Povodom trenutnih vremenskih neprilika širom BiH, Federalni hidrometeorološki zavod je izdao narandžasto upozorenje. Kako se navodi, najavljene su obilnije padavine u većem dijelu zemlje.

U utorak u većem dijelu BiH se očekuje između 15 i 30, lokalno do 40 l/m2 u toku 24 h. Akumuliriana količina padavina za narednih pet dana: u centralnim, sjevernim i sjeverozapadnim područjima BiH između 80 i 150, lokalno i do 180 l/m2. U ostaku zemlje uglavnom između 30 i 70 l/m2 u narednih pet dana, navedeno je iz FHMZ-a.

U utorak oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama sa susnježicom i snijegom. Očekivana količina padavina u većem dijelu zemlje između 10 i 30, na sjeveroistoku Bosne i Krajini lokalno do 50 l/m2. Jutarnje temperature od 2 do 7, na jugu do 10, a dnevne od 7 do 14, na jugu od 15 do 20 °C.

U srijedu oblačno vrijeme sa kišom. Očekivana količina padavina između 5 i 15 l/m2. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 10 do 16, na jugu od 17 do 21 °C.

U četvrtak, 16. maja, očekuje se pretežno oblačno vrijeme sa poslijepodnevnim pljuskovima. Očekivana količina padavina između 5 i 15 l/m2. Padavine se ne očekuju centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 10 do 16, na jugu od 17 do 21 stepen.

U petak i u nedjelju se očekuju slabi lokalni pljuskovi, a u subotu, prema današnjoj prognozi, bez padavine, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 

Izvor: Federalni hidrometeorološki zavod BiH

Ministarstvo obrazovanja USK donijelo je danas odluku o prekidu nastave u svim osnovnim i srednjim školama na našem kantonu od sutra(14.maja) pa do daljnjeg.Nastavni proces se porekida zbog vremenskih nepogoda.O početku nastavnog procesa učenici,roditelji kao i škole će biti na vrijeme obaviješteni.

RadioBK

Možda Krušnica nije došla do nivoa kojim bi bilo proglašeno alarmantno stanje, za neke porodice u Mjesnoj zajednici Svetinja to već jeste. Voda je ušla u kuće, poplavila donje spratove, a do ulaznih vrata može se samo u dubokim čizmama.

Šta se moglo spasiti, odnijeli su na gornji sprat a vodena bujica, koja se povećava obilnim padavinama, uništava polako dio po dio svega što su posjedovali.

Senija Ćehić koju smo zatekli u njenoj kući, u kojoj je voda već poplavila cijeli prvi sprat, kroz suze nije mogla mnogo ni reći sem da ne pamti, u zadnjih dvadeset godina da je ovako bilo:

''Ovo je prvi put kako smo doselili ovdje, da je voda došla ovdje. Nikakve pomoći, sve sam sama, išla pijesak stavljala i redala vreće tu na vrata'' – kaže Senija.

Struju je morala isključiti zbog novonastale situacije. Senija i porodica će večerašnji iftar i noć provesti bez grijanja, jer je peć u vodi.

Zatekli smo i ostale stanovnike ovog mjesta vani, puneći vreće pijeskom i pokušavajući spasiti barem nešto od svog posjeda.

''2014 je bilo slično, ali nisu bile ovolike poplave. Prvi put je ovako'' – kazala nam je Svetlana.

''Voda mutna, piti se ne može, Niko nas ne pita ni za šta. Samo su nam istovarili pijesak i otišli. Mi smo tražili bager da se pročisti ovaj potok, ali ništa. Samo nam obećavaju, ali eto ništa. Poplava je uništila plastenik, krompir koji je već nikao, pčele, koje smo morali prebaciti. I ono što smo imali, sad nemamo ništa'' – kazala je jedna od žena koje su slagale vreće na vrata kuća.

Prognoze tek najavljuju obilnije padavine a vrhunac se očekuje u srijedu. 15.maja, a mještani Svetinje, kako reče jedna od njih, 'kao migranti, ali na svome, čekaju šta novi dan nosi''.

Elma V.

Na vanrednoj sjednici Štaba Civilne zaštite općine Bos.Krupa u popodnevnim satima(13.05) donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Općine, a zbog posljedica uzrokovanih obilnim padavinama koje su dovele do poplava kao i klizišta i odrona.Kada govorimo o stanju na terenu,mogli bi smo reći da je za sada najkritičnije u Svetinji gdje se izlio istoimeni potok, a voda poplavila donje spratove u par kuća, pomoćne objekte, plastenike i okućnice.Nadalje teško stanje je u Kajtezima, ul.Bihaćkoj, zatim Crkvina,ul.Prvomajska i tzv.Gulanova okuka gdje su otvorena klizišta.Na udaru su i inače od ranije poznate kritične tačke koje plave sa manjim porastom vodostaja.

Zabrana prelaska preko mosta za SRC”Ade”

Za sada nivo rijeka Une i Krušnice nije na kritičnoj tački,ali ukoliko se padavine nastave,a prognoze su da bi kulminacija mogla biti u srijedu 15.maja za očekivati je da se predju tačke odbrane od poplava.Rijeka Una u Bos.Krupi ,prema mjerenjima u 17 sati iznosila je 240 cm(na 290 cm je odbrana od poplava),na mjernom mjestu u Bos.Otoci je 282 cm/305 cm,a Krušnica na 349,5 cm. Zelene otoke odnosno male ade voda je već poprilično zahvatila,a zbog lošeg stanja mosta kojim se dolazi do SRC “Ada” izdato je rješenje o zabrani prelaska. Civilna zaštita i vatrogasne jedinice uključujući i dobrovoljna vatrogasna društva su na terenu odnosno na raspolaganju. Na kritična mjesta ,kako je rečeno na vanrednoj sjednici Civilne zaštite dovoze se vreće sa pijeskom kako bi mještani ugroženih područja mogli koliko toliko spasiti svoju imovinu odnosno usporiti poplave.

Ukoliko primijetite zamućenost vode za piće obavezno je prokuhajte

Kako se moglo čuti zbog manjka mehanizacije od privatnih firmi angažvano je nekoliko mašina koje pomažu na terenu,posebno kada su u pitanju klizišta i odroni.Na terenu je bila i jedinica za spašavanje na vodi pri Civilnoj zaštiti odnosno svi članovi KK”Koromoran” koji su od jutarnjih sati rješavali na nekoliko lokacija odvaljeno, plutajuće drveće koje je pravilo brane i prijetilo da nanese štete na javnoj infrastrukturi,kao što je u pitanju glavna vodovodna cijev vodnog crpilišta u adama.Inače Dom zdravlja Bos.Krupa izdao je obavijest gradjanima da ukoliko primijete da je voda bilo da je riječ o lokalnim ili centralnim vodovodima zamućena da je obavezno prokuhavaju,a preventivno se može koristiti i flaširana voda.Civilna zaštita kao i vatrogasci su konstantno na terenu,intervenišu sa vrećama sa pijeskom i mehanizacijom,ali su pozvani i gradjani da se maksimalno uključe i preventivno djeluju ukoliko voda prijeti da dodje do imovine.

Meteorološka prognoza za naredna dva dana nije ohrabrujuća.Kulminacija se očekuje tek u srijedu u jutarnjim satima,a za utorak najveća količina padavina.Ukoliko se prognoze ostvare ovaj dio BiH zahvatiće padavine količine od 80 do 150, a lokalno i do 180 litara po metru kvadratnom.

Renata S.

Na području općine Bosanska Krupa jedno od poplavljenih područja je i Svetinja i Zalug.U prilogu :

 

FOTO GALERIJA

 

 

 

Prošle sedmice je u JU 'Druga osnovna škola' otpočeo s radom 'Centar za rani rast i razvoj', program pripreme za osnovnu školu za sve mališane koji nisu pohađali niti jedan oblik predškolskog odgoja i obrazovanja.

Ovo je prva godina provođenja ovog programa, koji je sad i zakonska obaveza ministarstva obrazovanja. U Drugoj osnovnoj školi 'Centar za rani rast i razvoj' jest i resursni centar za općinu Bosanska Krupa, a ostale škole će biti lokalne jedinice.

''Riječ je o realizaciji programa za predškolski odgoj i obrazovanje u godini pred polazak u školu. Naša škola je odabrana da bude resursni centar, a ostale škole će u narednim godinama biti lokalne jedinice'' – kazala je Direktorica škole.

Resursni centar će pored rada s djecom imati i drugih aktivnosti koje su u skladu s planom i programom rada, dok će lokalne jedinice imati po jednu grupu djece koja će proći 150 časova bazične pripreme za školu.

Javnim pozivom, kroz program, planirano je da prođe 25 djece, međutim potrebe na našoj općini su mnogo veće te je nekoliko djece i na listi čekanja. Značajno je pomenuti da nisu sva djeca koja pohađaju ovaj program budući učenici ove škole, što pokazuje da je potreba za predškolskim obrazovanjem velika i veoma značajna.

Pored resornog ministarstva projekt jednim dijelom sufinancira Save the children, pri opremanju prostora za rad i obrazovanje.

''Opremili smo jednu učionicu, opremili je namještajem, neophodnim didaktičkim i multimedijalnim sadržajem tako da će kroz naredna dva mjeseca djeca moći uživati, naučiti, razvijati svoje sposobnosti, vještine, steći nova znanja kroz ovo obavezno predškolsko obrazovanje''- nastavlja direktorica Zjakić.

Djeca u Centru borave četiri sata dnevno i s njima radi stručna i obrazovana osoba, gdje se kroz igru, zabavu i druženje, uči i priprema za sljedeće poglavlje dječjih života.

 

Elma V.

Prema mjerenjima od 11 sati vodostaj u Bos.Krupi iznosi 214 cm , u Bos.Otoci 259     ,dok je rijeka Krušnica(mjerenje jutros od 5 sati) na 261 cm . Informacije gradjana kao i slike koje nam dostavljaju u redakciju govore o plavljenju plastenika,pčelinjaka,pomoćnih objekata…Iako još nivo vodostaja rijeka Une i Krušnice na pomenuta tri mjerna mjesta nisu u kritičnom stanju padavine koje danas,sutra i eventualno prekosutra doživljavaju svoju kulminaciju moglo bi poplaviti postojeće i otvoriti brojne druge kritične tačke ,ali i odrone kakav je primjer na putu prema Crkvini….Kakvo je stanje na terenu pogledajte u foto galeriji ispod,a ukoliko imate fotografija poplavljenog područja ili odrona u vašoj blizini šaljite ih na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

RadioBK

U Bihaću je noćas i jutros došlo do plavljenja objekata oborinskim vodama u Mjesnoj zajednici Veliki Lug, u ulicama Frane Jukića i Sile nebeske. Prema informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Bihać, poplavljeno je ukupno šest kuća i jedna garaža. Vodostaj Klokota i dalje je u konstantnom porastu ali nema informacija da je došlo do izlijevanja. 

U Cazinu je došlo do izlijevanja Mutnice. Dvorište i parking prostor ispred "Gimnazije" na Maloj Lisi uslijed obilnih padavina poplavljeno je još od sinoć te danas neće biti redovne nastave.- piše portal Cazin.net. Cazinski vatrogasci imali su više intervencija zbog poplava na području grada - Slatini, Mutniku, Ćoralićima.

Na području opštine Bosanski Novi bujice su usljed jake kiše zaplavile desetak domaćinstava u više neselja, a vodostaji rijeka Une i Sane bili su ispod kota redovne zaštite od poplava. Bujice stvaraju probleme u Petkovcu, Tunjici, Londži, Buljuku, Urijama, Poljavnicama, Vidoriji, Rogi i Svodni.

Usljed intenzivnih padavina u Prijedoru, koje nisu stale ni tokom noći, došlo je do povećanog vodostaja rijeka Miloševice i Puharske te plavljenja blizu 200 stambenih objekata, kao i presijecanja putne komunikacije u zoni ovih vodotoka.

Izvor: FENA/ Klix.ba/Cazin.net

Bosanski Novi

Izvještaju kojim ćemo opisati stanje vodotoka na području bosanskokrupske općine započećemo informacijom koju nam je prenio Elvir Mulalić ,rukovodilac Profesionalne vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa koja je i njega posebno zaintrigirala prateći stanje vodostaja tokom protekle noći i prijepodneva.Zanimljivo da u Kulen Vakufu nema značajnijeg povećanja vodostaja,svega tridestak centimetara rasta u Bihaću osim mjernog mjesta Kralje i nešto više u Kostelima,u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci vodostaj je porastao od ponoći za više od metar,mada je i taj vodostaj daleko od vrijednosti kada je propisano da se stanovništvo počne obaviještavati o opasnosti od poplava.

Pretpostavka je da na količinu vode posebno utiču bujični potoci i izvori koji su posebno zabilježeni kao potencijalna opasnost od većeg plavljenja uz njihov tok,zasićenost zemljišta vlagom iz prethodnih dana ili topljenje snijega koji je padao na višim nadmorskim visinama u prethodnom vremenu kada je zabilježeno nestabilno vrijeme praćeno i snježnim padavinama.

Općinska služba civilne zaštite je na vrijeme započela sa pripremama za izvanredne situacije koje je najavila Federalna uprava civilne zaštite i hidrometeorološke službe,te nadležne agencije,a u svrhu toga je općinski načelnik po dužnosti komadant civilne zaštite organizirao pripremni sastanak još u toku prethodne sedmice.Po riječima Seada Gorinjca ,sve prethodne radnje su spremne ,danonoćno se prati situacija,pozivi stanovništva i u punoj pripravnosti su svi koja se ova problematika tiče.

U toku su obilasci već od ranije poznatih kritičnih mjesta koja plave i mogu ugroziti domove građana ili putne komunikacije.Vrećama uposlenici Civilne zaštita obezbjeđuju područje uz gornji tok rijeke Une,koje će puniti pjeskom radnici Komunalnog poduzeća,a nada je da će im u tome pomoći i stanovnici naselja u Bihaćkoj ulici,u Mašićima i u najkritičnijem području uz tok rijeke Une u Redžićima u Bosanskoj Otoci.

Po riječima gospodina Gorinjca još uvijek vodotokovi velikih rijeka ne uzrokuju realni problem i još je vodostaj koji raste daleko od kritične tačke,a kako i ranije najveći problem su potoci,bujične vode,te nanosi koji se njihovim tokom prave i uzrokuju izlijevanja.

Do sada kada su u pitanju odroni prijavljeno je kritično mjesto u Prvomajskoj ulici gdje su površinske vode prouzročile odnos jednog dijela puta s šahtom,a nastavljeno je odronjavanje puta Crkvina-Mračaj zabilježeno protekle sedmice,pa je tako već unišeno oko 20 metara jedne trake puta ,a nivo odrona i dijela koji je ostao je u razlici od gotovo metar što sigurno predstavlja opasnost.

Voda je po prijavi građanima ušla i dalje ulazi u jedno domaćinstvo na početku Krčane.

Vatrogasci Profesionalne vatrogasne jedinice općine Bosanska Krupa koji su punoj pripravnosti zajedno sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Bosanskoj Krupi i Bosanskoj Otoci su trenutno na lokaciji kod mosta koji spaja grad i Velike ade,na mjestu gdje se preko Une nalazi i provodna velika cijev za vodu i čiste nanos smeća i ostatak drveta koji bi mogao potencijalno pričiniti štetu.

Uskoro se očekuje obilazak i utvrđivanje stanja oko potoka Baštre i Svetinje kao već dobro poznate lokacije,mada nije bilo dojava građana od nekim problemima do sada.

Redakciji se javio i naš sugrađanin Ibrahima Hasanović koji nas je obavijestio o kritičnom stanju u novim,žutim zgradama na Pilani,takođe već odavno poznatom problemu plavljena podrumskih prostorija kada su velike kiše.U toku ranijih poplava,kao premoštavanje problema čije riješenje zahtijeva posebnu investiciju izgradnje protupoplavnih objekata,na ovom mjestu radila je pumpa Vatrogasne jedinice koja je ,po riječima odgovornih pokvarena i bez mogućnosti popravke.Nažalost stanari zgrade nisu uspjeli dobiti ni pomoć iz Bihaća,pa su prepušteni svojim očima gledati kako im voda uništava inače jednu od najuređenijih zgrada,njihove podrumske prostorije i imovinu i ogrijev koju imaju u njima.

Kontaktirakli smo i direktoricu Druge osnovne škole Dairu Zjakić jer se na istom prostoru ranije dešavale poplave u podrumu škole.Još uvijek voda nije poplavila ove dijelove škole,ali je značajnije plavljenje zabilježeno u dvorištu škole koje je prouzročeno već dugo godina, slijevanjem vode niz tećijsko brdo kroz odvodni kanal koji se završava u samom dvorištu škole.Po riječima direktorice pojačane su mjere koje bi osigurale bezbjednost djece,a stanje se redovno prati.

Sa svježim informacijama u narednim informativnim emisijama,a ukoliko situacija bude nalagala i u toku našeg programa.

Dževada Štancl

 

FOTO:Naši sugrađani

- Policijska stanica Bos. Krupa obavještava da su u proteklom periodu zabilježili slijedeće:

U 16,25 sati Bos.Krupa krivično djelo - teška krađa od strane NN lica ili više njih.Istraga u toku.

U 18,35 sati Mahmić Selo narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem od strane 1 lica.Prekršajni nalog na 1 lice.

U 05,20 sati Stegarić saobraćajna nezgoda - sudar dva put.motorna vozila.1 lice smrtno stradalo.2 lica zadobila TTP.2 lica zadobila LTP. Krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa a u vezi sa članom ugrožavanja javnog prometa protiv 1 lica.

- Vatrogasna jedinica izvještava da je imala tehničku intervenciju 12.05. u 07,02 sati Stegarić vađenje unesrećenog lica iz vozila.Intervencija završena u 09,35 sati.

- Hitna služba Doma zdravlja Bos.Krupa saopštava da je u proteklom periodu pregledala 120 pacijenata, za KB “Dr.I.Ljubijankić” je bilo upućeno 15 lica. Na porodilištu nije bilo prinova.

- JKP“10. Juli”Bos. Krupa saopštava da je isporuka vode u proteklom periodu na području općine zadovoljavajuća. Danas nema planskih prekida u isporuci vode.

- Elektro-distribucija izvještava da je isporuka električne energije na području općine u proteklom periodu zadovoljavajuća.

- Autobusna stanica u Bosanskoj Krupi saopštava da se autobusni saobraćaj u lokalnim i među - gradskim linijama u proteklom periodu odvija po redu vožnje.

- Službe   za   održavanje   puteva   na   području   općine   Bosanska   Krupa   obavještavaju da su sve magistralne, regionalne i lokalne ceste na području općine su prohodne, slovi odvijanja saobraćaja su dobri, saobraćaj na svim putnim pravcima odvija se po mokrim i klizavim kolovozima.

Upozorenje na manje odrone kamena na kolovoz mag.puta M-14 (od 22-28 km), Bihać-Bos.Krupa u kanjonu rijeke Une, kao i u usjecima i na prevojima ostalih putnih pravaca, koji ugrožavaju bezbjednost saobraćaja, a koji se čiste i uklanjaju.

Preporučuje se oprezna vožnja na svim putnim pravcima, prilagođavanje brzine uslovima na putevima i poštivanje saobraćajnih propisa i ograničenja.

-Hidro-meteorološka mjerenja na području općine Bos.Krupa jutros u 08,00 sati su sljedeće: temperatura zraka 8 C , vlažnost zraka 98 % , dok je vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi 193 cm,u Bosanskoj Otoci 239 cm,rijeka Krušnica 261 cm (NV).

Vodostaj rijeke Krusnice 1

 

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 455 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda