Memorijalni spust lađara „Čojluk 2019“

Desetog i jedanestog jula 1995. godine vodila se bitka svih bitaka 511. bosanskokrupske slavne brdske brigade. Šesnaest sati trajala je borba za konačno slamanje mostobrana Ćojluk.Dvadeset četvrta godišnjica bitke na Ćojluku i velike pobjede boraca i starješina 511. slavne brigade obilježena je sa niz prigodnih događanja koja su započela sa malonogometnim turnirom tokom mjeseca jula.Centralna dođanja realizirana su u periodu od 9-11.jula.U sklopu obilježavanja godišnjice oslobođenja Ćojluka, odnosno u znak sjećanja na najteža vremena,a s ciljem odavanja počasti za šezdeset i dva poginula borca u toku ratnih dešavanja na brdu Ćojluk, proteklih dana je organizirano nekoliko aktivnosti.Uz malonogometni turnir na igralištu „Idrinovac“, Marš stazama 511. slavne brdske brigade od Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi do platoa Ćojluka, obilazak šehitluka i učenje tevhida i jasina pred duše bosanskohercegovačkih šehida na šehitlucima Ometaljka, održan je i memorijalni spust na rijeci Uni.Obilježavanje velike pobjede u četvratak je,poslije Marša Ćojluk koji je bio u srijedu, nastavljeno na šehitlucima Ometaljka u Pištalinama,  gdje je umezarena većina od 62 žrtve sa Ćojluka .Već tradicionalno na ovom mjestu okupljaju djeca,roditelji,supruge i drugi članovi porodica poginulih boraca i šehida bosanskokrupske općine saborci i drugi građani, kako bi se i na taj način sjetili heroja 511.slavne,odali im počast i proučili im tevhid.U večernjim satima ,na Kapetanovom jezeru je počeo Memorijalni spust „Čojluk 2019“.Unske lađe,čamci i kajaci su plovili za 511-tu.
Spust od Kapetanovog jezera do drvenih mostova u centru grada vozi se u čast svih onih koji su branili, odbranili i oslobodili Ćojluk, a posebno onih koji su u svim tim borbama položili svoje živote za slobodu koju mi danas uživamo.

Bitka za Ćojluk i slamanje agresorskog mostobrana je bila prelomnica u ratovanju na ovim prostorima i još 1996. godine unski lađari su odlučili da na poseban način obilježavaju te dane.
I ove godine na rijeku Unu u čast oslobodilaca i stradalih na Ćojluku, a koji su bili pripadnici 511. slavne brdske brigade Armije RBiH, osim lađara bili su i polaznici škole kajaka, mladih, što uz ovakve manifestacije posebno raduje, jer je to garancija da herojstvo boraca na Ćojluku neće otići u zaborav.
Po dolasku do željeznog mosta lađara građani su spustili cvijeće u rijeku Unu, nakon čega je na obalama Une između Mosta žrtava Srebrenice i velikog drvenog mosta u Bosanskoj Krupi priređen prigodni program.

Još jedanput se podsjetilo u prigodnom govoru na značaj i veličinu bitke za Ćojluk,ne samo za Krupljanke i Krupljane, već i za stanovništvo i prostor cijelog tadašnjeg Bihaćkog džepa,što znači i cijele naše Bosne i Hercegovine.Svi izvorni dokumenti,zaplijenjeni i pronađeni u agresorskim arhivima jasno pokazuju da je poslije događanja u Srebrenici,sličan scenarij neprijatelj želio realizirati i na ovom djelu Bosne i Hercegovine,s ciljem spajanja sa agresorskim snagama SAO Krajine,uništenja stanovništva,a u konačnici značilo bi to i stvaranje velike teritorije koju bi kontrolirale srpske snage.

Slabo naoružani borbenim sredstvima i svim drugim, osim sa željom za slobodom i povratkom u svoje krupske domove i naravno uz izvanrednu vojničku strategiju,borci i starješine 511.slavne,često u borbi „prsa u prsa“na brdu Ćojluk , su slomilili neprijateljski Mostobran,neprijatelja protjerali i s ponosom otvorili vrata svojim sugrađanima ka njihovim domovima,zgaririštima i ulicama.

Memorijalni spustom „Ćojluk“ Krupljani sjećaju onih koji su,braneći svoj grad i općinu i državu, bili neraskidivo vezani za rijeku Unu,a mnogi su i stradali upravo na njenim obalama.Medju poginulim je i petnaestak boraca 511-te koji su s ponosom nosili znamen prijeratnih „unskih ladjara“,  koji su prije  rata Unu i njenu ljepotu čuvali svojom posebnom ljubavlju, a u toku rata za slobodan plov i njene obe obale- i život dali.Tu na obali najraskošnijeg djela Une,ispod starogradske tvrđave,između mosta posvećenog srebreničkim žrtvama i mosta ljubavi,efendija Amel Duraković je uz nekoliko prigodnih riječi zahvale našim borcima ,proučio fatihu pred duše poginulih boraca u bitkama za Ćojluk,ali i pred duše svih onih koji su ugradili svoj život u herojsku 511.bosanskokrupsku slavnu brdsku brigadu.

Uz prisustvo građana koji su imali osjećaj za ovogodišnji 11.juli i došli dočekati učesnike Memorijalnog spusta „Ćojluk 2019“,općinskog načelnika Armina Halitovića,priređen je i kratki program uz izvođenje ilahije Kenana Durakovića,spuštanje cvijeća u Unu i prisjećanja na lik i djelo onih koji više nema,a koji su u ovo vrijeme,nekad prije protjerivanja i ubijanja Krupljana, svako ljetnje poslijepodne imali vremena samo za obale Une,ljudovanje i druženje u svom gradu.Svi prisutni su mislima bili i uz bol preživjelih Srebreničana i učenjem fatihe odali počast i žrtvama genocida u Srebrenici.

Dževada Štancl

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 1

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 2

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 4

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 7

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 8

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 9

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 11

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 13

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 15

Memorijalni spust ladjara Cojluk 2019 16

Ocijeni
(1 Glasaj)
Čitano 350 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 603 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa