Na području USK više neće biti novih migrantskih prihvatnih centara

FOTO:Arhiva FOTO:Arhiva

Premijer USK Mustafa Ružnić sazvao je danas u Bihaću sastanak Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK. Zaključci su sljedeći:

1.   Na području USK-a neće biti dozvoljeno formiranje novih prihvatnih centara. Ad hoc formirani privremeni centri Bira i Miral, unutar naseljenih područja Bihaća i Velike Kladuše, moraju biti izmješteni van naseljenog područja. Operativna grupa upućuje poziv Draganu Mektiću, ministru sigurnosti BiH i predstavnicima: Službe za poslove sa strancima, IOM-a, UNHCR-a i Gradske uprave Grada Bihaća da se odazovu pozivu na hitni sastanak, u Bihaću 23. aprila, u cilju preciziranja dogovora o određivanju lokacije , na kojoj bi privremeni migracioni centar formiralo Ministarstvo sigurnosti, a u svrhu izmještanja centara „Bira“ i „Miral“.

2. Operativna grupa saglasna je da privremeni centri u „Sedri“ i „Đačkom domu“ u Borićima ostaju, do daljnjeg, za smještaj porodica sa djecom i djece bez pratnje. Operativna grupa ostaje pri stavu da se kapacitet za prihvat migranata ni u ovim privremenim centrima ne može povećavati iznad utvrđenih kvota.

 3. Podržavamo prijedlog dostavljen svim institucijama od Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti BiH, kojim se od nadležnih organa traži da „prilikom prodaje voznih karata, odnosno prilikom ulaska putnika u sredstva javnog prevoza, onemoguće ulazak osobama koje ne posjeduju potvrdu o izraženoj namjeri za azil, a sve u cilju zaštite sigurnosti građana i imovine u BiH“ uključujući i osobe kojima je istekao zakonski rok od 14 dana za podnošenje zahtjeva za azil.Ukoliko prevoznici budu postupali suprotno ovim uputama bit ćemo prisiljeni podnijeti krivične prijave. Zahtijeva se od Službe za strance da i dalje kontroliše priliv migranata na područje USK koji ne smije preći kapacitet za prihvat od ukupno 3.200 osoba.

4.  Kantonalne inspekcije će izvršiti inspekcijske nadzore u privremenim centrima „Bira“ i „Miral“ i hitno dostaviti nalaz nadzora o ispunjavanju potrebnih uvjeta za smještaj ljudi, obzirom da su centri uspostavljeni s namjerom kratkotrajnog premoštavanja situacije, a nikako za duži vremenski period. Kantonalna inspekcija će pojačano nastaviti i sa aktivnostima kontrole nelegalnih iznajmljivača smještaja ilegalnim migrantima.

Izvor: Press Vlada USK

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 571 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 318 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa