Srijeda,dan pred sutrašnju dženazu za 33 žrtve genocida u Potočarima

Foto: Dino Kasalo Foto: Dino Kasalo

 

Tabuti s posmrtnim ostacima 33 žrtve ubijene u genocidu počinjenom u Srebrenici, koje će 11. jula biti ukopane u Memorijalnom centru, stigle su u utorak popodne u Potočare.Tabute sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana dočekale su majke, braća, sestre, očevi, ali i mnogobrojna rodbina i prijatelji. Dočekali su ih ispred bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. Oni su u tišini, kao i prethodnih godina, formirali dva reda od kamiona s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava pa do ulaza u prostor nekadašnje fabrike kako bi na rukama prenijeli tabute. Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Šaha Cvrk, ubijena u 82-oj godini života, a najmlađa 16-godišnji Osman Cvrk.
Učesnici Marša mira Srebrenica 2019 nastavili su danas treću,posljednju etpa u pješačenju i danas u poslijepodnevnim satima stići će u Potočare.Organizacioni odbor sinoć je,na zahtjev i velikog broja učesnika Marša mira Srebrenica ,odlučio da se treća etapa „Marša mira“ realizira izvornim putem užasa i spasa Srebreničana,stazi na kojoj su hiljade ostale bez života. Bio je veoma težak dan ali i pun emocija i razgovora sa učesnicima marša.Nikad ne zaboraviti! Nikom se ne ponoviti-kažu Krupljani i Krupljanke koje su s velikom voljom prepješačili najtežu dionicu,a jutros su krenili s mnogo hrabrosti da ponosno stignu u učionicu bola u Potočarima.
Nekoliko stotina bajkera jutros je iz Sarajeva u sklopu Moto maratona Srebrenica 2019 krenulo prema Potočarima. Na tom putu će odati počast žrtvama rata u BiH, a u konačnici i žrtvama genocida u Srebrenici.Bajkeri su jutros krenuli dug put ka Potočarima.Osmi Moto-maraton sa nekoliko stotina učesnika koji dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Italije, Švedske, Njemačke, Slovenije, Švicarske..."I to nisu dijasporci, većina njih su stranci i državljani tih zemlaja što uveličava ovaj Moto- maraton. Ovim šaljemo poruku mira, da se nikada genocid u Srebrenici ne zaboravi i ne ponovi. Prikupljamo i novčana sredstva za one kojima je to najpotrebnije“.

65576322 2695366907158475 8729672619990712320 n 1
U sklopu petnaestog biciklističkog maratona 282 učesnika stigla su sinoću Sarajevo. Domaćin su im bile Oružane snage Bosne i Hercegovine koje su u kasarni “Rajlovac” OS BiH kao i prethodnih godina osigurale noćenje za učesnike maratona.U pet etapa od Beča preko Wiener Neustadta, Monickirchena (Austrija), Murske Subote (Slovenija), Sombora (Hrvatska) do Bihaća, pa prema Sarajevu i Srebrenici učesnici će preći preko 500 kilometara. Najmlađi učesnik ima 12 godina, a najstariji 78 godina. Učesnici dolaze iz deset država.
U cijelom svijetu, posebno u državama i institucijama Evropske Unije kao i Savjeta Evrope, 11. juli obilježava se kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Najvažnije međuvladine evropske institucije zahtjevaju da se negiranje genocida kvalifikuje kao krivično djelo, jer je to vrijeđanje i ponižavanje žrtava, ugrožavanje mira i bezbjednosti prvenstveno građana/nki BiH, kao i cijele regije.
Sinoć u prostorijama st.Philip Katedrale u Birminghamu više od 250 zvanica je prisustvovalo obilježavanju 24.godišnjice genocida u Srebrenici. Dobrotvorna organizacija “Remembering Srebrenica” u suradnji sa Bosnia UK Networkom i općinom Birmingham je organizovala prigodan program i komemoraciju, kako bi se i ove godine odala počast 8372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u Julu 1995 godine.
Potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić i predstavnici udruženja žrtava iz Srebrenice i Prijedora boravi u dvodnevnoj posjeti Londonu, gdje će danas prisustvovati najvećoj komemoraciji u svijetu izvan Bosne i Hercegovine posvećenoj podrinjskim žrtvama genocida u Srebrenici.Salkić u Londonu boravi na poziv humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica“, koja je od 2013. godine u Velikoj Britaniji organizovala 6.500 memorijalnih aktivnosti posvećenih genocidu u Srebrenici.
U okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji uz podršku umjetničkih kolektiva Škart i Dah teatar iz Beograda, aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizuju aktivnosti u Beogradu.Ulična akcija Žena u crnom “Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici” održat će se u srijedu 10. jula Skup paljenje svijeća “Sjećamo se žrtava genocida u Srebrenici” koji organizuje Inicijativa mladih za ljudska prava kao izraz poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, održat će se u četvrtak 11. jula .Isti dan u Beogradu „Uvod u predstavu: “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo” u produkciji Helsinškog odbora za ljudska prava-predstava u Srbiji .
Država Srbija prva i do sada jedina država na svijetu koja je presudom Međunarodnog suda pravde (2007.) proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida zbog toga što što su njeni državni organi imali informacije o genocidu, ali ništa nisu uradili da spriječe genocid u Srebrenici.
Žene u crnom, Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji 11. jula iskazati solidarnost i odgovornost odlaskom grupe aktivistkinja i aktivista na dženazu u Srebrenicu, gdje ćemo, zajedno sa porodicama žrtava genocida, prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.
U četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu bit će izložena fotografija "Majka Srebrenice" bosansko-hercegovačkog fotografa Almina Zrne.fotografija "Majka Srebrenice" nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će fotografija biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine.
Nemjerljiva je uloga i značaj logističkog tima Crvenog križa na Maršu mira svake godine. Oni se brinu o svim ekipama prve pomoći na maršu, njihovim potrebama, smještaju i ishrani. Ove godine logistika volontera Crvenog križa BiH ima 13 članova, od kojih 2 djevojke.
Ono što najviše želiš kad ideš ovim maršom mira je da se nikada nikome ne ponovi.”-kažu volonteri Crvenog križa.

65657953 2697464100282089 2862080203629264896 n
Do sada je u Memorijalnom centru Potočari ukopano 6.610 posmrtnih ostataka, a s ovogodišnjim ukopom brojka će se povećati na 6.643 identifikovane i sahranjene žrtve genocida.
U okviru obilježavanja 24. tužne godišnjice od najsvirepije egzekucije i ubistava 8.372 stanovnika Srebrenice i okolnih mjesta, Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo i ove godine organizira Memorijalnu trku let golubova pismonoša Srebrenica Sarajevo.
Danas je memorijalni let od Srebrenice do Sarajeva .Iz Potočara bit će pušteno 500 golubova pismonoša.Ekološko društvo za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "EDZUP" Sarajevo od 2007. godine na svoj način učestvuje u obilježavanju tužne godišnjice genocida u Srebrenici.
Ovoga puta sarajevskim golubarima pridružile su se i golubari iz Tuzle, Travnika, Zenice, Vlasnice, Gradačca, Modriče, Orašja,a također i golubari iz susjedne Srbije, iz grada Sjenice
U Tuzli će se danas održati 5. po redu "Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu".
Organizator šetnje je neformalna grupa građana iz Tuzle a događaj ima za cilj da građani Tuzle i Tuzlanskog kantona na simboličan način obilježe godišnjicu genocida u Srebrenici ,najstrašnijeg zločina koji se dogodio u Evropi nakon drugog vjetskog rata.Građani Tuzle i Tuzlanskog kantona će na ovaj način napraviti simbolična 8372 koraka, po jedan korak za svaku žrtvu genocida.
Udruženje Cvijet Milosti Odžak zajedno sa ministarstvom prometa, veza i zaštite okokiša Posavskog kantona je uredilo kružni tok Odžak i izradili najveci cvijet Srebrenice visok pet metara, a povodom 24.godišnjice genocida.
Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o proglašenju sutrašnjeg 11.jula Danom žalosti na prostoru cijele BiH.


Dževada Štancl
Fotografije:Dino Kasalo

 

Zadnji put promjenjen srijeda, 10 Juli 2019 12:06
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 279 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 454 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa