Učenici JU Prva osnovna škola su jučer, 22.aprila, na prigodan način obilježili Dan planete Zemlje i tako skrenuli pažnju na vrlo važan problem današnjice, a to je ekološka očuvanost naše okoline i budućnost života na zemlji.

Dan planete Zemlje prvi put je predstavljen Na konferenciji UNESCO-a 1969., a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. marta gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

Učenici Prve osnovne škole kroz aktivnosti vijeća učenika ove škole svake godine obilježavaju i ovaj dan, a Asija Harbaš, inicijatorica ovog projekta nam je kazala:

''Ovu akciju organizirali smo povodom Dana planete Zemlje u cilju podizanja svijesti sugrađana o očuvanju naše planete, naše države i našeg grada. Ako nastavimo da ovo radimo planeti zemlji, da bacamo smeće, priroda će nam to vratiti. Uvijek tako bude.''

Centralna škola u Bosankoj Krupi i područna škola pištaline, transparentima upozorenja prošetali su svojom lokalnom zajednicom i upozorili sugrađane na opasnosti koje donosi nesmotreno odlaganje smeća i nedovoljna empatija prema prirodi.

Ovaj dan obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

 

Elma V.

Vremenska prognoza

Trenutno na portalu

Ko je na portalu: 624 gostiju i nema prijavljenih članova

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

O NAMA

Radio Bosanska Krupa emituje dnevno 17 sati programa.

Ovaj radio svojim signalom sa stereo predajnika snage 1000W pokriva cjelokupnu teritoriju opštine Bosanska Krupa i dijelove opština Bihać, Cazin, Sanski Most, Bužim i Bosanski Novi.

...

FOTO GALERIJA

prirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodaprirodapriroda