Printaj ovu stranu

Bitka za Crkvinu-bitka za spas naroda Otoke

компьютерная помощь Сызрань
новости Винница
Bitka za Crkvinu-bitka za spas naroda Otoke

Na dostojanstven način od 01.08-03.08 ,u Bosanskoj Otoci obilježena je 27.godišnjica Bitke za Crkvinu.Bila je to prva veća ratna operacija na ovim prostorima koju su izveli pripadnici Otočkog odreda.Tog 3.augusta hrabro su se suprostavili daleko nadmoćnijem neprijatelju te zauzeli Crkvinu,brdo iznad Otoke. Nažalost ta bitka je imala i svoju cijenu te su u njoj svoje živote položili Hasaga Nuhanović,Esad Fetić,Hasaga Alijanović, Ismet Gorinjac,Hilmija Čaušević,Dževad Alibegić,Ismet Kadić i Hajro Omerćehajić,dok je 27 ljudi ranjeno. U spomen na sve poginule ,ranjene i sve učesnike bitke i ove godine održane su brojne aktivnosti.Tako je u četvrtak , 1.augusta održano takmičenje sportskih ribolovaca u kojem je učešće uzelo osam takmičara. Najuspješniji je bio Husein Halkić ,drugoplasirani je bio Hase Kekić i na trećem mjestu Jasmin Kadić.

U petak 2.augusta održani su skokovi sa otočkog mosta u rijeku Unu.Prijavilo se 10 skakača,a nakon izvedena dva obavezna skoka (prelom i lasta) te zbog istog broja bodova po još jedan skok dvojice takmičara,nijanse su odlučile da je pobjednik Amir Sumbuljević koji je uspio odbraniti prošlogodišnju titulu. Prvo mjesto za pola boda uteklo je sada drugoplasiranom Jasminu Salijeviću,dok je trećeplasirana bila desetogodišnja Hana Al Huseini,djevojčica čiji su korjeni iz Bos.Otoke ,a živi u Njemačkoj.Najboljima su uručeni pehari i zahvalnice kao i novčane nagrade od po 150,100 i 50 KM.Nagrade najuspješnijima uručili su predsjednici MZ Otoka II Hasan Komić i MZ Otoka Centar Hase Mujkić. U subotu, 3.augusta održan je i centralni događaj na samoj Crkvini .Proučen je tevhid šehidima,a nakon toga se igrao malonogometni turnir na kojem je prvo mjesto zauzela ekipa Manda,drugi su bili ekipa Bešići,a treći Brioni.Najbolji golman je Belmin Kadić,igrač Fikret Nuhanović,a najmladji učesnik turnira je Kenan Ismailovski.

Organizaciju 27.godišnjice obilježavanja "Bitke za Crkvinu" veoma dobro su organizovali Mjesne zajednice Otoka II,Otoka Centar,Udruženje šehidskih porodica,Organizacija RVI i Udruženje demobilisanih boraca.

 

Renata S.

Crkvina 2019 1

Crkvina 2019 2

Crkvina 2019 3

Crkvina 2019 4

Crkvina 2019 5

Crkvina 2019 6

Crkvina 2019 7

IMG 0111 Medium

IMG 0116 Medium

IMG 0123 Medium

Zadnji put promjenjen nedjelja, 04 Avgust 2019 10:22
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 385 puta
новости Battlefiel4
портал недвижимости