Tuzlanske medalje i priznanja u rukama bosanskokrupskih pčelara

Tuzla je proteklog vikenda bila centar europskog pčelarstva gdje su se okupili pčelari iz BiH, Srbije, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Makedonije, Slovenije i Austrije.

Veoma organizovan i uspješan 14. Međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla 2019” završen podjelom priznanja i nagrada za najbolje proizvođače pčelinjih proizvoda i opreme.Posjetioci su imali priliku vidjeti i kušati razne vrste pčelinjih proizvoda proizvođača iz domaće i inostrane ponude.

Na Sajmu je ocijenjeno i predstavljeno nekoliko stotina uzoraka meda koji su pristigli s tri kontinenta, iz Europe, SAD-a i Australije, a koji su bili na analizi na Tehnološkom fakultetu u Tuzli u okviru petog međunarodnog ocjenjivanja u okviru Sajma „Medena“.

Kako smo i najavili pčelari udruženja „Lipa“iz Bosanske Krupe vratili su se s tri zlatne i dvije bronzane medalje.

Pčelarstvo Harbaš Mehmedalije iz Bosanske Krupe ,zaslužilo je zlatnu medalju za svoj livadski med koji je dobio visoku ocjenu od 30.25.

Zlato je dobio i Ramić Remzija iz Bosanske Krupe koji je za svoj livadski med dobio ocjenu 29,70.

Sa dva zlata za svoj med s dva zlata s tuzlanskog sajma okitio se i Duraković Safet iz Bosanske Krupe , za svoj livadski med s ocjenom 29,30,te zlato za „Med u saću“,provjeren senzorskom analizom.

Pčelarstvo „Sajo“ ,odnosno Safet Duraković je uz to dobio i bronzanu medalju za svoj lipov med koji je ocijenjen sa 26,30.Još jedna bronza dolazi u Bosansku Krupu i to u „Pčelarstvo“ Ramić Remzije.Njegov lipov med ima ocjenu s tuzlanskog sajma od 26,60.

Uz njih veliko priznanje je došlo u ruke Sulejmana Alijagića koji je u edukativnom dijelu sajma „Medena“ bio jedan od predavača na temu praktičnog pčelarstva.Po odluci organizatora sajma ,udruženja pčelara tuzlanskog kantona „Nektar“,Plaketa „Zlatna pčela“ za razvoj i unaprijeđenje pčelarstva u jugoistočnoj Europi.

Istovremeno,bosanskokrupski pčelari su bili učesnici i tradicionalnog cazinskog sajma,a uskoro ih očekuje još jedna provjera kvalitete njihovog meda na tradicionalnom Sajmu meda koji organizira u novembru udruženje „Kesten“ iz Cazina.

Prije toga ,pčelari „Lipe“ će biti učesnici na sajmu meda „Put zlata“ u Bihaću,osamnaestog i devetnaestog oktobra.

Dževada Štancl

Medena TZ 2019 1

Medena TZ 2019 2

Medena TZ 2019 3

Medena TZ 2019 4

Medena TZ 2019 5

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 262 puta

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 717 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa