Prezentirano idejno rješenje izgradnje mosta u Bosanskoj Otoci

Idejno rješenje za izgradnju novog mosta u Bosanskoj Otoci čime bi se rasteretio postojeći koji nema dovoljan kapacitet za odvijanje dvosmjernog saobraćaja predstavljeno je juče gradjanima Bosanske Otoke,kao i predstavnicima naše lokalne zajednice u prostorijama Doma kulture. JP”Ceste Federacije BiH” kao investitor te firma za projektovanje,konsalting,nadzor i kontrolu kvaliteta Design&QC,Sarajevo predstavila je idejno rješenje izgradnje mosta u tri varijante i svaka predvidja proširenje saobraćajnice R401,odnosno dionica Bužimski put,zbog čega će ubrzo doći i do prekategorizacije ovog regionalnog u magistralni put.Uredjena raskrnica predvidja se od naselja Voloder,a potom i proširenje postojeće saobraćajnice.Varijanta I koja je juče predstavljena je ujedno najduža varijanta,ali kasnije ispostaviće se i zapravo najprihvatljivija, prema mišljenju inžinjera, uzimajući u obzir ekonomski, tehnološki i aspekt brzine izgradnje mosta. Dužina trase bi bila 2300 metara, dužina mosta 78m, a širina 11,30m.Cijena 3.000.000 KM.

Varijanta 1

Zbog nivoa vode, jer kako je juče objašnjeno most se mora izdići na nivo stogodišnjih voda, kako bi se isključila mogućnost plavljenja, varijanta II bi bila skuplja i nešto zahtjevnija. Ukupna dušina trase bi bila 1125m, dužina mosta 147m.Cijena 3.500.000 KM.

Varijanta 2

U varijanti III koja jeste najkraća i iznosi 900 m, inžinjeri za konstrukcije utvrdili su da na toj lokaciji postoji veliki broj ograničenja i izgradnja je praktično pa nemoguća. Najveći problem je visinska razlika izmedju trase i vode, takodje bilo bi obavezno izvršiti premoštavanje potoka Voloder, a kako je utvrdjeno i geološke karakteristike tla su daleko nepovoljnije u odnosu na prethodne dvije varijante.

Varijanta 3

Naravno ovo je tek idejno rješenje koje prethodi idejnom projektu i zbog toga je predstavljeno gradjanima od kojih je traženo mišljenje, prijedlozi i sugestije.U suštini značajnijih primjedbi nije bilo,ovakva ideja je pozdravljena sa pitanjem kada se može očekivati završetak mosta. Jedan od izvršnih direktora JP”Ceste FBiH” Dedo Pjanić kazao je da će cijela ova godina biti utrošena na pripremu prostorno-planske dokumentacije, takodje neophodno je riješiti eksproprijaciju zemljišta,odnosno imovinsko-pravne odnose, tako da se ozbiljniji koraci na izgradnji, pod uslovom da ne dodje do zastoja mogu očekivati možda tek iduće godine i što je jako pohvalno, kako reče Pjanić,novca za izgradnju ima. Postojeći most će dakako ostati u funkciji,ali će biti u mnogome rasterećeniji i za saobraćaj sigurniji.

Renata S.

Idejno rješenje  1

Idejno rješenje  2

 

 

Zadnji put promjenjen utorak, 12 Mart 2019 11:45
Ocijeni
(0 glasova)
Čitano 342 puta

RBK

BOSANSKA KRUPA Vrijeme  

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 527 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa