Obavijest o uklanjanju ambrozije

FOTO:Ilustracija FOTO:Ilustracija

Poljoprivredni zavod USK-a obavještava sve poljoprivredni proizvođače da su obavezni ukloniti i uništiti korovsku biljku Ambroziju u cilju sprječavanja širenja iste. Ambrozija najbolje raste na sunčanom, nedovoljno obrađenom zemljištu, gdje nema konkurenciju ostalih korova te je često nalazimo uz staze, ceste, željezničke pruge, uz obale vodenih tokova, zapuštenim dvorištima i na neobrađenim strništima.

Najviše štete čini na kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi, krompiru i u povrtnim kulturama, općenito na poljoprivrednim kulturama tako da zagušuje rast i razvoj istih.

Ova biljka je strahovito otporna. Jedna biljka može stvoriti i do 100 milijuna peludnih zrnaca, te oko 6000 sjemenki, koje mogu preživjeti u zemljištu i do 30 godina. Oprašivanje je pomoću vjetra te se polen može raširiti i do nekoliko stotina kilometara.

Kad se pojavi kao pojedinačna biljka, najefikasnije ju je uništiti čupanjem cijele biljke s korijenom. Tko ima veće površine, preporučuje se košnja biljaka, međutim najefikasnije je obaviti pravovremeno plitko zaoravanje i uništavanje ili hemisko uništavanje bazirano na korištenju herbicida.

Polen ambrozije je izrazit alergen za čovjeka, a najčešće se manifestira kao alergična upala očiju, alergijska hunjavica i astma. Znaci alergije pokazuju se pojačanim kihanjem, svrbežom nosne šupljine, otekline kapaka i otežano disanje ističe se u obavijesti Poljoprivrednog zavoda USK.

 

RadioBK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 329 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 988 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa