POČASNI GRADJANIN BOSANSKE KRUPE PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BIH ŽELJKO KOMŠIĆ

Brojnim sadržajima medju kojima i svečana sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa obilježena je 24. godišnjica od kada su borci i starješine 511. Sbbr, 505. Vmbr. i 503. Sbbr u sadejstvu sa drugim jedinicama 5. Korpusa oslobodili ovu općinu.

Kao i svake tako i ove godine oslobodjenje Bos.Krupe obilježava se prigodnim tradicionalnim, sportskim i kulturnim sadržajima. Brojnim gostima iz državnog vrha, predstavnicima Vlade USK, Skupstine USK, zastupnicima iz Općine u višim nivoima vlasti,načelnicima pojedinih općina, prisutnim općinskim vijećnicima,pripadnicima ratnog sastava 511 Sbbr Petog Korpusa ARBiH, boračkih organizacija, te gradjanima na početku svečane sjednice obratila se predsjedavajuća Općinskog vijeća Elvira Mehić koja je izmedju ostalog istzakla:

Svakog dana kada udahnemo zrak u slobodnom danu preispitajmo svoj odnos prema agresiji,preispitajmo svoj odnos prema najboljim sinovima BiH.Ukoliko želimo sadašnjost učiniti boljom pouke moramo donositi iz prošlosti.“

U petnaestominutnom dokumentarnom filmu prikazano je gdje je bosanskokrupska općina danas,gdje su naši privredni potencijali i šta je to na čemu će infrastrukturno Bosanska Krupa graditi svoju budućnost.

Premijer USK Mustafa Ružnić kazao je da „ako igdje postoji živi primjer i živi dokaz kako se to iz pepela diže i iz pepela gradi onda je to Bosanska Krupa.Drago mi je da smo svi ovdje,okupljeni zajedno,bez obzira na vjeru i političko opredjeljenje,okupljeni oko ideje dobra i časti i ponosa.I zato ovaj skup i jeste pozitivna slika koju danas šaljemo iz Bos.Krupe.“

Odlukom Općinskog vijeća Bos.Krupa ove godine priznanje „Počasni gradjanin“ dodijeljeno je Željku Komšiću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Priznanje „Počasni gradjanin je čast,ali i obaveza“ kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i dodao:

„Naročito mi je zadovoljstvo da ovo priznanje dobijam na dan oslobodjenja Bos.Krupe.Baš u ovom gradu prošle godine govorio sam o ciljevima nas koji volimo i koji nemamo drugu osim BiH.Govorio sam o tome koliko je bitno čuvati vjeru u BiH.Onog trenutka kada prestanemo vjerovati u ideju republike BiH dan je kada ćemo izgubiti i ovakvu BiH,a to ne smijemo dozvoliti.“

Načelnik Armin Halitović je još jednom uputio čestitku svim oslobodiocima Bosanske Krupe.Sedamnaesti septembar je čestitao svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju i obnovu Bosanske Krupe te se zahvalio svima koji su dali svoj doprinos od 1995.godine na ovamo kada je u pitanju poslijeratna obnova i izgradnja te stvaranje uslova za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Bosanska Krupa je uvijek bila otvoren grad za sve ljude dobre volje,bez obzira na nacionalnu ,političku ili vjersku pripadnost,samo budite dobronamjerni prema Krupljanima.Dokaz da je tako je i veliki broj investicija ne samo onih koje dolaze od Krupljana ,već i privrednika iz Švicarske,Italije,Austrije,Njemačke i definitivno mi smo općina sa povoljnim poslovnim okruženjem.“- kazao je načelnik Halitović.

Dodijeljene plakete,zahvalnice i pohvale

Inače na prošloj sjednici Općinskog vijeća Bos.Krupa donešeno je rješenje o dodjeli općinskih priznanja prema kojem su plaketu „17 septembar“ dobili Adnan Hasić-komandir Policijske stanice Bos.Krupa zbog svog angažmana i nesebičnog zalaganja te uspješnog rukovođenja PS Bos.Krupa zbog čega  slobodno možemo reći da je bezbjedonosna situacija u našoj općini na zavidnom nivou u odnosu na mnoga mjesta u okruženju, ali i šire.

Posebno je značajna Hasićeva uloga u kanalisanju posljedica migrantske krize na području Općine i to zakonitim, ali i humanim postupanjem sa svima onima koji su na putu prema zemljama EU prošli ili prolaze kroz Bosansku Krupu.Takodje dobitnik plakete je i firma  Batimat, višemilionski investitor na području općine Bosanska Krupa i kako je rečeno , uz namjeru daljnjeg ulaganja u lokalnoj zajednici.

Nadalje priznanja su dobili :

„Plaketa oslobodioca“ :

 1. 1.Hamdija Crnkić
 2. 2.Enes Malkoč

Zahvalnice :

 1. 1.Crveni križ
 2. 2.Sead Novkinić
 3. 3.Halida Ibrahimović
 4. 4.Dr.Admir Mašović

Priznanje općinskog načelnika odnosno „Zahvalnica“ ove godine su dobili:

 1. 1.Nail Mustedanagić(posthumno)
 2. 2.Edina Musić
 3. 3.Odbor Omladinske banke Bos.Krupa(Edina Hadžipašić, Melisa Ćehić, Nermina Avdagić, Haris Bešić) 
 4. 4.SPK“Hypnotic“
 5. 5.Vrtićka grupa“Pčelice“

Priznanje Općinskog načelnika Bosanska Krupa «POHVALA» dodjeljuje se učenicima generacije u školskoj 2018/2019 :

1.     Ilhana Halilović - učenica Opće gimnazija „Bosanska Krupa“,

2.      Leila Kočić - učenica Mješovite srednje škole „Safet Krupić“,

3.      Elma Velić - učenica „Prve osnovne škole“ Bosanska Krupa,

4.      Lejla Dupanović - učenica „Druge osnovne škole“ Bosanska Krupa,

5.      Medina Dizdarević - učenica škole „Otoka“ Bosanska Otoka,

6.      Majda Harčević - učenica škole „Jezerski“ u Jezerskom.

Po završetku svečane sjednice Općinskog vijeća prisutni su mogli u Gradskoj galeriji u Domu kulture pogledati ratne fotografije Jasmina Beširevića i Šefika Veladžića ,a koje su nastale u ratnom vihoru 1992-1995.

Završnica obilježavanja 24 godine slobode uz koncert i vatromet

Podsjećamo da je obilježavanje „Septembarskih dana slobode“ počelo krajem avgusta memorijalnim turnirom u boćanju „Mirsad Crnkić“ te obilježavanjem Dana brigade 1. Septembra kao i brojnim drugim sadržajima.A jutros je delegacija općine Bos.Krupa kao i predstavnici javnog života općine obišla spomen obilježja u Bos.Krupi i Bos.Otoci, kao i šehitluke u Jezerskom i Pištalinama gdje je položeno cvijeće i proučena fatiha za sve one koji su svoje živote dali za odbranu BiH i oslobodjenje svoje općine.Neposredno pred svečanu sjednicu Centralno spomen obilježje posjetio je sada počasni gradjanin Bos.Krupe ,predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je položio cvijeće i minutom šutnje odao počast poginulim u odbrani BiH.

Završnica obilježavanja „Septembarskih dana slobode“ je na Trgu Alije Izetbegovića uz koncert i vatromet, a ovog vikenda tačku na obilježavanje ove 24.godišnjice oslobodjenja Općine stavlja biciklistički maraton „Stazama 511 Slavne“ koji kreće iz Bos.Krupe preko Bos.Otoke , Mahmić sela,a onda Šehitluci u Jezerskom , Perna i ponovo Bos.Krupa. Polazak je u 9 sati ispred Centralnog šehidskog spomen obilježja.

Renata S.

Počasni građanin BK Željko Komšić 4

Počasni građanin BK Željko Komšić 5

2019-09-17 182811

2019-09-17 182848

Dan Oslobodjenja opcine BK 1

Dan Oslobodjenja opcine BK 2

Dan Oslobodjenja opcine BK 4

Dan Oslobodjenja opcine BK 11

Dan Oslobodjenja opcine BK 12

Dan Oslobodjenja opcine BK 14

Dan Oslobodjenja opcine BK 15

Dan Oslobodjenja opcine BK 17

Dan Oslobodjenja opcine BK 5

70458272 2911629755518564 4751537386310074368 o

Zadnji put promjenjen utorak, 17 Septembar 2019 17:10
Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 393 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 413 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa