Printaj ovu stranu

Održani Osmi susreti hadžija

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Održani Osmi susreti hadžija

U subotu popodne u bosansko- krupskoj mjesnoj zajednici Arapuša održana je manifestacija 'Osmi susreti hadžija Arapuša 2019' ,u organizaciji udruženja Mehmed –Dzemaludin Čaušević, koji su i ovog puta uspjeli u svom cilju - da okupe i ugoste veliki broj hadžija i vjernika, ali i da, kao i svake godine, ožive i prisutnima približe lik i djelo Reisa Džemaludina ef.Čauševića.

Preko stotinu posjetitelja ove već tradicionalne manifestacije 'Susreti hadžija ' u Arapuši, poslije podne namaza, koji je predvodio Arapuški imam, posjetilo je Spomen kuću te muzejsku postavku koju su vrijedni članovi udruženja Reis Mehmed - Džemaludin Čaušević iz Bosanske Krupe skupili i izložili. Potom su uživali uz prigodan zabavni program, u izvedbi KUD-a Jezerski iz Jezerskog te obraćanjem zvanica i ručkom za sve posjetitelje, završili ovogodišnje druženje uz želju i nadu da će i sljedeće godine biti zdravlja i prilike da se ponovo skupe.

''Svake godine imamo dosta solidnu posjetu. I ove godine procjenjujemo posjetu na prošlogodišnjem nivou. Neke je spriječila vrućina ali i praznici, ali smo mi ipak zadovoljni odzivom. Ove godine nam je podršku dala Općina Bosanska Krupa i načelnik Halitović, a pomogao nam je i jedan broj građana iz inostranstva koji su svojim donacijama pomogli da organizaciju ove manifestacije izvedemo do kraja. Kulturno zabavni program izveli su članovi KUD-a Jezerski, a posebno interesantne publici bila je ženska grupa koja je otpjevala stare izvorne pjesme, čime smo jednim dijelom spremni da očuvamo našu baštinu i folklor. Udruženje je uspjelo da organizuje i prijevoz učesnika, kao i ručak. Značajnu pomoć su nam pružili stanovnici Arapuše, posebno žene, koje su pripremile hranu i slastice ali koje također poslužuju naše goste i čine ovu organizaciju lakšom'' – kazao je Husnija Avdagić, ispred Udruženja Reis Mehmed- Džemaludin Čaušević.

Prisutnima se obratila i predsjedavajuća vijeća općine Bosanska Krupa, Elvira Mehić, koja je kazala da se nada da će Općina Bosanska Krupa i u narednom periodu prepoznati ovu manifestaciju i podržavati aktivnosti ove vrste jer 'gdje god se spominje Allahovo ime, ne može biti ništa drugo već hairli djelo', ističe Mehić.

Nakon predane dove i zahvale Stvoritelju, posjetitelji ove manifestacije su poželjeli da se i naredne godine u većem broju okupe, u zdravlju i berićetu, a da se lik i djelo uvaženog reisa Čauševića nikad ne zaboravi te da mladi naraštaji budu sposobni prepoznati životne vrijednost, sa porukom koja je ispisana na Spomen kući u Arapuši: Ikre – uči.

Elma V.

8.Susreti hadzija 2019 1

8.Susreti hadzija 2019 2

8.Susreti hadzija 2019 4

8.Susreti hadzija 2019 5

Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 384 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости