnija borba i jača podrška institucija u prevenciji i edukaciji o karcinomu dojke,obilježili ovu noć.U svemu tome,članice „Mimoze“ su bile posebno zahvalne djevojkama i momcima organiziranim u podmladak mladih Crvenog križa Bosanska Krupa koji su ih u velikom broju podržali u ovom prvom projektu i šetnji ulicama užeg centra grada.

Predsjednica udruženja „Mimoza“ Fatma Kadić je zahvalila i općinskom načelniku Arminu Halitoviću koji ih je,kao i uvijek, bezrezervno podržao u organizaciji osvjetljavanja Starog grada u Bosanskoj Krupi.Kazala je da je ovo prvi put,a dogodine će ovaj svjetlosni događaj ,oni obogatiti s još nekoliko sadržaja kako bi dobili što više rezultata tokom mjeseca oktobra,odnosno,kako bi što više sugrađana i sugrađanki, podiglo svoju svijest o važnosti prevencije u ranom otkrivanju karcinoma dojke i bili podrška onima koji se bore s tom bolešću ili su se izborili.

Udruženja oboljelih od karcinoma dojke okupljena u mrežu "Think Pink - Zajedno smo jedno",među kojima je i bosanskokrupska „Mimoza“ ,tako su se pridružilabrojnim europskim gradovima i skrenula pažnju na važnost poruka kojim je svake godine obilježen Mjesec oktobar-mjesec borbe protiv karcinoma dojke.

Svijetlilo je sinoć na tvrđavi Kastel u Banjaluci ,zasijala je i ona u ružičastoj boji, dok je u Sarajevu osvijetljen Zemaljski muzej BiH. Takođe osvijetljeni su Stari most u Mostaru, Gradska vijećnica u Bosanskoj Gradišci, Stari grad Ostrožac Cazin, Gradačačka kula, pješački most u Goraždu, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Širokom Brijegu, džamija Kraljeva Sutjeska u Kaknju, kula Stari Grad u Velikoj Kladuši, srednja škola u Livnu, Arena u Zenici, hotel Tuzla u Tuzli, Mješovita srednja škola Bugojno i zgrada srednje škole u Kiseljaku.

Oktobar je mjesec u toku kojeg se u cijelom svijetu promoviše borba protiv karcinoma dojke kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost te bolesti, na podizanje svijesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, te ukazalo na značaj podrške osobama koje boluju od ove bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, procjenjuje se da se godišnje u svijetu dijagnostikuje preko million i po novooboljelih osoba s karcinomom dojke.

Broj oboljelih od karcinoma dojke u BiH tačno niko ne zna.Nema registra.Svaka sredina međutim zna da broj oboljelih raste,da se bitka sa zlićudnom bolesti često gubi,osobito u slučajevima kada je bolest kasno otkrivena.Smatra se da je najbolja prevencija redovna kontrola, jer samo tako se može karcinom dojke otkriti u ranoj fazi kada je u velikom procentu izliječiv.

Mjesec oktobar je posvećen u cijelom svijetu podizanju svijesti stanovništva o tome.

Zato su u utorak članice "Mimoze",njihove sugrađanke i sugrađani,uz članove podmladka Crvenog križa obojili pink-svjetlima bosanskokrupsku starogradsku tvrđavu i šetali najužim centrom grada kako bi bili dio ove velike akcije.Po prvi put u tonovima pink zaštitne boje ove borbe svjetlilo je i u Bosanskoj Krupi ..jer   -Zajedno smo jedno -kazala je predsjednica udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ u Bosanskoj Krupi.

I mi kao medijska kuća pridružujemo se porukom Mjesecu oktobru:

S obzirom na činjenicu da je mjesec oktobar posvećen borbi protiv karcinoma dojke, iskoristite ga i uradite pregled koji je bezbolan, jer ako se otkrije u ranoj fazi šanse za uspješno izlječenje su 95 odsto.

I naravno,čestitke „Mimozama“ za organizaciju ovog ružičastog događaja i u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

Mimoza2

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 292 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 499 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa