U srijedu,u jutarnjim satima ispred OŠ“ Jezerski“ započelo je obilježavanje važnog datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 - Prve zakletve bosanskokrupskih boraca. Započela je srijeda aktivnostima mladih,onih koji trebaju da nastave da njeguju i čuvaju sve ono što je za našu slobodu učinila bosanskokrupska 511-ta brigada i ostale brigade Petog korpusa Armije BiH.

Najkraće rečeno-petog i šestog juna naši borci ,s područja bosanskokrupske općine, su se zavjetovali na borbu do kraja,a bila je to, na ovom prostoru, prvenstveno borba za slobodnu Bosansku Krupu.Značilo je to slobodan cijeli prostor bihaćkog džepa ,prostor kojeg je agresor okupirao i onaj s kojeg se vodila borba protiv njih.U cjelini cilj je bio : slobodna i nezavisna BiH.

Prva zakletva je 1992. godine održana ispred OŠ „Jezerski“ na gornjem igralištu, i to u dva dana,šestog i sedmog juna, zbog smjena koje su morale da drže borbenu liniju. Vojnici, koji su tada položili zakletvu, kasnije su bili pripadnici 111-te, odnosno 511-te Sbbr. koja je u saradnji s ostalim brigadama 5. Korpusa odigrala ključnu ulogu u oslobođanjau Bosanske Krupe,USK i BiH.

Prošlo je od tih dana 27 godina

Nakon jutrošnjeg okupljanja u Jezerskom, učenici ,po protokolu autobusom su došli na šehitluke „Ometaljka“ u Pištalinama, proučili Fatihu poginulim borcima i šehidima ,pokloni im se pa su potom krenuli pješice do drugih šehitluka u Jezerskom.

Dok su delegacije općine Bosanska Krupa poslije učenja Fatihe poginulim borcima i šehidima na šehidskim spomen-obilježjima u Bos. Krupi i Bos. Otoci , položili cvijeće pred njihova imena,učenici su,slobodnim putem,bez straha od neprijateljskih granata, pješačili na isto mjesto -šehitluke Soline.Uz svoje saborce na ovim šehitlucima je mezar i turbe komandanta Mirsada Crnkića.Borci su mu tad ,prije27 godina ,na zakletvi,obećali da će se vratiti nazad, u svoje ulice i domove , da će preko Une. On je u njih vjerovao. I oni koji su preživjeli to su obećanje ostvarili. Za sebe i svoje poginule drugove.Vratili su svoje sugrađane u slobodnu Bosansku Krupu.

Veliki broj imama bosanskokrupskih džamija ,na čelu sa Hazimom ef. Muzaferovićem već je bio na šehitlucima „Soline“,zajedno s brojnim građanima i porodicama poginulih boraca i šehida,obilazeći mezare,dijeleći bol,toplinu i ponos s njima.Odlučili su da učenje Jasina pomjere nekoliko minuta kako bi im se pridružili učesnici ovogodišnjeg marša s učenicima OŠ „Jezerski“.

 

Miris procvjetalog jasmina na šehitlucima u Jezerskom je svima donio u tijelo duše dragih mladića i boraca 511-te koji su za nas sve,darivali svoj život.

Učenicima ,ali brojnim građanima ,članovima porodica šehida se na Šehitlucima u Pištalinama obratio ratni starješina 511.Sbbr. koji je ukazao na značaj ovakvih okupljanja i podsjećanja na značajne dane novije historije i prenošenje istine onima koji se tada nisu ni rodili. Ove godine su se susrela „u danu do dana“,Dan šehida i dan početka svečanog obilježavanja prvog postrojavanja bosanskokrupskih boraca.Šesto i sedmog juna 1992. godine u Jezerskom su se pripadnici Armije RBiH zakleli da će braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost Republike Bosne i Hercegovine, da će savjesno i disciplinovano izvršavati sve obaveze i dužnosti pripadnika Armije, da će braniti njenu slobodu i čast, te u toj borbi istrajati.Ratni komandant 511. Slavne bbr., major Husnija Avdagić. U svom obraćanju velikom broju mladih prenio je svoja sjećanja na trenutke zakletve i ratna dešavanja:

Šestog i sedmog juna 1992. godine, u Jezerskom je bilo okupljeno, na jednom mjestu 1450 boraca bosanskokrupske općine koji su se svečano obavezali da će braniti slobodnu i nezavisnu BiH. Tim činom je jasno dato do znanja da su ti ljudi opredijeljeni da brane svoju državu od agresora i to je prvi vid organizovanog otpora neprijatelju i formacijskog uvezivanja naših jedinica.Ovim činom i događajima koji su uslijedili u Bajrićima,udareni su temelji 111.bosansko-krupske pješadijske brigade kasnije 511.Sbbr. 5.Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.“

Učiti,znati i svojim životom i djelima svjedočiti volji,umijeću i uspjehu boraca Armije BiH i 511-te slavne ,najmanje je što mogu učiniti svi oni koji uživaju danas u slobodi svoje zemlje i toplini svog doma,nikad ne zaboravljajući one koji su slobodu darivali,a nisu preživjeli da bi i oni u njoj uživali.

 

Dan polaganja zakletve biće obilježen s još nekoliko sadržaja.

U srijedu , u večernjim satima u Jezerskom,u organizaciji KUD „Jezerski“ priređen je kulturno-zabavni program uz učešće kulturno-umjetničkih društava s područja općine Bosanska Krupa. Sutra ,u četvrtak ove godine,po prvi put , u sklopu obilježavanja dana polaganja prve zakletve u OŠ“Jezerski“ biće organizovan kviz na temu: Odbrambembeno-oslobodilački rat 1992- 1995. godine. Veliki broj učenika je bio zainteresovan za kviz, marljivo su se pripremali i time pokazali da prošlost ,kao učiteljica budućnosti , neće biti zaboravljena kada su u pitanju događaji i ličnosti koji su se desili i borili u okviru Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine.

Dževada Štancl

U Bosanskoj Krupi je danas u organizaciji općine Bosanska Krupa, Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i Medžlisa islamske zajednice Bosanska Krupa obilaskom spomen-obilježja i šehidskih mezarja te učenjem Jasina obilježen Dan šehida. Obilježavanje je započelo jutros polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na Centralnom šehidskom spomen-obilježju u Bosanskoj Krupi. Na ovom su mjestu delegacija općine Bosanska Krupa predvođena načelnikom Općine Arminom Halitovićem i predsjedavajućom Općinskog vijeća  Elvirom Mehić, vijećnicima, zastupnicima sa viših nivoa vlasti, kao i delegacije političkih stranaka, boračkih organizacija u Bosanskoj Krupi, odale počast za 503 bosanskokrupska šehida i poginula borca. Delegacije su potom posjetile i spomen-obilježje u Bosanskoj Otoci kao i šehidska mezarja “Soline” u Jezerskom i “Ometaljka “ u Pištalinama gdje je takodje položeno cvijeće i proučena fatiha za sve poginule u odbrani domovine tokom agresije 1992-1995.godine. Kao i svake godine na oba šehidska mezarja, okupio se veliki broj članova porodica onih kojih više nema, prijatelja i saboraca kako bi i na ovaj Dan šehida proučili Jasin. Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH od 23. i 24. januara 1995. godine. Od tog datuma, drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida. 

Renata S.

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

04.06. u 17,05 sati Bos.Krupa ul.5 Korpusa saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila.2 lica zadobila lakše tjelesne povrede.Materijalna šteta.Uviđaj izvršen.Prekršajni nalog na 2 lica.

-Vatrogasna jedinica izvještava da je imala tehničku intervenciju dana 04.06. od 17,40 sati do 18,15 sati u ul.5 Korpusa, saobraćajna nesreća.

-Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 204 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 13 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

-JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

-Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća .Danas nema planskih prekida u isporuci električne energije.

-Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, slovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po suhim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 07,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 17 C , vlažnost zraka 90 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 110 cm,u Bosanskoj Otoci 148 cm a rijeke Krušnice 161 cm  (NV).

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 363 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Decembar 2017 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda