Unski lađari u 39-toj priči darivali divan dan i noć u Bosanskoj Krupi

U Bosanskoj Krupi je u nedjelju održana tradicionalna turističko-sportska manifestacija „Unski lađari“, koja je i ove godine imala bogat program u kom su se, pored utrke koja je najznačajnija svim građanima u Bosanskoj Krupi,utrke tradicionalnim lađama,u svojoj tridesetdevetoj priči ,imala,po peti put i međunarodno takmičenje u nekoliko kategorija, u utrci kajacima uz učešće kajakaša iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.Bogat program su upotpunili tradicionalni skokovi u rijeku Unu pod nazivom „Prva lasta Une“.

Prepun grad,prepuni mostovi,obale,ugostiteljski objekti,bašte,muzika,na sve strane,vesela lica,susreti,veliki broj tradicionalnih lađa i vještih i motivisanih ekipa i prvi čovjek grada u jednoj od njih,invalidi,cure,mladi momci - na utrci tradicionalnim lađama.

U glavnoj utrci tradicionalnih 39-ti Unskih lađara, u iznimno oštroj konkurenciji velikog broja „Krupljana pri veslu“, takmičile su se brojne ekipe koje su se ,uz vezanost za ovu manifestaciju, i ove godine,sjetili velikih veslača,posada koje su bilježile velike pobjede u Unskim lađarima,pa su prema njima nazvali svoje ekipe.

A utrke lađara,uz skokove, počele su davno,prije četiri decenije kada je ovu manifestaciju organizirao Sportski savez općine Bosanska Krupa i zagrebačke Sportske novosti.Dogodine u Bosanskoj Krupi veliki jubilej Unskih lađara ,a ovogodišnji lađari su bili dobra priprema za to.

U uzbudljivoj završnici utrke, u kojoj je bilo toliko želje i nadnaravne snage u finišu, pobijedila je posada koja u svom nazivu ima ime i prezime rano preminulog veslača Ibrahima Bapića.Obzirom da je to treći njihov uspjeh,pehar koji su dobili darivali su porodici Bapić ,koji je na lađarskoj noći preuzela Ibrahimova kćerka Ilma. Tek malo sporija,što bi rekli za jedan „mah veslom“ je bila ekipa „Karlovačko““ iz Bosanske Krupe,s imenom u znak zahvalnosti ovom sponzorskom poduzeću za podršku manifestaciji. Treće mjesto osvojila je posada „Mašići-Jasmin Mahmutović“.Ekipama su pripale ui novčane nagrade u vrijednosti od hiljadu,šest i četiri stotine konvertibilnih maraka.

I eve godine, osim najboljih za prva tri mjesta u utrci tradicionalnim lađama, nagrađene su i neke od posada koje su se po nečemu izdvojile u toku ovogodišnje priredbe.Nagradu od po stotinu konvertibilnih maraka zaslužila je ekipa ratnih vojnih invalida koja se takmičila pod nazivom „Emir Kahrić“Nagradu od stotinu konvertibilnih maraka je dobila i najmlađa ekipa s nazivom „Baki i jarani“,kao i ekipa koja je dobila najveći aplauz –„Faraoni“.Titulu fer play ekipe dobili su članovi posade „Babluk“

Najstarija ekipa je također nagrađena ,a to je bila ekipa SSRI 511.Bila je to posada u kojoj je bila i jedina žena „lađarka“ ratni –vojni invalid- Azra Kurtović.

Po peti put ,u očekivanju tradicionalnih lađa u ovogodišnjem takmičenju,u već rezervirano vrijeme oko podneva, održane su utrke kajaka u više kategorija, a najboljima su dodijeljene medalje i nagrade.

U utrci kategorije „Turisti“ pobijedio je Selmir Grošić i to mu nije prvi put, drugo mjesto pripalo je Elvisu Halkiću, a trećeplasirani je Ćamil Bajramović - sva tri kajakaša iz Kanu-kluba „Kormoran“ iz Bosanske Krupe.

U utrci kajaka „Pioniri“ prvo mjesto je izborio Ilija Kent,a član KK „Čačak“,a Aleksa Milunović iz KK „Čačak“, drugo. Treći je bio Adnan Mesić član KK „Kormoran“iz Bosanske Krupe.

Kada je u pitanju utrka kajacima u juniorskoj konkurenciji najbolji rezultat ostvario je Mirza Bedžetović iz KK“Ada“ iz Bosanskog Novog/Novi Grad,drugo mjesto pripalo je Nevenu Klentu iz KK“Čačak“,a treći je bio Kasim Garibovićiz KK „Ada“.

U kategoriji djevojaka do 16 godina ove godine je bila samo jedna takmičarka .Tako je prvo mjesto,pa i novčanu nagradu dobila Sara Milanović iz Kanu- kluba „Čačak“.

U kategoriji djevojke preko 16 godina najbolja u utrci kajacima je bila Klara Durski iz KK“Varteks“,druga Lejla Slipić“ iz KK“Duga“ iz Zavidovića,dok je treća bila takođe djevojka iz Zavidovića,ali iz kluba“Mladost“.

U kategoriji kajakaša veterana zasluženo je pobijedio Željko Petrić iz KK „Masters“ iz R Hrvatske,drugi je bio Matjaž Avšić iz „Čateža“ ,R Slovenija., a treći Mišel Ivić iz KK „Varteks“ iz R Hrvatske.

Najuspješniji kajakaši seniori su, prvoplasirani Anes Šudić iz KK „Vrbas“ Banjaluka, drugoplasirani je Alen Ikonić iz KK“Ada“, a trećeplasirani Mladen Petrić iz KK“Masters“ iz Hrvatske.

Utrke lađara u Bosanskoj Krupi otpočele su prije četiri desetljeća kada je Turističko društvo „Krušnica“ zajedno s Sportskim savezom općine Bosanska Krupa pokrenulo manifestaciju koja je godinama postajala brend i prepoznatljivost ovoga grada. Tih godina unske lađe su vozile četveročlane posade koje su uglavnom činile jedna porodica, kvart ili ulica.

Uz Unske lađare, startali su i skokovi s drvenog mosta „Prve laste Une“. Najbolji skok u Unu imao je prvoplasirani Ervin Galić iz Bihaća,drugoplasirani je Merzuk Bobić iz Bosanske Krupe, a trećeplasirani Amar Pašalić iz Bosanske Krupe.

Posebnu ,vanrednu nagradu osvojila je i desetogodišnja djevojčica Hanan Al Husseini iz Bosanske Otoke koja je u skoku pokazala izuzetnu hrabrost i bila jedina djevojčica koja se ove godine usudila skočiti s drvenog mosta u Bosanskoj Krupi.

Kao i svake godine nagrađeni su i najbolji u uređenju prostora svojih škola,ustanova,dvorišta i balkona.

Najljepše školsko dvorište ima OŠ „Otoka“ iz Bosanske Otoke,a najuređenije dvorište, već dugo godina kada su u pitanju ustanove, je u JU „Dječje obdanište i dom učenika“ u Bosanskoj Krupi.

Konkurencija je bila velika kada su u pitanju najuređenija dvorišta.

Treće mjesto su svojim trudom u dvorištu podijelili Aida Karabegović i Armin Ičanović.Drugi u svom uređenom dvorištu je Ibrahim Velagić,a prvo mjesto i najljepše dvorište ima Hasnija Kadić.

Također nagrađeni su naši sugrađani za najljepši balkon.

Treća ove godine je Esma Kovačevič,drugo mjesto osvojilo vijeće na balkonu Saime Markovinović,a najljepši balkon za 2019. godinu je u vlasništvu Đemile Bešić.

 

Organizatoru i pokrovitelju ovogodišnjih, 37. Unskih lađara, Općini Bosanska Krupa, Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje, Sportskom savezu Općine Bosanska Krupa, te Kanu-klubu „Kormoran“ ,naravno, trebao je generalni sponzor.Ni ove godine od podrške Unskim lađarima nije odustala kompanija „Boreas d.o.o.,članica Stanić-group,odnosno Karlovačka pivovara.Na tome se općinski načelnik posebno zahvalilo, na završnoj manifestaciji proglašenja najboljih ,na početku lađarske noći u Bosanskoj Krupi - gospodinu Samiru Zahiroviću.

I ove godine u Bosanskoj Krupi je,na Unskim lađarima bio načelnik prijateljske općine Pisarovina,Tomo Kovačić.

Medijski pokrovitelji bili su Radio Bosanska Krupa i internetski portal „Krupljani.ba“. Nakon proglašenja najboljih u Maloj adi u „Lađarskoj noći“ sve takmičare i goste muzičkim programom zabavljala je Ilma Karahmet sa svojim bendom i jednostavno oduševila Krupljane,Krupljanke i njihove goste kojih je bilo na hiljade u ovoj tradicionalno najveselijoj noći u Bosanskoj Krupi.

Dževada Štancl

Ladjari 2019 3

Ladjari 2019 8

Ladjari 2019 59

Ladjari 2019 62

Ladjari 2019 2

Ladjari 2019 30

Ladjari 2019 35

Ladjari 2019 41

Ladjari 2019 44

Ladjari 2019 36

Ladjari 2019 37

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 05 Avgust 2019 19:40
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 378 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1104 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa