Juče je u Bosanskoj Krupi održana radionica robotike odnosno predstavljena i prenesena sva osnovna znanja o robotici učenicima Druge osnovne škole, koji su kroz projektne aktivnosti koje ova škole provodi u saradnji s Udrugom Titanik 100 iz Pisarovine, Hrvatska, održali radionicu u prostorijama svoje škole.

Kada obrazovanje ide u korak s vremenom, u našoj državi, uglavnom su za to zaslužni pojedinci. Tako i JU 'Druga osnovna škola', u želji i potrebi za što kvalitetnijim obrazovanjem svojih učenika, kao i izobrazbom nastavnika koji tu rade, počela je s implementacijom jednog divnog projekta koji se zove 'Titanik u zagrljaju modernih tehnologija'.

Alija Pozderac, osnivač i predsjednik Udruge Titanik 100 kazao je da je kroz poznanstva iz Bosanske Krupe došao do ove javne ustanove, koja je objeručke prihvatila ovakav izazov. Od trideset Hrvata, poznato nam je i da su tri Krupljanina boravila na Titaniku te davne 1912.godine, i bas u to ime ova suradnja se razvila:

''Udruga Titanik 100 je razvila projekt pod nazivom Spomenu kuća s tematskim parkom. Na prostoru od 10000 kvadratnih metara ima divnu Pisarovinsku kuću u kojoj je smješteno više od 1000 od 5000 dokumenata, koji smo sačuvali i sabrali, a koji su dignuti s dna mora'' - kazao je gospodin Pozderac.

Ovo udruženje broji 180 članova i prijatelja iz 53 gradova i sedam država. Posjeduju originalnu dokumentaciju koja se nalazila u Titaniku, a koju su dobili iz New Yorka. Planiraju i novu spomen kuću kao i cijeli izložbeno salonski paviljon koji će biti dostupan zainteresiranima.

''Naš projekta ima u sebi potrebu da približi svima sudbine, ali i očuva uspomene na jedno doba, na jedno vrijeme i na tragediju tada jednog nepotopljivog broda. Cilj ovog takmičenja je da mladi vide kako se promjenom tehnologija nekima može život promijeniti. Smatramo da to može uvijek biti nabolje ali ne znaci, ako se ne uradi kako treba, da može biti i loše'' – nastavlja gospodin Pozderac.

Svake godine ovo udruženje uz programske sadržaje skupštine, kulturno umjetnički program i izvještaje, nastoje da održe i aktivnosti takmičarskog karaktera. Prije dvije godine imali su takmičenje u likovnom stvaralaštvu, prošle godine u literarnom a ove godine su se odlučili za robotiku.

Željsko Krnajić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza je držao radionicu s učenicima ove škole, a šta su zapravo naučili sam je kazao:

''Radimo na projektu koji je spoj novih tehnologija i Titanika. Natjecanje će biti u lipnju iz robotike, a ovo je bila pripremna radionica u kojoj smo naučili kako se spaja ta elektronika i kako se programira'' – kazao je gospodin Krnajić.

Osnovna škola Vladimir Nazor iz Pisarovine i Druga osnovna škola iz Bosanske Krupe potpisale su prije par godina povelju prijateljstva, kao što su to uradile i same općine Bosanska Krupa i Pisarovina. Samim time ovaj projekta ima i veći značaj, koji ne samo da uvezuje dvije obrazovne ustanove u težnji ka kvalitetnijem i boljem obrazovanju njihovih učenika, već građane obje općine da teže prijateljstvu, ljudskim vrijednostima i dobrim susjedskim odnosima.

 

Elma V.

 

Prema prognozama meteorologa, pod uticajem visinskog ciklona, u našoj zemlji uslijedit će destabilizacija vremena i obilne padavine. One se očekuju u periodu od 12. do 15. maja, a mogle bi uzrokovati i poplave poput onih iz 2014. godine.                                                                                      

 - Visinski ciklon koji se premješta prema Jadranu uvjetuje veću količinu padavina. To će se dešavati od nedjelje (krajem dana). Najviše padavina očekuje se u ponedjeljak, a na sjeveru i sjeverozapadu one bi mogle biti i dosta obilnije, što će vjerovatno uzrokovati i velike poplave - izjavio je meteorolog Nedim Sladić. On ističe da se prognoziraju količine padavina čiji prognozni modeli imaju prosječne izračune između 80 i 130 litara po metru kvadratnom, loklano i više u periodu od 12. do 15. maja, pri čemu se više padavina očekuje 13. i 14. maja.

Federalna uprava Civilne zaštite je, zbog najavljenih padavina od 12. do 16. maja, inicirala održavanje sastanka sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH i Federalnog zavoda za geologiju, koji bi trebao biti održan sutra. Glasnogovornica FUCZ Majda Kovač kazala je Feni da je cilj sastanka da se na vrijeme izvrše pripreme i reagira u slučaju obilnih padavina i eventualnih poplava. Svaka institucija iz svog domena na sastanku će donijeti odluku o načinu reagiranja u slučaju da obilne padavine, koje su najavljene, prouzrokuju poplave na pojedinim područjima.                                                    

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Feni su potvrdili da se obilnije padavine očekuju 12., 13. i 14. maja, posebno u Krajini gdje se očekuje 60 do 70 litara po kvadratnom metru.

Istovremeno, upravo zbog najavljenih obilnih padavina za maj, Republički hidrometeorološki zavod RS-a već je izdao je upozorenje.

Prema informacijama s kojima raspolažemo,sutra (10.maja) održat će se sjednica Općinskog štaba Civilne zaštite Bosanska Krupa na kojoj bi se trebalo razgovarati o najavljenim padavinama i aktivnostima na prevenciji u slučaju eventualnih poplava i odrona zemljišta.

 

Izvor: RadioBK / FENA

 

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 414 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda