Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/radiobkb/public_html/images/Dan narcisa 25.03.2019
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Dan narcisa 25.03.2019

Mimoze,narcisi i sunce danas zasjali Bosanskom Krupom

Akcija pod nazivom "Dan narcisa" posvećena borbi protiv tumora dojke u organizaciji udruženja oboljelih od karcinoma „Mimoza“ održana je danas na trgu Alije Izetbegovića u Bosanskoj Krupi te je još jednom ukazano na važnost prevencije i pregleda u borbi protiv ove bolesti.Prodajom narcisa, cvijeta koji simbolizira buđenje života i nade, željele su se podstaknuti žene da se ozbiljno bave svojim zdravljem jer su za borbu protiv te opake bolesti od izuzetnog značaja prevencija i rano otkrivanje.Kao i uvijek ,veliki broj građana i građanki su „okupirali“ štand sa narcisima u Bosanskoj Krupi ,donirali sredstva i napravili zajedničku fotografiju sa „Mimozama“.Tumor dojke, najčešće maligno oboljenje kod žena, uspješno se liječi u čak 90 posto slučajeva, ako se otkrije na vrijeme. Cilj akcije,koju organiizuju žene „Mimoze“ je podstaći žene da se svakodnevno brinu o svom zdravlju te ih informisati koja je prevencija bolesti.

"Danas smo ovo organizovali da podstaknemo žene da se brinu o svom zdravlju, da vrše samopregled i naravno kada nešto osjete na tom osjetljivom dijelu svoga tijela da se obrate ljekarima. Ova bolest više ne bira godine. Nekad je bila granica od 50 pa na gore, a sada je od 30 pa na gore."

Oboljevaju i muškarci,pojasnila je Fatma Kadić ,predsjednica udruženja „Mimoza“.

Naglasila je da svake godine zabilježe izuzetno dobru akciju za „Dan narcisa“ i budu beskrajno zahvalni što žive u gradu humanih građana,a sretni su,kaže , ako pokrenu bar jednu novu ženu ili osobu da odu na kontrolu.

U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih od karcinoma dojke, ali nezvanična statistika pokazuje da 500 žena na 1.300 novootkrivenih slučajeva izgubi bitku sa životom.U procesu liječenja žene suočene su s brojnim poteškoćama, uz ostale sada i nedostatkom citostatika.

Dan narcisa 25.03 11

Nema jedinstvenog registra

 

Ne postoji jedinstveni registar oboljelih od raka dojke,ali ni nacionalni program ranog otkrivanja bolesti koji bi podrazumijevao obavezne i besplatne mamografske preglede.Pokušaji uticaja  na vladajuće na čelu države  nisu urodili plodom,iako se nerijetko čuju podrške radu ovih i sličnih udruženja.

Ni ovaj put Mimoze nisu zaboravile naglasiti izvrsnu suradnju sa liječnicima, medicinskim osobljem,ali i brojnim stručnjacima iz raznih oblasti koje se uklapaju u ozdravljenje oboljelih.Predsjednica udruženja „Mimoza“ nam je kazala i gdje ide novac iz ove humanitarne akcije.Tu su na prvom mjestu edukacije  i česti obilasci oboljelih.

Za ovogodišnji „Dan narcisa“ predsjednica Kadić je čuvala  i jednu posebnu vijest koja će mnoge obradovati. U aprilu,mjesecu u kom se najznačajnije ,sa brojnim aktivnostima, obilježava Svjetski dan zdravlja u Bosansku Krupu,zahvaljući brojnim aktivnostima i učešću na svjetskoj akciji u Sarajevu „Trka za život“,dolazi pokretni mamograf sa pedeset besplatnih pregleda.Pregledi su namijenjeni prvenstveno licima u stanju socijalne potrebe,neosiguranim ženama ,iznad četrdeset godina, koje se trebaju već od ovog ponedjeljka ,prijaviti u udruženje „Mimoza“u Bosanskoj Krupi.Zahvalila se svojim sugrađanima na još jednoj podršci,kako u ovoj akciji,tako i na donatarskim sredstvima izvan akcije,lokalnim vlastima,svima onima koji kupuju njihove ručne radove nakita,kao i svim stručnim osobama koji su su dio njihovih edukacija i posebno mladima iz škola koji su uvijek uz njih.

U toku akcije članice „Mimoze“,darujući iz danas prikupljenih sredstava 100 konvertibilnih maraka za izgradnju spomenika na Ćojluku,dio narcisa položile su na Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi ,proučile Fatihu,znajući da narcis znači život,a uz očeve i majke ,generacijama koje su sretne jer žive u miru i  u svom gradu ,živote su darovali i svi oni čijim imenima, ispisanim na spomen-obilježju, u svakom trenu trebamo da se klanjamo.

Dževada Štancl

{gallery}Dan narcisa 25.03.2019:::0:0{/gallery}

Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 548 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 324 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa