Brza,konstruktivna i uspješno završena 33.sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa

Pod predsjedavanjem Elvire Mehić, predsjednice Općinskog vijeća Bosanska Krupa, u petak poslijepodne je održana 33. sjednica Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Zasjedanje najvišeg zakonodavnog tijela Općine je proteklo u efikasnom radu zahvaljujući dobroj pripremi sjednice i konstruktivnoj raspravi o temama koje su predložene, tako su gotovo sve tačke koje su bile na usvojenom dnevnom redu, dobile zeleno svijetlo za oglašavanje u službenim aktima Općine i zakonsku primjenu.

Na samom početku sjednice, općinski načelnik Armin Halitović ,koji je uz službe Općine Bosanska Krupa bio predlagač gotovo svih tačaka, je zamolio vijećnike da podrže izmjenu sadržaja dnevnog reda koje su vijećnici dobili u pozivu za sjednicu.

Uz obrazloženje, da su od sazivanja do održavanja 33. sjednice, obezbijeđena dodatna sredstva koje Općina planira izdvojiti za gradnju spomen-obilježja na Ćojluku,uz saglasnost vijećnika i vijećnica, prijedlog odluke o izmjeni Odluke o rasporedu sredstava za izgradnju Memorijalnog spomen-obilježja Ćojluk "skinuta" je s dnevnog reda ove sjednice,kao i Prijedlog odluke o raspisivanju javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području općine Bosanska Krupa, zbog novih zakonskih momenata,vezano za pribavljenje dokumentacije, koje je potrebno doraditi u ponuđenoj odluci.

Na prijedlog Alena Lipovače, predsjednika kluba vijećnika i vijećnica SDP Bosanska Krupa ,uz obrazloženje da su neophodne dodatne konsultacije za usvajanje ,s dnevnog reda je, do slijedeće sjednice, "ad acta" stavljena i odluka o prijedlogu odluke o raspisivanju Izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica.

Posebnost 33.sjednice Općinskog vijeća je verifikacija mandata i polaganje zakletve za novog vijećnika koji će ubuduće biti dio onih koji odlučuju o najvažnijim zakonima, odlukama i propisima Općine Bosanska Krupa. Umjesto vijećnika SDP Adisa Džafića, koji je svoj mandat dao na raspolaganje zbog nespojivosti funkcije direktora JKP "10 juli" Bosanska Krupa koju je preuzeo,po pribavljenim saglasnostima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i u skladu s propisanim članovima Izbornog zakona ,zakletvu da će raditi u skladu s zakonima,u općem interesu građana i građanki, je položio Almir Mašinović,nezaposleni magistar pravnih nauka iz Jezerskog , koji je nekoliko mjeseci obnašao je funkciju ministra za poljoprivredu u Vladi USK.

Poslije ovih odluka članovi Općinskog vijeća su usvojili novi dnevni red s deset tačaka, a zasjedanje je započelo sa zanimljivim vijećničkim pitanjima nekoliko vijećnika vezanih, između ostalog, za pitanje sanacije klizišta i puta prema Crkvini,sanacije udarnih rupa,utrošak sredstva koji je budžetom predviđen za projekte IFAD-a,a iskazane su i nepoznanice oko raspoređivanja kontejnera za prikupljanje otpada po gradu i izvještaju o radu komunalne inspekcije.

Tražen je odgovor o posjedovanju saglasnosti nadležnih općinskih tijela za sječu borova u prostoru Doma zdravlja Bosanska Krupa.

Zanimljivo pitanje,a koje i jeste aktuelno u gradu, je bilo vijećničko pitanje o održavanju zgrada,djelatnosti odabranog prinudnog upravitelja,a zatražena je informacija o ukupnim potraživanjima Komunalnog poduzeća "10 juli",kada je u pitanju naplata dugovanja od građana i pravnih subjekata,broju utuženih i naplaćenih presuda.

Postavljeno je i pitanje o produbljavanju potoka Voloder i posljednjeg plavljenja ovog dijela otočkog prostora, usljijed vremenskih nepogoda,te se tražilo očitovanje o realnom broju učenika u Općoj gimnaziji Bosanska Krupa s kojim se ulazi u novu školsku godinu,odnosno, izražena je sumnja u tačnost podataka ponuđenih ovom organu kroz Informaciju koja će se razmatrati na ovoj sjednici.

Na gotovo sva pitanja, a koja se tiču rada općinskih organa, odmah je odgovorio općinski načelnik,a na ostala će, kako je i traženo, vijećnici dobiti pismeni odgovor od nadležnih službi,a na to će ih obavezati Vijeće.

Crkvina,sanacija klizišta s neizvjesnošću koliko će to teren uopće podržati, je u postupku,raspisan je javni poziv i čeka se završetak procedure kako bi se izvođač uveo u posao.

Sredstva IFAD-a su na računu i njihov raspored će se znati kad projekt IFAD- bude operativan.

Prema posljednjim konsultacijama ,očekuje se uskoro, da će Ceste Federacije započeti radove oko pružnog prijelaza,odnosno treće trake prema Krčani,odgovorio je općinski načelnik, naglašavajući da su Željeznice Federacije,od potpisivanja projekta,početak radova uslovljavale konstantno sa   niz, uvijek novih saglasnosti ,dopuna samog projekta. Odgovorio je i da općina može poticati,ispunjavati svoje obaveze, ali ne i utjecati na datum početka radova, mada bi, po posljednjim naznakam, to moglo biti uskoro.

- Općinski načelnik je takođe podsjetio da je zakonski bio obavezan odabrati prinudnog upravitelja za zgrade koje nemaju upravitelja, ali da svaka zgrada može i sama birati svog upravitelja koji ima licencu za te radove, te naznačio da će aktuelizirati, u razgovorima s menadžementom Komunalnog poduzeća "10 juli", da se pokuša u taj posao uključiti ovo poduzeće, što bi, prema nekim mišljenjima građana, bilo i najbolje, dugoročno riješenje za zgrade, u koje bi vlasnici stanova više vjerovali.

Pohvaljujući rad "Čuvara okoliša", općinski načelnik je kazao da će uskoro svijetlo ugledati poseban program koji će usaglasiti sve aktivnosti svi onih koji brinu i žele se posvetiti boljim riiješenjima kako bi nam općina bila bez smeća i otpada.

Poslije vijećničkih pitanja tok sjednice je obilježila uvodna riječ predlagača,sa i bez rasprave i usvajanje predloženih dluka ,bez dignutih ruku protiv ,ponekad s nekoliko suzdržanih, ali s velikom većinom onih vijećnika koji su glasali "za".

 

Tako je prvo usvojena odluka o dopuni odluke o uspostavi registra budžetskih korisnika, kao i odluke o dodijeli i zakupu poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Bosanska Krupa i rasporedu poslovnih djelatnosti na području općine.

Dodatno objašnjenje,najviše štiteći i brinući se za prava i interese boračke populacije, vijećnici su tražili prilikom donošenja odluke o stavljanju van snage Odluke o pravu na oslobađanje od obaveze plaćanja naknada za branioce i članove njihovih porodica pojašnjenja. Iako je rečeno da je takva odluka samo primjena onoga što je Skupština Unsko-sanskog kantona obavezala lokalne uprave, ova odluka je usvojena sa pet suzdržanih glasova.

Zakonski , u nekoliko minuta, je izvršena i zamjena dva ranija člana radnih tijela Općinskog vijeća Bosanska Krupa, pa su novi članovi, u dvije komisije, postale Emira Badnjević i Alma Bratić.Nešto više rasprave, ili razmjene mišljenja, bilo je uz tačku -Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopinama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Jedinstvenog općinskog organa uprave Općine i Prijedlogu zaključka o listi projekata prevencije .Vijećnici su imali svoje primjedbe, a predstavnici službi Općine i općinski načelnik izravne odgovore. Obe tačke su usvojene u predloženom obliku,kao i naredna koja se ticala Prijedloga zaključka o davanju saglasnosti na pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Centra za socijalni rad,na koje vijećnici nisu imali primjedbi.

Žestoku raspravu ,na samom kraju sjednice, izazvala je Inicijativa koju su vijećnicima poslali iz JU Opća gimnazija Bosanska Krupa.Odnosno ,poslije razgovora koji je s predstavnicima škole obavio načelnik, na njihovu inicijativu,uvažavajući tradiciju ove škole,općinski načelnik je predložio da se iz škole pismeno očituju o svojim problemima i mogućim riješenjima,kako bi načelnik s tim , mogao upoznati članove Vijeća kao predlagač.

Bez komepetncija, bez realnih argumenta,uz zaista posebnu situaciju u obrazovanju,pad nataliteta,veliki odlijev stanovništva,svake godine sve manji broj učenika,obavezu da se poštuju zakonski propisi i ovlasti,izražavajući želju da Gimnazija ima svoje mjesto u odabiru svršenih devetoškolaca mi da ona opstane u bilo kom obliku,vijećnici su nakon kratke pauze,Skupštini Unsko-sanskog kantona uputili ovu Inicijativu ,uz zaključak koji je sadržan u sagledavanju činjeničnog stanja,uzroka i posljedica u kome su svi segmenti obrazovanja.

U zaključku se striktno traži da politika "iziđe" iz odlučivanja i upravljanja osnovnim obrazovanje,da se izmjenu zakonske odredbe, te da buduće direktore i menadžment škola, po zakonskoj proceduri biraju predstavnici Vijeća roditelja i Vijeća prosvjetnih radnika, a poslije provedene proceduce, da ovlasti Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona, nadležnog za pitanje školstva,budu samo-davanje saglasnosti.

Na kraju 33.sjednice Općinskog vijeća Bosanska Krupa vijećnici su k znanju uzeli redovni izvještaj koji zakonodavnom organu podnosi Policijska uprava Bosanska Krupa,ovaj put za mjesec april.Sjednica koja je počela u petnaest sati ,uz kako smo kazali,ekspeditivan i konstruktivan rad završena je nešto prije osamnaest sati.

 

Snimak 33.sjednice možete slušati u programu Radija Bosanska Krupa u nedjelju osmog jula s početkom u 10 sati.

 

Dževada Štancl

Zadnji put promjenjen subota, 06 Juli 2019 20:52
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 465 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 316 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa