Dom zdravlja Bosanska Krupa i KUD „Grmeč“ promovisali projekte realizirane uz pomoć KULT-a i donatora

U okviru programa „Snaga lokalnog“ koji provode Institut za razvoj mladih KULT i američka agencija USAID, u Bosanskoj Krupi je uz podršku lokalne zajednice i još nekoliko donatora realizirano pet projekata. Obnovljena je učionica u Prvoj osnovnoj školi, toalet na SRC „Ade“, nabavljeni su kontejneri, uređene prostorije Kulturno-umjetničkog društva „Grmeč“, te adaptirane nove prostorije Hitne službe Doma zdravlja Bosanska Krupa. U toku su promocije realiziranih projekata. KUD „Grmeč“ i Dom zdravlja su već upriličili svoje.

 

Nakon dugi niz godina nastojanja i pokušavanja Dom zdravlja u Bosanskoj Krupi je uspio fizički odvojiti Hitnu službu od porodične medicine i smjestiti je u prostorije koje zadovoljavaju sve moguće standarde. Najveći dio sredstava za realizaciju osigurao je Dom zdravlja, značajna sredstva je obezbijedio KULT, ali su podršku pružili i Općina Bosanska Krupa, lokalne firme, građani.

 

„Odvojili smo porodičnu medicinu od Hitne službe čime ćemo poboljšati rad Hitne službe i smanjiti gužve u starom objektu. Radi se o sanaciji objekta i opremanju novom opremom. Tu je novi namještaj, EKG-ov, monitori i sva ostala prateća oprema koja ide u svaku službu hitne da bi zadovoljila sve moguće standarde“, naglašava dr. Mehmed Elezović, šef Hitne službe Doma zdravlja Bosanska Krupa.

 

Najviše sredstava, oko 8.000,00 KM, izdvojio je Dom zdravlja. Donatorska sredstva KULT-a po projektu su 5.300,00 KM. Bosnalijek je osigurao 2.500,00 KM za ugradnju centralnog grijanja, a dodatna sredstva su obezbijedili: firme ARIS (100,00 KM), TermoBH (200,00 KM), Camelija osiguranje (100,00 KM), zatim Općina Bosanska Krupa (500,00 KM), te Adis Hasanagić kao fizičko lice (100,00 KM). Većinu radova u unutrašnjosti objekta izvodili su uposlenici Doma zdravlja Omer Mušeljići Emir Bužimkić.

 

Sa ovim projektom nije sve završeno kada je u pitanju Hitna služba. Postor se može staviti u funkciju, međutim čeka se završetak izgradnje pristupnog puta sa glavne ceste koja će još više olakšati rad Hitne službe, povećati njemu fleksibilnost i funkcionalnost.

 

U okviru programa „Snaga lokalnog“ projekte je realiziralo i nekoliko nevladinih organizacija. Među njima i KUD „Grmeč“ koji je promovisao projektne aktivnosti. Uredili su prostorije objekta u kojem borave i tako značajno poboljšali uslove rada. 

 

„Čast i zadovolljstvo mi je prije svega zahvaliti se svima koji su pomogli da KUD „Grmeč“ danas ima dvije vrlo korisne prostorije koje će u narednom periodu pomoći kroz naše aktivnosti. Danas smo imali promociju projekta uređenja dijela prostorija koje su nam date na korištenje od Općine Bosanska Krupa, a radi se o dva toaleta i kuhinjskom prostoru. Projekt je finansiran od strane Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva uz pomoć, odnosno sufinansiranje Općine Bosanska Krupa, našeg prijatelja Aziza Hadžića, te volonterski rad naših članova i simpatizera. Sve je trebalo koštati oko 5.000,00 KM, međutim u konačnici, s obzirom na to da je ovo stariji objekt, zbog određenih preinaka, koštao nas je 6.600,00 KM, ali uz vlastito učešće sve smo završili“, ističe predsjednik KUD-a „Grmeč“ Dževad Grošić.

 

Promocijama projekata i u Domu zdravlja i u KUD-u „Grmeč“ prisustvovale su brojne kolege, prijatelji, donatori. Svima onima koji su na bilo koji način doprinijeli realizaciji uručene su zahvalnice, načelniku Općine Bosanska Krupa, uposlenicima, predstavnicima firmi, pojedincima, među onima već pomenutim tu su i volonterka Edina Hadžipašić i predstavnik KULT-a Mario Crnković.

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa

Hitna služba 7

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 24 Juni 2019 11:04
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 587 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 1886 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa