Printaj ovu stranu

Na prepunom platou Idrinovca u Bos.Krupi održan bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Na prepunom platou Idrinovca  u Bos.Krupi održan bajramski koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“

U organizaciji Medžlisa IZ Bosanska Krupa, a pod pokroviteljstvom Općine Bosanska Krupa na igralištu „Idrinovac“ u Bosanskoj Krupi povodom Kurban-bajrama održana je svečanost pod nazivom „Bajram dođe, mirišu avlije“.

Ugođaj slušanja učenja Kur’ana, izvođenja ilahija i kasida te bosanskih sevdalinki velikom broju posjetioca pružilo je oko 30 učesnika.Noć je bila idealna,koncert na otvorenom,posjećenost odlična tako da je cilj ispunjen u potpunosti...a to je poklon gradu,sugradjanima,gostima,a posebno mladima. Koordinator mreže mladih Medžlisa IZ Bos.Krupa Damir Redžić kazao je da se ovim želi ukazati na to da trebamo bajramovati na pristojan način, kloniti se svih pojava koje nisu ni islamske niti tradicionalne“ i u tome su uspjeli.

U programu su učešće uzeli VIS „Merak“ iz Sapne, hor „Gazi-aga“ iz Travnika i hor Muftijstva bihaćkog, te nekoliko solista. Ambijent u kojem je održan koncert, je bio prilagodjen tradiciji i kulturi muslimana –bošnjaka u dočeku jednog od najsvetijih blagdana u Islamu,kurban bajrama- Sofre, bosanski ćilimi, narodnje nošnje, baklava i druge tradicionalne poslastice koje su pripremale vrijedne i dobro organizovane žene udruženja „Aktiv žena Otoka“,a podršku pružili članovi KUD Stari grad Bos.Krupa i Mladost Otoka.Sinoć je podijeljeno preko hiljadu baklava...

Podršku u organizaciji koncerta, finansijsku i tehničku, pružila je i Općina Bosanska Krupa koji je sinoć poželio svima svako dobro u predstojećim danima Kurban bajrama,pozvao na jedinstvo i zahvalio se Medžlisu IZ Bos.Krupa na organizaciji ovakvog dogadjaja.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed ef.Kudić je kazao da je ove subote Dan Arefata kada se muslimani pozivaju na post,ali i da u ovim mubarek danima čista srca zažele želju.On kaže da se ne smije biti nemaran prema ibadetu, to kaže časni Kur an.Četrnaest stoljeća „imamo knjigu pred sobom i samo se treba pridržavati uputa te knjige,jer draga braćo i sestre u njoj je sve zapisano.“

Glavni imam Hazim ef.Muzaferović ,pored ostalog pozvao je sve muslimane da u duhu Islama ,običaja i tradicije podijele radostpredstojećeg Kurban bajrama sa rodbinom i komšijama i prijateljima.

Renata S.

Kurban Bajram 2019

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 465 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости