Kantonalni Plan upravljanja otpadom predstavljen u Bosanskoj Krupi

Kantonalni Plan upravljanja otpadom  predstavljen u Bosanskoj Krupi

(dobro koncipiran i provediv ukoliko ga bude pratila  finansijska podrška)

 

Nacrt Plana upravljanja otpadom Unsko-sanskog kantona u junu 2013. godine usvojen od strane Vlade Unsko-sanskog kantona dočekao je napokon  februar 2014. Godine kada je usvojen  i od strane Skupštine Unsko-sanskog kantona, koja je zadužila Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša da u roku od 40 dana provede javne rasprave u svim općinama Unsko-sanskog kantona.

Šesta po redu sa organiziranom javnom raspravom,po ovom zaključku,  je bila općina Boasanska Krupa.

O nacrtu Plana upravljanja otpadao u Domu kulture u Bosanskoj Krupi raspravljali su predstavnici  zakonodavne i izvršne vlasti,Komunalnog poduzeća,predstavnici nevladinog sektora i najbitnije,mada ne u željenom broju,gradjani općine Bosanska Krupa.

Predloženi plan upravljanja otpadom kojim se usmjeravaju ciljevi  u ovoj oblasti u skladu sa ukupnim privrednim ,društvenim i kulturnim razvojem na Unsko-sanskom kantonu ,ocijenjen je kao dobro kocipiran  planski dokument ,koji ,ako se bude realno provediv,odnosno ,ako bude imao i finasijsku osnovu za realizaciju,može biti preduvijet za savremeni integralni sistem upravljanja otpadom u narednih pet godina.

Sedam mjeseci napornog rada na prikupljanjun pokazatelja  o proizvedenim količinama otpada ,po svim općinama  unsko-sanskog kantona ,o vrstama i načinima proizvedenog otpada ,dalo je dobru osnovu  za ovaj Nacrt.Sve te poslove vodila je konsultanstka kuća „Una Consoulting“ čiji je predstavnik  Marijan Dujmović i predstavio ovaj dokument na javnoj raspravi u Bosanskoj Krupi.

Učesnici u raspravi su bili u dvojbi koliko ovaj dokument može biti realno provediv ukoliko se oslanja na trenutno dostignuti stepen svijesti gradjana,na postojeću finasijsku situaciju i organiziranost  onih koji su u lokalnim zajednicama direktno vezani za uklanjanje proizvedenog otpada.Istakli su i još uvijek nedefinisanu lokaciju za regionalnu deponiju na unsko-sanskom kantonu,kao i nedovoljno osposobljena komunalna poduzeća,kada je u pitanju stručni kadar koji bi trebao raditi direktno na realizaciji ovog plana.U tom pogledu ponudjeno je da se kantonalni poslanici izjasne o predloženoj odredbi koja bi bila sastavni dio plana i kojom se traži da se komunalna poduzeća obavežu na zapošljavanje stručnih osoba za ovu problematiku.

Naglašavajući brojne uspješne projekte koji su se realizirali na području općine oko zbrinjavanja otpada,najavljući i nove,uz zasnovano Reciklažno dvorište u Bosanskoj Krupi ,predstavnici lokalne uprave i Komunalnog poduzeća su istakli, da uz saradnju sa gradjanima žele krupnijim koracima ići u relaizaciji ovog plana,podcrtavajući veliki impuls koji je svima dalo zadnjih nekoliko godina Kantonalno ministarstvo gradjenja,prostornog uredjenja i zašite okoliša svojim odgovornijim radom na stvaranju uvjeta za zakonsko uredjenje ove oblasti.

Općina Bosanska Krupa je spremna da, odmah po usvajanju kantonalnog plana,  donijeti i obavezujući Općinski plan upravljanja otpadom-kazala Esma Hergić,šefica Službe za podršku upravi lokalnoj samoupravi u općini Bosanska Krupa.

Javnoj raspravi  u Bosanskoj Krupi ,uz predstavnike Ministrastva i konsultanske kuće koja je pripremala ovaj dokument, prisustvovao je i skupštinski poslanik Jusuf Bajrakatarević koji je podržao konstruktivne prijedloge učesnika javne rasprave koji su u planskom upravljanju otpadom vidjeli šansu da selektiranjem smanje količine neupotrebljivog otpada i tako ostvari mogućnost manjih računa za ovu vrstu komunalnih usluga,te tako doprinese čuvanju i zaštiti okoline,njenom odgovornijem iskorištavanju i u konačnici,ekonomskom dobiti za  domaćinstva,poduzeća, ali  i za lokalnu zajednicu.

Danijela Petković ,stručna saradnica u Ministrastvu gradjenja ,prostornog uredjenja  zaštite Unsko-sanskog kantonaje pozvala sve učesnike javne rasprave  i ostale zainteresirane  gradjane, da svoje prijedloge i ocjene Plana koji se nalazi na službenoj stranici , dostave i na e-mail Ministarstva i obavjestila da će Ministarstvo organizovati,  poslije rasprava u svim općinama i centralnu javnu raspravu za Unsko-sanski kanton,a o terminu će ,gradjani,lokalne uprave,komunalna poduzeća i nevladine oraganizacije biti blagovremeno obavješteni putem medija.

Dževada Štancl

Ocijeni
(1 Glasaj)

RBK

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 871 gostiju i nema prijavljenih članova

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa. Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi. ...

KONTAKT

+387 37 471 111 Direktor/Marketing (tlf/fax)

+387 37 476 514 Izvršni direktor za program

+387 37 476 515 Režija/Studio

+387 37 470 005 Redakcija

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Bosanska Krupa u slikama

KrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupaKrupa