27.godišnjica prve zakletve TO R BiH u Jezerskom

U srijedu, 5. i četvrtak, 6.juna, prigodnim sadržajima obilježit će se 27.godišnjica polaganja prve zakletve Teritorijalne odbrane općine Bosanska Krupa , koja je održana ispred Osnovne škole „Jezerski“ u Jezerskom.

Tim povodom, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Jezerski“, u srijedu, 5.juna, već od 08,00 sati održat će se Memorijalnim marš Šehidskim putem – od Šehitluka „Ometaljka“ u Pištalinama do Šehitluka „Soline“ u Jezerskom. Od 10,00 sati održat će se Historijski sat na Šehitlucima „Soline“ u Jezerskom.

Također u srijedu,5.juna, od 21,00 sat bit će upriličen kulturno-zabavni program sa izvedbama folklornih tačaka kulturno-umjetničkih društava sa područja općine a koji će se održati ispred Osnovne škole „Jezerski“.

U četvrtak, 6.juna, nakon ikindija namaza, od 17,20 – 18,30 sati proučit će se tevhid pred duše šehida u džamiji džemata Dijelovi u Jezerskom

U nastavku podsjećamo na te historijske datume:

Dvadesetprvog aprila 1992.godine izvršena je agresija na općinu Bosanska Krupa od strane srpskog agresora. Nekoliko dana kasnije, 26. i 27.aprila 1992.godine, godine formirana je Komanda štaba TO Bosanska Krupa u Osnovnoj školi Pištaline.

Prve jedinice formirane su po principu dobrovoljnosti i to:

-      Odred „Krupa Općina“

-      Odred „Krupa Grad“

-      Odred „Otoka“

-      Odred „Jezerski“

-      Protiv-diverzantski vod

-      Vod veze

-      Prištapske jedinice / vod Vojne policije, samostalna 2 odjeljenja Vojne policije, zaštitni vod, logistički vodovi /

-      Služba javne bezbjednosti Bosanska Krupa

 

Prije formiranja 1.Bosansko-krupskog bataljona značajno je ukazati na 6. i 7.juni 1992. godine, datume koji su imali historijski značaj za budućnost ovog kraja. Naime, tih dana je u Jezerskom okupljeno na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.

17.avgusta 1992.godine komandant Unsko-sanske operativne grupe izvršio je smotru 1.Bosansko-krupskog bataljona u Bajrićima i predao ratnu zastavu. Jezgro ovog bataljona činili su pripadnici Teritorijalne odbrane – Odreda „Krupa Općina“ i dio Odreda „Krupa Grad“. Tom prilikom položena je zakletva i to se smatra historijskim trenutkom u nastanku i formiranju većih vojnih formacija na području općine Bosanska Krupa. Ovim činom udareni su temelji 111.Bosansko-krupske pješadijske brigade kasnije 511.slavne brdske brigade 5.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Za tekst korištena knjiga „Put do povratka“ autora Fadila Hasanagića Pripremila: Senada Avdagić

Zadnji put promjenjen ponedjeljak, 03 Juni 2019 11:15
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 605 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 321 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa