DOBROVOLJNI VATROGASCI STEKLI ZVANJA UPRAVLJAČA ČAMACA

U organizaciji Ministarstva prometa i komunikacija F BiH (MPKFiH) u prostorijama Kapetanije unutrašnje plovidbe Otrožac je održano polaganje ispita za upravljače čamaca s motorom, rafting čamaca i drugih plovila.

Polaganju ispita su pristupili članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Bosanska Krupa, Vatrogasnog društva (VD) Otoka iz Bosanske Otoke, Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Vogošća kao i drugi zainteresovani građani.

Kao uslov za pristupanju polaganju ispita kandidati moraju zadovoljavati nekoliko kriterija i to da su stariji od 18 godina, da su prošli obuku za upravljače čamaca, rafting čamaca i drugih plovila kod ovlaštenih organizacija i da su psihofizički sposobni.

Obuka za upravljače čamaca se vrši na osnovu Pravilnika o programu načina polaganja i spita za upravljače čamaca i drugih plovila koji je donijelo MPKFiH a obuku vrše organizacije ovlaštene od MPKFiH koje su u obavezi bile donijeti svoje Programe obuke upravljače čamaca, rafting čamaca i drugih plovila i staviti ih na uvid MPKFiH.

Po završenoj obuci polaznicima se od strane DVD Bosanska Krupa izdaju Uvjerenja o uspješno savladanoj obuci koja su jedan od pred uslova za pristupanje polaganju ispita pred komisijom Ministarstva.

Za članove DVD Bosanska Krupa, VD Otoka i nekoliko građana sa područja Općine Bosanska Krupa obuka je organizirana od strane DVD Bosanska Krupa jednoj od ovlaštenih organizacija od strane MPKFiH a ista je vršena u „Centru za obuku vatrogasaca i spasioca“ koji djeluje u okviru DVD Bosanska Krupa kao organizaciona jedinica.

Kandidatima koji uspješno polože ispit od strane MPKFBiH izdaje se uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje čamcem – brodicom kojoj je utvrđena sposobnost za plovidbu, bez obzira na vrstu, namjenu i područje plovidbe dužine trupa do 15 m i istisnine manje od 15BRT na unutrašnjim plovnim putevima, odnosno čamcima na moru čija baždarena dužina manja od 12 m a registarska zapremina manja od 15 BRT, bez obzira na snagu motora, ako za pojedine vrste čamaca nije drugačije propisano. Također i uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje rafting čamcem, kojim se plovi na divljim vodama – rijekama.

Izdana uvjerenja važe na području BiH i inostranstva

 

Aktivnosti na obuci upravljača čamaca DVD Bosanska Krupa će nastaviti i u narednom periodu kako za svoje operativne članove dobrovoljne vatrogasno-spasilačke jedinice, pripadnike Gorskih službi spašavanja tako i za druga lica sa područja F BiH zainteresovana za ovakav vid sticanja stručnih zvanja.

 

VATRU GASI - BRATA SPASI!     NA POMOĆ!

 

IZVOR: Stručna služba DVD Bosanska Krupa

3

4

6

2

Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 407 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1095 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa