Sedamdest osma akcija-sedamdeset devet doza krvi

U subotu ,ovih slobodarskih dana,rođendan svoga grada i Dan oslobođenja,na, za opće dobro i za život najvrijedniji način,obilježili su volonteri i članovi Crvenog križa općine Bosanska Krupa.

Tačno dvadeset godina od prve poslijeratne akcije organizirana je 78. akcija darivanja u Bosanskoj Krupi.U vremenu od osam do trinaest sati ,tu humanu dužnost htjeli su obaviti 81 građanin i građanka,a liječnički tim je zeleno svijetlo za darivanje najvrijednije crvene tečnosti dao za 79 naših sugrađana.

I pored svih naučnih dostignuća krv nije moguće proizvesti na umjetni način.Jedini izvor tog lijeka je čovjek-darivatelj krvi.Svi mi kada nam zatreba krv ovisimo o humanim ljudima-darivateljima krvi.

Kako bi se osiguralo brzo,sigurno i kvalitetno liječenje bolesnika potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi,a time i dovoljne količine krvi u pohrani.

U svemu tome ogromna je uloga Crvenog križa općine Bosanska Krupa koji je i ranije,ali posebno zadnjih dvadeset godina,animirao dobrovoljne darivatelje krvi s područja općine,uspostavio partnerski odnos sa Službom za transfuziologiju Kantonalne bolnice „Dr Irfan Ljubijankić“ i zaslužio svesrdnu podršku lokalne zajednice,lokalnih privrednika i pojedinaca.

Dovoljno je kazati:Trinaestog septembra 1999.godine na prvoj poslijeratnoj akciji dobrovolnjog darivanja u Bosanskoj Krupi bilo je trinaest darivatelja.Dvadeset godina kasnije u knjigu Općinskog Crvenog križa Bosanska Krupa upisano je 465 davalaca s područja općine Bosanska Krupa.

 

Darivanje krvi je dobrovoljno i mnogo je razloga što se u Crvenom križu,ali i cijeloj općini Bosanska Krupa ponose velikim brojem višestrukih davalaca ove dragocjene tečnosti. Svaka akcija koju organizuje Crveni križ nailazi na značajan odaziv građana što je pokazala i sedamdeset osma akcija, koja je upriličena u prostorijama Druge osnovne škole u Bosanskoj Krupi.

Ekipa službe za transfuziologiju kantonalne bolnice je i ovoga puta uradila svoj dio posla,tako da je kroz redovan proces kontrole dopustila da od 81 prijavljenih u subotu četrnaestog ovog mjeseca ,krv daruje njih sedamdeset devet.

U vremenu kada je veliki broj stanovnika i sa bosanskokrupske općine otišao u druge zapadnoeuropske gradove,to je broj na koje svi možemo biti ponosni.Ispred Crvenog križa općine Bosanska Krupa zahvala je stigla za sve dobrovoljne darivatelje krvi,za medicinski tim i svim onim koji podržavaju i prate akcije darivanja ,sve one koji koračaju putem kojem je zajednički cilj: spasiti život !

Općinski Crveni križ Bosanska Krupa je tokom svih tih dvadeset poslijeratnih godina bio i u aktivnostima oko promocije humanog davanja dobrovoljnog darivanja krvi,animirao je i okupljao dobrovoljne darivatelje,provodio akcije i što je jako važno-sačinio bazu podataka svih darivatelja.U Kantonalnoj organizaciji Crvenog križa Unsko-sanskog kantona su prezadovoljni aktivnostima dobrovoljnog darivanja i uvijek napominju da ni mnogo veće općine i gradovi u poređenju s brojem stanovnika nemaju toliko davalaca kao općina Bosanska Krupa.Zato,kako su nam kazali ,ova kantonalna organizacija će uskoro u Bosanskoj Krupi organizirati susret svih dobrovoljnih darivatelja s Unsko-sanskog kantona ,obilježiti dvadeset godina poslijeratnog darivalaštva i naravno,ispred Federalnog Crvenog križa dodijeliti priznanja odabranim darivateljima.

 

Zabilježili smo i nekoliko utisaka organizatora akcije i darivatelja.

Sekretar Crvenog križa Hase Čaušević nije krio zadovoljstvo,napominjući da je i sam darivatelj,odnosno da je na 78. akciji i on darivao krv 78. put.I ovoga puta je ispričao uspjehe od najvažnijih prvih trinaest darivatelja do 465 koliko ih sada ima u evidenciji u Općinskom Crvenom križu.Naglasio je da je uz darivatelje najljepša slika ove akcije ekipa podmlatka općinskog Crvenog križa,njihov entuzijam i aktivnosti koje su prethodile ovogodišnjoj akciji,a posebno se zahvalio i ekipi medicinara nezaobilaznih u svakoj akciji darivanja.Rekao je da su posebno zahvalni lokalnoj zajednici i rukovodstvu općine jer će za ovogodišnji „17.septembar“ zahvalnicu za četvrt vijeka volonterskog rada dobiti i volonterka Crvenog križa u svim ,ali posebno u aktivnostima njege starijih lica i dobrovoljnog darivalaštva.

Kuriozitet ove godine su i članovi porodice Harbaš koji su i ovu akciju obilježili porodičnim davanjem krvi.Roditelje i sestru na darivanje pokrenula je, kćerka i sestra Almira Harbaš, koja je važnost darivanja krvi spoznala kao mala djevojčica kada joj je zbog bolesti, krv drugih spasila život.Glavni joj je zadatak da njihovim putem,po stjecanju punoljetstva krene i brat.Bila je tu i majka Erna Sulejmanović kao redovna darivateljica krvi zajedno s jednim sinom davaocem i drugim sinom koji takođe čeka punoljetstvo,ali i volontira u podmlatku Crvenog križa općine Bosanska Krupa,kako bi i on bio još jedan mladi čovjek čija će krv nekom dobro doći.

Među darivateljima krvi bili su u subotu i bračni par Enida i Husein Gerzić sa Ostružnice.Enida je majka petero djece,a Husein j ,na sam dan darivanja prisjetio se i punih 27 godina kada je u odbrambeno-oslobodilačkom ratu ,u jeku borbenih akcija, ostao bez svoje noge,ali preživio.Oboje su dugogodišnji darivatelji krvi.

Među darivateljima,ni ime,ni nacionalnost, ni ovaj put nije bilo važno, jer su svi na akciji bili članovi velike porodice darivatelja Crvenog križa općine Bosanska Krupa.Iz gotovo svih dijelova naše općine i ovaj put u vrećice je kapala podjednako važna svaka kap krvi,a bili su tu,mladi i stari,svi oni koji su davno prešli cifru od nekoliko desetina davanja,policajci,radnici,odnosno svi oni koji znaju da u svakom trenutku mogu nekom spasiti život,doprinijeti ozdravljenju.

I poruka sviju je jedna-osjetite zadovoljstvo sopstvenog darivanja krvi,budite s nama i pridružite se velikoj obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi.

Dževada Štancl

78 akcija darivanja krvi 1

78 akcija darivanja krvi 5

78 akcija darivanja krvi 6

78 akcija darivanja krvi 10

78 akcija darivanja krvi 14

78 akcija darivanja krvi 16

78 akcija darivanja krvi 17

78 akcija darivanja krvi 19

78 akcija darivanja krvi 21

78 akcija darivanja krvi 23

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 499 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 302 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa