Održan drugi sajam eko proizvoda u Jezerskom

Udruženje žena za održivi razvoj „Vakat“ organizovalo je juče II sajam domaćih ekoloških proizvoda, starih rukotvorina i starih zanata „Zlatne ruke žena Jezerskog“.Izložen u Domu kulture u Jezerskom sajam je okupio oko 15 izlagača, a na štandovima su se našla najrazličitija tradicionalna slana i slatka jela,gotovo zaboravljenih recepata...Tradiciju bosanske kuhinje od zaborava spašavaju vrijedne ruke žena koje su juče došle kako sa područja općine Bos.Krupa tako i iz nekoliko općina USK,Prijedora idr.Osim krajiške sofre na štandovima, po sajamskim cijenama mogli su se naći proizvodi od meda,prirodne kozmetike,odjevnih predmeta radjenih tehnikama pleta i heklanja.Uz sve pomenuto nezaobilazno u kulturno-zabavnom programu bila je izvorna pjesma kao i folklorne izvedbe kulturno-umjetničkih društava u čijem radu egzistiraju ove sekcije ,a koji su juče došli kako bi svojim prisustvom obogatili sajam.Svoj promo materijal na štandu izlagalo je i Udruženje „Reis Mehmed Džemaludin Čaušević“.O ciljevima ovog jednodnevnog sajma za naš radio govorila je predsjednica udruženja „Vakat“ Suada Harčević:

 

„Cilj sajma je prije svega izvući ženu iz kuće,pokazati rad žena sa sela,koliko je značajan za našu lokalnu zajednicu.Takodje želimo promovirati seoski turizam i postaći žene da registruju svoja gazdinstva kako bi krenule u neki biznis isl.“

 

Udruženje „Sutra je novi dan“ iz Velike Kladuše je udruženje koje okuplja oboljele od karcinoma i volontere.Osnovano 2016.godine danas kroz brojne projekte organizuje razne radionice,rade na edukaciji svojih članova.Na njihovom štandu juče su se mogle naći razne drvene kutije radjene u dekupaž tehnici tj.dekorisanja predmeta.

 

Pčelarstvo Ramić postoji već 20-tak godina.Remzija i Hasiba Ramić od meda sa svoja tri pčelinjaka razmještena na različitim područjima Općine proizvode razne meleme,kreme,a u prodaji pored meda je i propolis,polen itd.Kažu da je ova godina slaba,a potražnja je velika,no sada osim zarade ipak nakon 20 godina postoji ljubav prema pčelama i pčelarstvu i zbog toga se iako sada u onim zlatnim godinama ne žele prestati baviti pčelarenjem.

 

Organizaciju sajma pomogla je općina Bos.Krupa , sajam koji je samo jedan od nekoliko koji se organizuju tokom godine u Općini.

 

„Vjerujemo da je ovo još jedna dobra prilika da žene u Jezerskom pokažu šta znaju i naravno da se stvore neka nova prijateljstva, da se promoviše Jezerski i ostatak općine Bosanska Krupa“, kazao je načelnik Halitović.

 

Podrška kako od Općine tako u ovom slučaju i sa nivoa Kantona stiže upravo sa jednim ciljem ,a to je promocija svega onog što naše, danas još uvijek zdrave ruralne sredine, mogu ponuditi.Upravo o tome je govorio i ministar Ministarstva za gradjenje ,prostorno uredjenje i zaštitu okoliša Adnan Alagić:

 

„Drago mi je da vidim druženje Krajišnika, pogotovo u manjim sredinama. Neka se pozlate ruke ovih žena koje su odvojile vrijeme da pokažu šta Krajina nudi. Nije lagana organizacija bilo kakve manifestacije i zbog toga čestitam svima koji su uspjeli da se okupimo danas ovdje“.

 

Stručno predavanje o poljoprivrednoj proizvodnji na temu „Organski uzgoj povrća, ljekovitog i aromaticnog bilja“ biće održano 21. augusta, također u sali Doma kulture-kazali su organizatori.

 

Renata S.

Vakat II Sajam 1

Vakat II Sajam 3

Vakat II Sajam 4

Vakat II Sajam 5

Vakat II Sajam 6

Vakat II Sajam 7

 

 

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 386 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1106 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa